Development of Swallowing Monitor by Artificial Intelligence of Cervical Auscultation
Project/Area Number |
19K10424
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 57080:Social dentistry-related
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Research Institution | Nagasaki University (2020-2021) Iwate Medical University (2019) |
Principal Investigator |
Tamada Yasushi 長崎大学, 病院(歯学系), 助教 (50633145)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
佐々木 誠 岩手大学, 理工学部, 准教授 (80404119)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2020: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,730,000 (Direct Cost: ¥2,100,000、Indirect Cost: ¥630,000)
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Keywords | 人工知能 / 頸部聴診法 / 摂食嚥下リハビリテーションn / 嚥下モニター / 摂食嚥下リハビリテーション / モニタリング |
Outline of Research at the Start |
マンパワーの不足、介助者の知識・技術不足などを理由に摂食時の正確なモニタリングや介助が行われないこと、介助があれば経口摂取が可能と診断されても、同じ理由から経口摂取が開始できない患者が多数いることが大きな問題となっている。一方で、人工知能の音声認識は2017年に人間とほぼ同等の性能を得ている。本研究では、喉頭マイクより聴取した嚥下音・呼吸音を周波数解析し、抽出した信号パターンを人工知能に学習させ、頸部聴診法を人工知能化することで、嚥下の状態および異常時の解決法をリアルタイムで患者および介助者に告知する革新的なシステムを開発する。
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Outline of Final Research Achievements |
When a patient has dysphagia, the amount of food or drink swallowed at one time is often regulated by limiting the amount of food or drink in a mouthful to prevent aspiration. However, even if the bite size is limited, if there is still food or drink in the oral cavity due to cognitive dysfunction or other reasons, the amount swallowed at one time may increase with the addition of a second bite. Therefore, we thought that a non-invasive method to estimate the amount of food or drink to be swallowed at one time was needed. In this study, data from a laryngeal microphone and electromyograph attached to the neck were digitally processed, and the data was learned by artificial intelligence, making it possible to estimate with high accuracy the amount swallowed at a time and characteristics of the way the person swallows. In addition, an artificial intelligence program specialized for analyzing the state of swallowing was developed and presented at academic symposiums.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
マンパワーの不足、介助者の知識・技術不足などを理由に摂食時の正しい見守りや介助が行われない場合がある。侵襲の無いモニターの開発は、これらの問題解決法の一つとなる。本研究で開発した喉頭マイクおよび筋電計からのデータを人工知能が学習し、1回嚥下量や嚥下の特徴を高精度で推測するシステムは、今後も続く超高齢社会の食事場面での問題を解決する1手法となり得る。
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Report
(4 results)
Research Products
(5 results)