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Development of a type-specific dietary guidance program for the prevention and improvement of lifestyle-related diseases in patients with mental illness.

Research Project

Project/Area Number 19K10934
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 58060:Clinical nursing-related
Research InstitutionKoriyama Women's University

Principal Investigator

OKABE SATOKO  郡山女子大学, 家政学部, 教授 (10551129)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 後藤 あや  福島県立医科大学, 公私立大学の部局等, 特任教授 (00347212)
橋本 杏菜 (本間 杏菜)  郡山女子大学, 家政学部, 助手 (10817985)
根本 絢香  郡山女子大学, 家政学部, 助手 (10839195)
伊藤 慎也  北里大学, 看護学部, 講師 (30736707)
高橋 徹  金沢学院大学, 人間健康学部, 教授 (80324292)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2021: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2020: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Keywords摂食尺度 / ヘルスリテラシー / 精神科 / リーフレット / 栄養指導 / 精神科栄養 / 精神科摂食尺度
Outline of Research at the Start

本研究の概要は、(1)精神科患者をタイプ別に分類するための心理的摂食尺度の作成と、(2)タイプ別の食生活指導プログラムを構築することである。具体的には、患者が健康情報を入手し、理解し、活用する力を促すことに視点を置いて、患者が理解しやすい平易な表現を用いて、リーフレット作りを手がける。さらに、(3)本プログラムの効果評価を行うために介入研究を行う。本プログラムにより、様々なタイプの精神科患者に対して生活習慣病の一次・二次予防を目指す。

Outline of Final Research Achievements

The whole period is outlined as follows: 1) The Japanese version of the existing psychological eating scale, the Dutch Eating Behaviour Questionnaire (DEBQ), was developed for healthy subjects, and the paper showed that the factor structure may be different between healthy controls and patients with mental illness. (2) The factors needed for the new psychological eating scale were extracted by clinical psychologists, dieticians and others. (3) Leaflets were the necessary tools for actual dietary counselling, and an environment was created in which everyone could use the materials. In addition, the process of carrying out this study brought together students who would become dietitians and members of the Council of Psychiatric Dietitians, and a new collaboration was created through the advice of senior psychiatric dietitians on the leaflets developed by the students.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

精神科患者は肥満になりやすい傾向にあり、肥満は生活習慣病を誘発する要因であるため精神科患者の肥満予防は主な課題である。本研究は肥満になりやすい摂食傾向を判定するツールづくりを推進した。既存の心理的摂食尺度の応用により、肥満と関係する心理的要因には外からの刺激によって食べたくなるといった外発的摂食要因が影響している可能性を見出した。同時に既存の尺度を健常者と比べることで患者との因子構造の違いを発見した。患者の認知には健常者と違いがあり、情動のうち、否定的な情動が外発的摂食刺激となることが示唆された。本研究活動が患者理解を深め、精神科の栄養指導における生活習慣病の改善に貢献するものと期待する。

Report

(6 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (9 results)

All 2024 2023 2022 2021 2019 Other

All Journal Article (4 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 4 results,  Open Access: 3 results) Presentation (3 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results) Remarks (2 results)

  • [Journal Article] Comparative study of eating behavior between patients with mental illness and healthy controls using the Japanese version of the Dutch Eating Behavior Questionnaire2024

    • Author(s)
      Satoko Okabe, Shinya Ito, Aya Goto, Nobuhiro Konno
    • Journal Title

      Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition Vol 33(2), 2024

      Volume: 33

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] ヘルスリテラシーの視点を活用した精神疾患患者用の栄養指導用リーフレットの評価と精神科栄養指導における電子媒体使用の可能性について2023

    • Author(s)
      岡部聡子、後藤あや、紺野信弘
    • Journal Title

      郡山女子大学紀要

      Volume: 59 Pages: 169-181

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Investigating the Revision and Reproducibility of the Simple Revised Self-Administered Iron Intake Scale (RIIS) for Young Women2021

    • Author(s)
      岡部聡子
    • Journal Title

      Journal of Home Economics of Japan

      Volume: 72 Issue: 5 Pages: 251-259

    • DOI

      10.11428/jhej.72.251

    • NAID

      130008049225

    • ISSN
      0913-5227, 1882-0352
    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 若年女性を対象とした簡便な「鉄摂取尺度」の改訂および再現性の検討2021

    • Author(s)
      岡部聡子、伊藤 慎也、高橋徹、星 千歳、弓屋 結、本間 杏菜、根本 絢香、後藤 あや
    • Journal Title

      日本家政学会誌

      Volume: 5 Pages: 251-259

    • NAID

      130008049225

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] Trends in Leaflets for Nutritional Guidance Sought by Patients with Mental Illness and E-Health Literacy of Instructors2022

    • Author(s)
      Okabe.S, Nemoto.A, Hashimoto.A, Goto.A
    • Organizer
      24th International Federation for Home Economics (IFHE) World Congress
    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 精神科における心理的摂食尺度の妥当性について2019

    • Author(s)
      根本絢香、本間杏菜、高橋徹、伊藤 慎也、岡部聡子
    • Organizer
      福島県栄養改善学会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 精神疾患を抱える対象者向けの栄養指導ツール作成の試み2019

    • Author(s)
      山田詩織、吉田萌、中村ひかり、岡部聡子
    • Organizer
      東北家政学会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Remarks] 栄養教育ツール

    • URL

      https://nutrition-koriyama.jimdofree.com/

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Remarks] 栄養教育ツール 精神科栄養士協議会

    • URL

      https://nutrition-koriyama.jimdofree.com/

    • Related Report
      2022 Research-status Report

URL: 

Published: 2019-04-18   Modified: 2025-01-30  

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