Project/Area Number |
19K06235
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 40040:Aquatic life science-related
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Research Institution | Tokyo University of Marine Science and Technology |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
石川 雄樹 東京海洋大学, 学術研究院, 博士研究員 (50638004)
長阪 玲子 東京海洋大学, 学術研究院, 准教授 (90444132)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
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Keywords | エルゴチオネイン / エルゴチオネイン輸送体タンパク質 / ニジマス / ギンザケ / マスノスケ / pH / 死後硬直 / 抗酸化 / 筋肉 / pH / 酸化型二量体 / トランスポーター / ノックダウン / 化学型 / キノコ / メタボローム解析 / プロトンプール / OCTN1 / 発現遺伝子 / サケ科魚類 / 化学形 / 水素イオン濃度調整 |
Outline of Research at the Start |
エルゴチオネインを筋肉中に取り込んだブリ,ニジマスおよびラットでは,死後の筋肉pHの低下が緩慢になり筋肉の収縮が抑制される現象をこれまでに見出したが,その原因は未解明である. まず,エルゴチオネイン取り込みに関与する輸送体タンパク質を,豊富な遺伝子情報が得られるニジマスにおいて特定する.次に,エルゴチオネインの取り込みが,輸送体タンパク質の発現に及ぼす影響を明らかにする,さらに,ニジマス筋組織に取り込まれたエルゴチオネインの化学形の変化と生化学的状態の関係を明らかにする.以上から,エルゴチオネインの水素イオン濃度調節機構「プロトンプール」生理的機能を解明する.
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Outline of Final Research Achievements |
The remarkable redox potential of ergothioneine (ET) is effective in preventing oxidation. Demand for food is increasing, but post-harvest deterioration due to oxidation and discoloration of food leads to significant deterioration in quality and supply. This study achieved the first identification of ET transporter proteins (ETTs) in edible salmon fish species. Expression of the ETT gene in the intestine, liver, blood cells, and muscle indicates uptake of ET from the diet and accumulation in the muscle. We identified the ETT of edible fish species and further elucidated its transcriptional regulation via dietary ET. In addition, the expression of the putative ETT gene suggests the potential for ME supplementation in salmonid culture as a strategy to prevent quality degradation related to lipid oxidation and meat discoloration during storage.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
1)食用魚種におけるETTの最初の同定を示しています。ニジマスはETTを持っており、ETの取り込みを仲介します。腸、肝臓、血球、筋肉でのETT遺伝子の発現は、食事からのETの取り込みを示し、筋肉への蓄積を示している。食用魚種のETTを特定し、食餌性ETを介してその転写調節を解明した最初の知見である。2)数種サケか魚類における推定ETT遺伝子の発現は、貯蔵中の脂質の酸化と肉の変色に関する品質の低下を防ぐ戦略としてサケ養殖におけるME補給の可能性を示唆している。3)ESHを含む飼料を介してESHを組織に蓄積し死後硬直の遅延に関与することを,ニジマスを用いて初めて明らかにした。
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