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Relationship between polyunsaturated fatty acid intake and degree of intracellular aldehyde accumulation, genotoxicity and cytotoxicity.

Research Project

Project/Area Number 19K11704
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
Research InstitutionTokyo Health Care University

Principal Investigator

Shimizu Masatomi  東京医療保健大学, 医療保健学部, 准教授 (90389841)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 台蔵 彩子  聖徳大学, 人間栄養学部, 講師 (10364978)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywords多価不飽和脂肪酸 / 必須脂肪酸 / アルデヒド修飾タンパク質 / 酸化DNA損傷 / 脂肪酸代謝 / ミード酸 / 必須脂肪酸欠乏 / カルボニルストレス / アルデヒド / 飽和脂肪酸 / 細胞毒性 / 遺伝毒性 / 4-HNE / 新型コロナウイルス / 脂質過酸化 / DNA損傷 / 過酸化脂質
Outline of Research at the Start

魚油などに含まれている多価不飽和脂肪酸は、酸化されやすく反応性が高いため、生体内で酸化されると細胞を傷つける物質を産生し細胞の老化を早め、更に疾病を惹起する原因になる。これまでの生体内酸化の研究においては、活性酸素を中心とした酸化する側の研究が盛んに行われてきているが、酸化される側(食事由来多価不飽和脂肪酸)に着目した研究はほとんど行われていない。そこで本研究では、酸化される側の多価不飽和脂肪酸に着目し、細胞内の損傷物質を指標に、多価不飽和脂肪酸の摂取と細胞の損傷との関連性について研究を行う。

Outline of Final Research Achievements

Polyunsaturated fatty acids (PUFAs) which are enriched in plant and fish oils are regarded as the essential fatty acids and recommended for active intake in the diet. However, PUFAs are easily oxidized in vivo, causing various aldehyde-modifications of proteins and DNA damage, which may induce cytotoxicity and genotoxicity. Therefore, we examined whether qualitative and quantitative differences in dietary fatty acid intake affect the amount of modified proteins and DNA damage accumulating in vivo.
We found that differences in the amount and ratio of PUFA intake affected the amount of damage accumulation, and that the effect differed among various organs. The effects also varied depending on each life stage. Our results suggest the need for further investigation of the long-term cytotoxic and genotoxic consequences of unlimited dietary PUFA intake.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

多価不飽和脂肪酸(PUFA)は必須脂肪酸でもあり、食事などから積極的な摂取が推奨されているが、生体内酸化を促進する可能性があり適切なPUFA摂取量については未知な部分が多い。また、各ライフステージによるPUFA摂取が生体に及ぼす影響についてはほとんど皆無であった。本研究によって食事からのPUFA摂取による生体酸化への影響が摂取量だけでなく、各種脂肪酸の摂取比率が関連している可能性を示唆した。また、その影響は各ライフステージ、組織によっても異なっていた。今後、各種脂肪酸摂取量に関してはライフステージごとで更なる検討が必要であることを提示した。

Report

(6 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (12 results)

All 2023 2022 2021 2020 2019

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (11 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results)

  • [Journal Article] Effect of episomally encoded DNA polymerases on chemically induced mutagenesis at the hisG46 target in Ames test2020

    • Author(s)
      Gruz Petr、Shimizu Masatomi、Sugiyama Kei-ichi、Yamada Masami、Honma Masamitsu
    • Journal Title

      Genes and Environment

      Volume: 42 Issue: 1 Pages: 14-14

    • DOI

      10.1186/s41021-020-00154-2

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 脂肪酸組成の異なる油脂摂取がマウスの脂質代謝に与える影響2023

    • Author(s)
      台蔵彩子、河野愛、田口祐未、髙橋里美、Petr Gruz、川田憲一、清水雅富
    • Organizer
      第77回日本栄養・食糧学会大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 脂肪酸組成の異なる給餌が若年マウスの脂質代謝に与える影響2023

    • Author(s)
      台蔵彩子、河野愛、Petr Gruz、川田憲一、清水雅富
    • Organizer
      第70回日本栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 高月齢マウスによる脂肪酸摂取割合の違いが脂質酸化ストレスに与える影響2023

    • Author(s)
      清水雅富、台蔵彩子、川田憲一、Petr Gruz
    • Organizer
      第96回日本生化学会大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] マウスのライフステージにおける脂肪酸摂取率の違いが脂質酸化ストレスに及ぼす影響2023

    • Author(s)
      清水雅富、台蔵彩子、川田憲一、Petr Gruz
    • Organizer
      第46回日本分子生物学会年会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 1年齢マウスにおける食事性脂肪酸が脂質酸化ストレスに与える影響2022

    • Author(s)
      清水雅富、台蔵彩子、川田憲一、グルーズピーター
    • Organizer
      第95回日本生化学会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] エテノ-DNA損傷の原因としての食餌由来の脂質2022

    • Author(s)
      グルーズピータ―、清水雅富、台蔵彩子、川田憲一、山田雅巳、本間正充、杉山圭一
    • Organizer
      日本環境変異原ゲノム学会第51回大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 食事性脂肪酸と活性カルボニル種との関連性2021

    • Author(s)
      清水雅富、台蔵彩子、川田憲一、グルーズピーター
    • Organizer
      第94回日本生化学会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 脂質酸化ストレスは多価不飽和脂肪酸摂取に依存する2021

    • Author(s)
      清水雅富、台蔵彩子、川田憲一、グルーズピーター
    • Organizer
      第44回日本分子生物学会年会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] Genotoxicity of ω-3 fatty acids from the Ames test viewpoint2020

    • Author(s)
      Petr Gruz, Masatomi Shimizu, Kei-ichi Sugiyama, Masami Yamada, Masamitsu Honma
    • Organizer
      Environmental Mutagenesis & Genomics Society
    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 脂肪酸摂取によるカルボニルストレスの調節2020

    • Author(s)
      清水雅富、台蔵彩子、川田憲一、グルーズピーター
    • Organizer
      日本生化学会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 各種脂肪酸摂取比率が生体内代謝に及ぼす影響2019

    • Author(s)
      清水雅富、台蔵彩子、川田憲一、小城明子、グルーズピーター
    • Organizer
      日本分子生物学会
    • Related Report
      2019 Research-status Report

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Published: 2019-04-18   Modified: 2025-01-30  

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