• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Study on tolerance by tolerant dose and continuous intake of 1 BS -18, wheat without omega -5 gliadin

Research Project

Project/Area Number 19K08791
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 53050:Dermatology-related
Research InstitutionShimane University

Principal Investigator

Chinuki Yuko  島根大学, 学術研究院医学・看護学系, 准教授 (00294380)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥4,030,000 (Direct Cost: ¥3,100,000、Indirect Cost: ¥930,000)
Fiscal Year 2021: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Keywords食物アレルギー / 免疫寛容療法 / 耐性獲得 / 免疫寛容 / 小麦 / 食物依存性運動誘発アナフィラキシー / ω-5グリアジン / 小麦アレルギー / 1BS-18 / 好塩基球活性化試験 / ω-5グリアジン / 1BS-18小麦 / 好塩基球活性試験 / CD203c / 抗原特異的IgG4 / 免疫寛容誘導
Outline of Research at the Start

成人食物アレルギーに関する減感作療法はほとんど試みられていないのが現状であり、本研究ではIgEエピトープを低減化した小麦の継続摂取による減感作の可能性を明らかにする。具体的には、ω-5グリアジン特異的IgEを有する成人小麦アレルギー患者に対して、ω-5グリアジン欠失小麦系統1BS-18ホクシンから作製したパン(1BS-18小麦パン)の摂取可能量を確認し、その結果に基づいて、1BS-18小麦パンを使用した減感作療法の可能性を検討する。

Outline of Final Research Achievements

We successfully performed Step 1 of ascertaining the availability of omega -5 gliadin-deficient 1BS -18 wheat bread in 15 of 16 subjects. We had these 15 patients take the maintenance dose continuously for 3 months (Step 2). We were able to implement Step 2 with 14 subjects.
At the end of Step 2, the activation rate of basophils by the addition of 1 μg/mL of ω -5 gliadin was improved in 6 of 14 subjects, unchanged in 3, and worsened in 5. At 6 months after the end of Step 2, 6 of 14 subjects showed improvement, 4 showed no change, and 4 showed worsening. These results suggest that it is difficult to acquire tolerance to ω -5 gliadin-type adult wheat allergy by continuous intake of 1 BS -18 wheat bread for at least 3 months.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

今回の研究により、3カ月間の免疫寛容療法によって、成人発症ω-5グリアジン型小麦アレルギー患者に耐性を獲得させることは困難と考えられた。また、免疫寛容療法後にω-5グリアジン添加による好塩基球活性化率が低下した症例においても、ω-5グリアジン特異的IgG4の上昇は認められず、成人食物アレルギーにおいて、食物抗原特異的IgG4測定による耐性獲得の予測は困難と考えられた。
今後は、成人発症食物アレルギーの新たな治療法を検討する必要があることが判明した。また、食物抗原特異的IgG4測定による耐性獲得の予測は困難と考えられることから、新たな耐性獲得の予測因子を検討する必要性があることが判明した。

Report

(4 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (3 results)

All 2022

All Book (1 results) Patent(Industrial Property Rights) (2 results)

  • [Book] WHAT'S NEW in 皮膚科学 2022-20232022

    • Author(s)
      河野邦江, 千貫祐子, 森田栄伸
    • Total Pages
      176
    • Publisher
      メディカルビュー社
    • ISBN
      9784779226199
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Patent(Industrial Property Rights)] 1BS-18ホクシン2022

    • Inventor(s)
      島根大学
    • Industrial Property Rights Holder
      島根大学
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Filing Date
      2022
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Patent(Industrial Property Rights)] 1BS-18ミナミノカオリ2022

    • Inventor(s)
      島根大学
    • Industrial Property Rights Holder
      島根大学
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Filing Date
      2022
    • Related Report
      2021 Annual Research Report

URL: 

Published: 2019-04-18   Modified: 2023-01-30  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi