The inhibitory mechanism of amyloid fibrosis by peptides from hen egg proteins and prevention effects against diseases.
Project/Area Number |
19K06376
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 42010:Animal production science-related
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Research Institution | Kyushu Nutrition Welfare University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
日下部 宜宏 九州大学, 農学研究院, 教授 (30253595)
阿部 義人 国際医療福祉大学, 福岡保健医療学部, 教授 (60315091)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
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Keywords | 認知症 / 糖尿病 / アミロイド線維 / 糖代謝酵素 / ポリオール経路 / 鶏卵ペプチド / カラザ / リゾチーム / アミロイドβペプチド1-42 / 糖代謝 / 卵ペプチド / アミロイド線維形成抑制効果 / 糖尿病予防効果 / β-アミロイド / 糖質分解酵素 / アミロイドβ / アミロイド線維形成機構 / 抗アミロイド病 / 卵黄ペプチド / 抗糖尿病 / 糖分解酵素阻害 / 鶏卵卵殻膜ペプチド / 鶏卵由来ペプチド |
Outline of Research at the Start |
高齢化社会や生活習慣からの疾病の増加は大きな社会問題となっており、医療費の負担は増え続けている。アルツハイマー病もその1つであり、早急な治療薬や予防薬の開発が求められている。また、年々増加する糖尿病も深刻な疾患であり、この対策が急がれてる。鶏卵由来のタンパク質分解物には抗アルツハイマー病機能や糖代謝を通じて糖尿病を防ぐものが見つかった。本研究では鶏卵タンパク質分解物のこれらへの疾患への有効性を検証し、有効利用を図るものである。
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Outline of Final Research Achievements |
Diseases such as dementia and diabetes are increasing due to the aging society and changes in lifestyle. As one of methods for preventing diseases, it is necessary to improve the eating habits, and the ingredients taken every day are required to be effective in preventing diseases. Among foods, eggs are cheap and nutritious foods, and are expected to have the preventing functions for diseases. In this study, whether peptides derived from hen egg protein were examined to be suppressive effective against the formation of amyloid fibrils. In addition, the preventive effects for diabetes were investigated. The chalaza peptides have the effect of inhibiting amyloid fibril formation and were expected to be effective in many amyloid diseases involving amyloid fibrils. Peptides derived from egg white and eggshell membranes showed inhibitory effects on glycolytic enzymes and polyol pathway enzymes. Therefore, egg peptides are expected to be useful for the prevention of such diseases.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
高齢化社会や生活習慣の変化により認知症や糖尿病などの疾患が増加しており、社会的問題化しており、これを予防する方法として食生活の改善が必要とされ、毎日摂取する食品素材に疾患予防効果があるものが求められる。鶏卵は安価で栄養価の高い食品であり、今回、見出した鶏卵タンパク質由来のペプチドが認知症や糖尿病の予防に有効であることが確認された。カラザペプチドはアルツハイマー病などの原因となるアミロイド線維の形成を抑制し、また卵白および卵殻膜ペプチドは糖代謝酵素や糖尿病合併症に関わる酵素を阻害した。今後、ヒト介入実験などの研究が進み、鶏卵ペプチドの有効活用が期待される。
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Report
(4 results)
Research Products
(3 results)