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Food Allergy Prevention Effects of Edible Canna Starch and Its Influence on Immune Function

Research Project

Project/Area Number 19K11654
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
Research InstitutionChubu University

Principal Investigator

Tanaka Mamoru  中部大学, 応用生物学部, 講師 (00612350)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 呂 鋭  中部大学, 応用生物学部, 講師 (80381862)
渡邊 浩幸  高知県立大学, 健康栄養学部, 教授 (30369425)
竹井 悠一郎  高知県立大学, 健康栄養学部, 講師 (10711377)
吉本 好延  聖隷クリストファー大学, リハビリテーション学部, 教授 (60627371)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Keywordsカンナデンプン / Ⅰ型アレルギー / 腸内環境 / IgE産生能 / タイトジャンクション / マウス / 食用カンナデンプン / 予防効果 / 免疫機能 / 消化管
Outline of Research at the Start

これまでに我々は,カンナデンプンの摂取がマウスの腸管バリア機能の向上および腸内環境の改善に効果があることを見出した。これらの効果は,カンナデンプンの摂取がアレルギー疾患や大腸がん,炎症性疾患等の予防・改善に有効である可能性を示唆する。そこで,本研究では,カンナデンプンのアレルギー症状に対する発症の予防効果について,特に消化管に着目し,Ⅰ型アレルギーモデルマウスを用いて評価検討を行う。本研究によって,カンナデンプンの機能と免疫疾患に対する影響とそのしくみを明らかにするとともに,食物アレルギー等を予防し,発症を抑制する創薬やあらたな機能性食品の創出が期待される。

Outline of Final Research Achievements

In this study, we investigated the effects of canna starch intake in a murine food allergy model. The following items were evaluated: (1) anaphylactic symptoms using rectal temperature as an index; (2) ability to produce various antibodies; (3) intestinal environment; (4) intestinal barrier function; (5) OVA uptake; and (6) tight junction (TJ)-related protein expression in the jejunum. Results suggest that canna starch supplementation in a murine food allergy model leads to suppression of anaphylactic symptoms through suppression of OVA-specific IgE production, improvement of the intestinal environment, and a reduction in allergen uptake by increasing the intestinal barrier function.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

日本を含む先進国では,食物アレルギーや花粉症を呈するⅠ型アレルギー疾患の有症率が増加しており,深刻な社会問題となっている。本研究より,カンナデンプンの機能と免疫疾患に関する影響とその仕組みの一端が明らかとなった。今後,さらに研究を進めていくことにより,日常の食生活からの食物アレルギー等を予防およびアレルギーの発症を抑制する創薬や新たな機能性食品の創出に貢献できると考えている。

Report

(4 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (8 results)

All 2021 2020

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (6 results)

  • [Journal Article] 食用カンナの食品・栄養学的価値と利用実態2021

    • Author(s)
      恋田 彩加, 田中 守
    • Journal Title

      生物機能開発研究所紀要

      Volume: 21 Pages: 64-71

    • NAID

      120007036378

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 食用カンナの食品・栄養学的価値と利用実態2021

    • Author(s)
      恋田彩加,田中 守
    • Journal Title

      中部大学生物機能開発研究所紀要

      Volume: 21

    • NAID

      120007036378

    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 加熱調理法の違いが食用カンナデンプンのレジスタントスターチに及ぼす影響2021

    • Author(s)
      恋田彩加, 三宅香穂, 高阪理名, 渡邉章子, 香西はな, 田中 守
    • Organizer
      日本調理科学会2021年度大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 食用カンナデンプン中のレジスタントスターチにおける加熱・保存の影響2021

    • Author(s)
      渡邉章子, 恋田彩加, 岡部 優, 八木瑞生, 田中 守、香西はな
    • Organizer
      日本調理科学会2021年度大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] カンナデンプン中のアミロースおよびレジスタントスターチ含有率2021

    • Author(s)
      恋田彩加, 佐藤真理奈, 田中守, 香西はな
    • Organizer
      愛知県栄養士会研究大会 2020
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 食用カンナのデンプン特性とマウス腸内細菌叢に及ぼす影響2020

    • Author(s)
      田中 守,恋田彩加,加藤 匠 ,三宅香穂,都築雅士,高橋 永,矢野哲,竹本和仁,井治賢希,山田晋行,渡邊浩幸
    • Organizer
      第74回 日本栄養・食料学会大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report 2019 Research-status Report
  • [Presentation] 食用カンナのデンプン特性と食物アレルギーモデルマウスの腸管免疫機能に及ぼす影響2020

    • Author(s)
      恋田彩加, 渡邊浩幸, 三宅香穂, 香西はな, 田中 守
    • Organizer
      第27回日本未病学会学術総会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] カンナデンプン中のアミロースおよびレジスタントスターチ含有率2020

    • Author(s)
      恋田彩加, 佐藤真理奈, 田中守, 香西はな
    • Organizer
      愛知県栄養士会研究大会 2020
    • Related Report
      2020 Research-status Report

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Published: 2019-04-18   Modified: 2023-01-30  

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