Project/Area Number |
19K10934
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 58060:Clinical nursing-related
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Research Institution | Koriyama Women's University |
Principal Investigator |
OKABE SATOKO 郡山女子大学, 家政学部, 教授 (10551129)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
後藤 あや 福島県立医科大学, 公私立大学の部局等, 特任教授 (00347212)
橋本 杏菜 (本間 杏菜) 郡山女子大学, 家政学部, 助手 (10817985)
根本 絢香 郡山女子大学, 家政学部, 助手 (10839195)
伊藤 慎也 北里大学, 看護学部, 講師 (30736707)
高橋 徹 金沢学院大学, 人間健康学部, 教授 (80324292)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2024-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2021: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2020: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
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Keywords | 摂食尺度 / ヘルスリテラシー / 精神科 / リーフレット / 栄養指導 / 精神科栄養 / 精神科摂食尺度 |
Outline of Research at the Start |
本研究の概要は、(1)精神科患者をタイプ別に分類するための心理的摂食尺度の作成と、(2)タイプ別の食生活指導プログラムを構築することである。具体的には、患者が健康情報を入手し、理解し、活用する力を促すことに視点を置いて、患者が理解しやすい平易な表現を用いて、リーフレット作りを手がける。さらに、(3)本プログラムの効果評価を行うために介入研究を行う。本プログラムにより、様々なタイプの精神科患者に対して生活習慣病の一次・二次予防を目指す。
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Outline of Final Research Achievements |
The whole period is outlined as follows: 1) The Japanese version of the existing psychological eating scale, the Dutch Eating Behaviour Questionnaire (DEBQ), was developed for healthy subjects, and the paper showed that the factor structure may be different between healthy controls and patients with mental illness. (2) The factors needed for the new psychological eating scale were extracted by clinical psychologists, dieticians and others. (3) Leaflets were the necessary tools for actual dietary counselling, and an environment was created in which everyone could use the materials. In addition, the process of carrying out this study brought together students who would become dietitians and members of the Council of Psychiatric Dietitians, and a new collaboration was created through the advice of senior psychiatric dietitians on the leaflets developed by the students.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
精神科患者は肥満になりやすい傾向にあり、肥満は生活習慣病を誘発する要因であるため精神科患者の肥満予防は主な課題である。本研究は肥満になりやすい摂食傾向を判定するツールづくりを推進した。既存の心理的摂食尺度の応用により、肥満と関係する心理的要因には外からの刺激によって食べたくなるといった外発的摂食要因が影響している可能性を見出した。同時に既存の尺度を健常者と比べることで患者との因子構造の違いを発見した。患者の認知には健常者と違いがあり、情動のうち、否定的な情動が外発的摂食刺激となることが示唆された。本研究活動が患者理解を深め、精神科の栄養指導における生活習慣病の改善に貢献するものと期待する。
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