Project/Area Number |
19K11647
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Kyushu Dental College |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
古株 彰一郎 九州歯科大学, 歯学部, 教授 (30448899)
石川 由美 (星野由美 / 星野 由美) 大阪歯科大学, 医療保健学部, 准教授 (60457314)
邵 仁浩 九州歯科大学, 歯学部, 教授 (10285463)
本田 尚郁 九州歯科大学, 歯学部, 助教 (10840085)
松原 琢磨 九州歯科大学, 歯学部, 准教授 (00423137)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2020: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,730,000 (Direct Cost: ¥2,100,000、Indirect Cost: ¥630,000)
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Keywords | 骨格筋量減少 / うま味感受性 / フレイルサイクル / 若年女性 / 骨格筋量 / 骨格筋指数 / 食事摂取量 / 体脂肪率 / 隠れ肥満 / 隠れ肥満傾向 / Tas1r1 / 筋肉量 / 体組成 / フレイル / Tas1r3ノックアウトマウス |
Outline of Research at the Start |
フレイルでは、骨格筋の衰弱による筋肉量減少、筋力低下、身体活動量低下、食欲低下による低栄養の悪循環サイクルが生じる。本研究では、筋肉量減少が“うま味の感受性障害”につながり、食欲低下・摂取量低下を直接引き起こす可能性に着眼した。Tas1r3 KOマウスを用いた実験では、骨格筋の分解・減少、再生におけるうま味受容体の役割を明らかにする。ヒトへの調査では、若年成人を対象に、骨格筋量・体脂肪量等の体組成およびグルタミン酸ナトリウム水溶液によるうま味感受性検査を行う。これにより、うま味感受性と骨格筋量の相関を明らかにし、骨格筋局所に発現するうま味受容体の骨格筋代謝における役割を検討する。
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Outline of Final Research Achievements |
In this study, we conducted a survey among young women to clarify the relationship between umami sensitivity and skeletal muscle mass loss. Results showed that more than 40% of patients had low skeletal muscle mass, but no association was observed with umami sensitivity. On the other hand, body fat percentage was suggested to be associated with umami sensitivity. Inosinic acid, which is representative inducer of Umami sensation, strongly induced myoblast differentiation in C2C12, murine myoblast cells. In the future, we will examine the relationship of umami sensitivity with both skeletal muscle and body fat in the elderly.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
低栄養の要因である味覚感受性障害を骨格筋量減少との直接の関連から検討する研究は他にない。ヒトの現象でうま味感受性が骨格筋の代謝に影響することが明らかになれば、新たなフレイル予防の試みに繋がる可能性がある。本研究では、若年層における骨格筋減少という新たな問題を明らかにしたが、うま味感受性との関連は確認できなかった。うま味感受性の体組成への影響は各年代の健康課題に資することから引き続き調査を行う。
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