Development of colorectal cancer prevention methods by modifying the intestinal environment
Project/Area Number |
19K08421
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 53010:Gastroenterology-related
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Research Institution | Kobe University |
Principal Investigator |
Ooi Makoto 神戸大学, 医学研究科, 助教 (70448174)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
星 奈美子 神戸大学, 医学部附属病院, 講師 (40645214)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
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Keywords | 腸内環境 / 大腸癌 / アミノ酸 / 腸内細菌 |
Outline of Research at the Start |
本邦において大腸癌による死亡率は上昇の一途である。最も重要な成因として良性腫瘍である大腸腺腫が癌化して大腸癌になる経路が知られている。一方で肉類摂取増加が大腸癌リスクを上昇させることから、食事の変化が大腸癌の発症に大きく影響していると考えられる。本研究では腸管腫瘍モデルのマウス、アミノ酸トランスポーター欠損マウスにアミノ酸量をコントロールした食餌を用いて腸内環境と腫瘍発生/成長の関係を解明する。
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Outline of Final Research Achievements |
It is believed that diet and intestinal bacteria influence the development of colorectal cancer. We hypothesized that if the mechanism could be elucidated, it would be possible to prevent colorectal cancer by changing the intestinal environment through diet and other means. In this study, using ApcMin/+ mice as a tumor model, we investigated its involvement in tumorigenesis by using amino acid-restricted diet, amino acid transporter-deficient mice, and mice deficient in GPR43, a short-chain fatty acid receptor. The results showed that GPR43-deficient mice have increased tumors, while LAT1-deficient mice have decreased tumors. We also confirmed that restricting specific branched-chain amino acids also reduced tumors.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
食生活が健康に大きな影響を及ぼすことは明白であり、大腸癌は赤肉や加工肉の摂取増加がリスク因子であると長らく知られていながら、実際の食生活への知識の還元は十分になされていない。しかし、本研究の成果から、腸内環境に存在する短鎖脂肪酸などの栄養素や、摂取するアミノ酸を操作することにより、腸管の腫瘍形成や腫瘍成長に影響を及ぼすことに科学的根拠を加えることができたと考える。 禁煙による肺癌リスクの低下や減塩による脳出血の回避などの成功例を見据え、本研究をさらに追及することにより、大腸癌の日常生活からのリスク回避が現実的なものとなれば、社会的意義はさらに広がると思われる。
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Report
(4 results)
Research Products
(1 results)