Search for the edible plant components contributing to prevention of food poisoning caused by histamine
Project/Area Number |
19K11790
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Nara Women's University |
Principal Investigator |
KIKUZAKI Hiroe 奈良女子大学, 生活環境科学系, 教授 (60291598)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
小倉 裕範 奈良女子大学, 生活環境科学系, 教授 (60304557)
新田 陽子 お茶の水女子大学, 基幹研究院, 准教授 (70403318)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
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Keywords | ヒスタミン生成菌 / モルガン菌 / 抗菌性 / メドウスウィート / クローブ / エラジタンニン / ガロイルグルコース / ヒスタミン / ヒスチジン脱炭酸酵素 / 抗菌活性 / 加水分解性タンニン / ヒスタミン産生抑制 / タンニン / フォトバクテリウム / ヒスタミン食中毒防止 / 食用植物成分 |
Outline of Research at the Start |
ヒスタミンを起因とするアレルギー様食中毒は、食品付着菌由来のヒスチジン脱炭酸酵素(HDC)の作用により、食品中のヒスチジンからヒスタミンが生成し蓄積することが原因で発生するが、ヒスタミンは熱に安定で加熱調理では防ぐことができない。本研究は、長年食習慣のある安全な食用植物からヒスタミン蓄積を阻止する成分を探索し、化学構造を解明するとともに、その作用が食品付着菌の増殖抑制作用、HDCの阻害のいずれによるものかを明らかにする。さらに、活性成分の食品中でのヒスタミン産生抑制効果を検証し、アレルギー様食中毒防止剤への活用の可能性を検討する。
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Outline of Final Research Achievements |
Food poisoning caused by histamine which occurs every year mainly in school lunch facilities is unable to be prevented at the stage of cooking because of the thermal stability of histamine. Therefore, it is important that histamine accumulation should be arrested at the stage of distribution and storage. In this study, we searched antimicrobial components against histamine-producing bacteria in meadowsweet and cloves and identified twelve ellagitannins and three galloyl glucoses as antimicrobial compounds. It is likely that these components contribute to suppression of accumulation of histamine.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
毎年学校給食施設等で被害が発生し、加熱調理では防ぐことのできないヒスタミンに起因するアレルギー様食中毒を防止する対策を見出すことは、国民生活の質の向上に資する社会的意義のある課題の一つである。本研究では、長年食経験のある安全な食用植物から、ヒスタミン食中毒の原因となるヒスタミン生成菌の増殖抑制作用を有する成分を15種見出すことができた。本研究は、有効かつ安全なヒスタミン食中毒防止剤の開発に向けた基礎的研究と位置付けられる。
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Report
(5 results)
Research Products
(11 results)