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Contamination model development and risk management optimization downstream of the food chain for Campylobacter spp.

Research Project

Project/Area Number 19K10587
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 58020:Hygiene and public health-related: including laboratory approach
Research InstitutionKobe Gakuin University

Principal Investigator

Ito Satoshi  神戸学院大学, 栄養学部, 講師 (30594428)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 岸本 満  名古屋学芸大学, 管理栄養学部, 教授 (20454449)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥3,900,000 (Direct Cost: ¥3,000,000、Indirect Cost: ¥900,000)
Fiscal Year 2022: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2021: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
KeywordsCampylobacter / 食中毒 / 汚染伝播 / リスクアセスメント / qPCR / 調理段階 / 定量的リスク評価 / サンプリング法 / カンピロバクター食中毒 / Direct-qPCR法 / Campylobacter jejuni / 迅速定量法 / 汚染実態調査 / 交差汚染 / カンピロバクター属菌 / Campylobacter spp / ダイレクトPCR / リアルタイムPCR / 加熱調理 / モバイル型リアルタイムPCR装置 / 細菌性食中毒 / ドリップシート / シートラップ法 / Campylobacter jejeni / 汚染モデル / 迅速検査 / ベースライン構築 / リスク管理最適化
Outline of Research at the Start

カンピロバクター属菌による食中毒は、調理段階における汚染実態が分析・定量化しにくい事を理由にその有効な対策が確立されていない。
本研究では①流通段階における汚染菌量の実態を明らかにする。②伝播モデル実験を行い、調理操作による伝播率を算出する。③加熱調理の実態と生菌の生存率の調査を行い、伝播経路の分析、生残・死滅の定量的評価を実施する。④以上の研究活動の結果をフィードバックし、実際の調理現場に対して効果性の高い対策方法を示す。
本研究により得られた定量的データとその活用方法を明らかにし、消費者に向けたリスクアナリシスに活用する事や、HACCP制度化に伴う調理現場での衛生管理に活用する事を可能にする。

Outline of Final Research Achievements

We have developed a method to quantitatively detect contamination in the preparation and consumption stages downstream of the food chain, which is necessary to prevent Campylobacter food poisoning. The developed method is a combination of a sampling method (wrap procedure) that minimizes the presence of foreign substances such as food materials, and a direct-qPCR method that enables rapid quantification. This method was more sensitive than conventional methods such as ISO, and was able to measure the same number of viable bacteria. Model cooking experiments were conducted using the developed method to elucidate the propagation contamination rate and the disappearance of Campylobacter spp. by sterilization and disinfection.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究ではWrap処理とDirect-qPCR法を組み合わせることでCampylobacter属菌の生菌数を推計し、これまで不明確だった市販食品の汚染や調理段階の生残実態を解明できた。Campylobacter食中毒は低菌量の摂取で発症することから、定性分析が確実にできる本法はリスクアセスメントを進める上で意義深い。さらに、本法は他の食中毒菌の定量的検出に応用可能であり、他のモデル実験を構築しデータを収集すれば、リスクアセスメントへの貢献が期待される。このようなフードチェーン下流の生残実態の見える化が、リスクコミュニケーションを推進し、広義としての食中毒予防に貢献できると考える。

Report

(6 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (9 results)

All 2023 2022 2021 2020 2019

All Journal Article (3 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 3 results,  Open Access: 1 results) Presentation (6 results)

  • [Journal Article] Development of a Sampling and Real-time PCR Method for the Quantitative Detection of Campylobacter spp. in Retail Chicken Meat Without DNA Extraction2023

    • Author(s)
      Ito Satoshi、Kishimoto Michiru
    • Journal Title

      Journal of Food Protection

      Volume: 86 Issue: 1 Pages: 100028-100028

    • DOI

      10.1016/j.jfp.2022.100028

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] カンピロバクター・ジェジュニの調理段階における三次汚染率と除菌・殺菌効果の解明2023

    • Author(s)
      伊藤智、岸本満
    • Journal Title

      日本防菌防黴学会誌

      Volume: 51 Pages: 117-126

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] カンピロバクター属菌の検出率が上がる ドリップシート検査とシートラップ法2020

    • Author(s)
      伊藤智、岸本満
    • Journal Title

      Nagoya Journal of Nutritional Sciences

      Volume: 5 Pages: 75-83

    • NAID

      120007016652

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 市販食肉のCampylobacter jejuni / coliを 検出・定量できるmultiplex Direct-qPCR法2023

    • Author(s)
      伊藤 智、岸本 満
    • Organizer
      第50回日本防菌防黴学会年次大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] カンピロバクター属菌に対する過酢酸製剤の殺菌効果の検証2023

    • Author(s)
      伊藤 智、岸本 満
    • Organizer
      第44回日本食品微生物学会学術総会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 市販鶏肉中のカンピロバクター属菌を定量的検出できるサンプリング法及びDirect-qPCR法の開発2022

    • Author(s)
      伊藤智、岸本満
    • Organizer
      日本食品微生物学会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] カンピロバクター属菌の調理・消費段階における汚染伝播率の解明と殺菌・除菌法の検証2022

    • Author(s)
      伊藤智、岸本満
    • Organizer
      日本防菌防黴学会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 各加熱調理法の調理時間とカンピロバクター属菌の生残2021

    • Author(s)
      伊藤智、松井優佳、萩原沙綾、岸本満
    • Organizer
      日本防菌防黴学会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] モバイルリアルタイム PCR 装置を用いたCampylobacter jejuni 迅速検出・定量法の開発2019

    • Author(s)
      伊藤智、村岡正章 、川口磨 、岸本満
    • Organizer
      日本食品微生物学会
    • Related Report
      2019 Research-status Report

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Published: 2019-04-18   Modified: 2025-01-30  

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