Study of the regulatory mechanisms of hematopoietic stem cell homeostasis mediated by alterations in the nutritional environment
Project/Area Number |
19K08860
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 54010:Hematology and medical oncology-related
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Research Institution | Kanazawa University |
Principal Investigator |
TADOKORO Yuko 金沢大学, がん進展制御研究所, 助教 (00447343)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
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Keywords | 幹細胞 / 自己複製 / 造血幹細胞 |
Outline of Research at the Start |
食生活の異常は肥満や生活習慣病などの原因となるが、造血幹細胞に対する影響については十分理解されていない。申請者は最近、高脂肪食摂取による腸内細菌叢の変化が造血幹細胞の自己複製能調節機構を破綻させることを見出した。本研究では食餌によって変化する腸内細菌由来代謝産物による造血幹細胞の恒常性維持機構について解明することを目的とする。目的達成のために、食餌の違いにより変化する腸内細菌由来代謝産物の造血幹細胞に及ぼす影響と分子メカニズム、および、加齢に伴う造血幹細胞障害への関与を明らかにする。本研究により食餌および代謝産物による幹細胞機能の調節が可能となることが期待される。
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Outline of Final Research Achievements |
An excessively unbalanced diet is one of the causes of obesity and lifestyle diseases. In this study, we aim to elucidate the regulatory mechanisms of hematopoietic stem cell (HSC) homeostasis mediated by gut microbiota-derived metabolites, which are altered by dietary habits. We have found that a gut microbiota-derived metabolite induced by a high-fat diet feeding suppresses the HSC functions. Furthermore, we have shown that a gut microbiota-derived metabolite induced by high-dietary fiber diet feeding enhances the HSC functions. Our findings may contribute to development of prevention and treatment improvement of leukemogenesis and lifestyle diseases caused by diet-induced hematopoietic abnormalities.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
食生活の異常は肥満や生活習慣病などの原因となるが、造血幹細胞に対する影響については十分理解されていない。本研究成果においては、食餌による腸内細菌由来代謝産物の変化が造血幹細胞の機能制御に影響することを見出した点において学術的重要性がある。このような代謝物の機能は種を超えて共通性を示すことが考えられることから、本研究成果は幹細胞機能の制御機構を理解する上で重要な知見である。造血異常は白血病発症や様々な加齢性疾患の発症にも関わることから、食生活と造血異常に起因する疾患との関係を考える上で本研究成果の社会的意義は大きいと考えられる。
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Report
(4 results)
Research Products
(12 results)