Project/Area Number |
19K05995
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 39020:Crop production science-related
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Research Institution | Shimane University |
Principal Investigator |
Tohru Kobata 島根大学, その他部局等, 名誉教授 (60186723)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
平井 儀彦 岡山大学, 環境生命科学研究科, 教授 (80263622)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2024-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
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Keywords | イネ / コムギ / 塩害 / 耐塩性 / 登熟 / 穂培養法 / 塩集積 / 土壌塩濃度 / 穂首 / Naイオン / Clイオン / 登熟期 / トルコ / 穂首塩濃度 / 子実成長 / 品種間差 / 品種 / 穂培養 / 塩排除 / 子実 / 塩排除能 |
Outline of Research at the Start |
世界で塩害は重要な基幹作物であるイネやコムギ生産に深刻な影響を与えており,さらに温暖化にともなう海水面の上昇や降雨減少が塩害を増加させている.しかし,植物体内の吸収塩類による直接的な子実成長への影響と品種耐性はほとんどわかっていない.塩害では植物器官の脱水と塩集積による同化阻害が子実成長への影響と同時に起こり子実の塩耐性評価が大変難しいため子実成長の塩耐性は全く着目されてこなかった.そこで、本研究はイネとコムギにおける塩による子実成長阻害を,1.穂培養法を用いた子実成長の塩濃度反応,2.子実へ供給される塩濃度を低下させる塩排除機能の両面から子実成長の塩耐性とその遺伝的多様性を明らかにする.
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Outline of Final Research Achievements |
The objective was to identify traits associated with salt resistances of the grain filling under salt stress in rice and wheat. Four rice cultivars with different salt tolerance were grown in soils with different NaCl concentrations (0-100 mM). The grain weight, total plant dry weight, and harvest index decreased with increasing soil salinity particularly in sensitive cultivars and the grain weight highly correlated with harvest index than total plant dry weight. In salt-tolerant cultivars, the salt concentration in the internodes hardly increased. In salt-tolerant rice, the grain filling rate of detached spikelet less decreased than in salt-sensitive cultivars under high salt cultural solution, and in wheat the rate showed a wide frequency distribution. It was concluded that the grain filling rate in salt-tolerant cultivars was maintained under high salt concentration (rice and wheat) and tended to reduce salt absorption from the soil (rice).
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
今後の人口増加や温暖化が進むの元での食料生産維持、拡大のためには塩害地、海水侵入地域への作物の作付けが必要である。主要作物であるイネとコムギは沿海部や乾燥地において塩害を受けており、子実生産で最も直接的影響を受ける登熟期における塩耐性の品種間差は十分明らかにされていない。従って、登熟過程に着目した本研究はこれらの登熟期の耐塩性を構成する要因とそれらが品種差に与える影響を明らかにしようとしており、今後の品種改良へ着目すべき形質を提言出来ることが期待できる。
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