Project/Area Number |
19K11720
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Osaka Prefecture University |
Principal Investigator |
Mitsugu Akagawa 大阪府立大学, 生命環境科学研究科, 准教授 (70405356)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
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Keywords | leptin / obesity / catechin / polyphenol / green tea / レプチン / 緑茶カテキン / エピガロカテキンガレート / 抗肥満 / 肥満 / 食品機能 / 胃粘膜細胞 / 機能性食品 |
Outline of Research at the Start |
世界的に蔓延する肥満は、生活習慣病の発症基盤であり、 深刻な健康問題となっている。本課題で着目した「レプチン」は、視床下部に作用して食欲を抑制して体重を減少させる抗肥満ホルモンとして知られる。本研究では、胃粘膜細胞のレプチン分泌を刺激する食品因子を探索・同定し、その分泌刺激機構を分子レベル で解明することを目的とする。また、その抗肥満効果をin vivo試験で実証することで新規の 食品機能性を確立し、肥満の予防・改善に資する高機能性食品の創製を目指す。
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Outline of Final Research Achievements |
Leptin is a weight-reducing hormone produced by adipose tissue and gastric mucosa, which decreases food intake via its hypothalamic receptor. Onset of food intake triggers a rapid release of leptin into the gastric lumen from gastric mucosa, and increases plasma leptin level. Gastric leptin participates in the short term regulation of food intake. However, little is known about food factors that stimulate leptin secretion from gastric mucosa. In this study, we searched for anti-obesity food ingredients that stimulate leptin secretion from cultured gastric mucosal cells. We exposed about 50 food ingredients to rat gastric mucosal cells (RGM1) and evaluated leptin secretion. Consequently, we found that epigallocatechin-3-O-gallate (EGCG), a major green tea catechin, greatly stimulates leptin secretion from RGM1 cells. Moreover, we demonstrated that oral administration of EGCG increased the level of leptin in gastric juice.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究によって食品因子による胃粘膜細胞のレプチン分泌刺激作用とその機構が初めて解明された。また、食によるレプチンの分泌制御という新規の食品機能性を確立することができた。本研究の達成により、肥満を発症基盤とする多くの生活習慣病の予防・改善にも貢献しうることから、国民生活への反映、および波及効果は、極めて大きいものである。
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