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Search for the edible plant components contributing to prevention of food poisoning caused by histamine

Research Project

Project/Area Number 19K11790
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
Research InstitutionNara Women's University

Principal Investigator

KIKUZAKI Hiroe  奈良女子大学, 生活環境科学系, 教授 (60291598)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 小倉 裕範  奈良女子大学, 生活環境科学系, 教授 (60304557)
新田 陽子  お茶の水女子大学, 基幹研究院, 准教授 (70403318)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
Keywordsヒスタミン生成菌 / モルガン菌 / 抗菌性 / メドウスウィート / クローブ / エラジタンニン / ガロイルグルコース / ヒスタミン / ヒスチジン脱炭酸酵素 / 抗菌活性 / 加水分解性タンニン / ヒスタミン産生抑制 / タンニン / フォトバクテリウム / ヒスタミン食中毒防止 / 食用植物成分
Outline of Research at the Start

ヒスタミンを起因とするアレルギー様食中毒は、食品付着菌由来のヒスチジン脱炭酸酵素(HDC)の作用により、食品中のヒスチジンからヒスタミンが生成し蓄積することが原因で発生するが、ヒスタミンは熱に安定で加熱調理では防ぐことができない。本研究は、長年食習慣のある安全な食用植物からヒスタミン蓄積を阻止する成分を探索し、化学構造を解明するとともに、その作用が食品付着菌の増殖抑制作用、HDCの阻害のいずれによるものかを明らかにする。さらに、活性成分の食品中でのヒスタミン産生抑制効果を検証し、アレルギー様食中毒防止剤への活用の可能性を検討する。

Outline of Final Research Achievements

Food poisoning caused by histamine which occurs every year mainly in school lunch facilities is unable to be prevented at the stage of cooking because of the thermal stability of histamine. Therefore, it is important that histamine accumulation should be arrested at the stage of distribution and storage. In this study, we searched antimicrobial components against histamine-producing bacteria in meadowsweet and cloves and identified twelve ellagitannins and three galloyl glucoses as antimicrobial compounds. It is likely that these components contribute to suppression of accumulation of histamine.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

毎年学校給食施設等で被害が発生し、加熱調理では防ぐことのできないヒスタミンに起因するアレルギー様食中毒を防止する対策を見出すことは、国民生活の質の向上に資する社会的意義のある課題の一つである。本研究では、長年食経験のある安全な食用植物から、ヒスタミン食中毒の原因となるヒスタミン生成菌の増殖抑制作用を有する成分を15種見出すことができた。本研究は、有効かつ安全なヒスタミン食中毒防止剤の開発に向けた基礎的研究と位置付けられる。

Report

(5 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (11 results)

All 2022 2021 2020 2019

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 2 results) Presentation (8 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 1 results)

  • [Journal Article] Isolation of phenolic components from strawberry cultivar ‘Tokun’ and their inhibitory activities on recombinant human histidine decarboxylase2020

    • Author(s)
      Yoko Nitta, Miyuki Mori, Yuji Noguchi, Yuichi Uno, Misaki Ishibashi, Hiroshi Ueno, Hiroe Kikuzaki
    • Journal Title

      J. Biol. Macromol.

      Volume: 20 Pages: 33-39

    • NAID

      130007889341

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 薬用植物を使用したアレルギー様食中毒予防の研究2020

    • Author(s)
      新田陽子、菊﨑泰枝
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 40 Pages: 50-52

    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Journal Article] The ellagitannin trimer rugosin G inhibits recombinant human histidine decarboxylase2019

    • Author(s)
      Nitta Yoko、Ito Hideyuki、Komori Hirohumi、Ueno Hiroshi、Takeshima Daiki、Ito Mikiko、Sakaue Motoyoshi、Kikuzaki Hiroe
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 印刷中 Issue: 7 Pages: 1315-1318

    • DOI

      10.1080/09168451.2019.1606695

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] ヒスタミン生成菌の生育に対する植物由来ヒスチジン脱炭酸酵素阻害成分の影響2022

    • Author(s)
      葛西円、菊崎泰枝、新田陽子
    • Organizer
      第469回ビタミンB研究協議会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] エラジタンニンによるヒスチジンでカルボキシラーゼ活性阻害機構の検討2021

    • Author(s)
      竹島大貴、菊崎泰枝、伊東秀之、小森博文、植野洋志、新田陽子
    • Organizer
      日本ビタミン学会第73回大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] クローブに含まれるヒスタミン生成抑制成分の探索2021

    • Author(s)
      和田あゆみ、山下慶子、熊崎ほなみ、新田陽子、小倉裕範、菊崎泰枝
    • Organizer
      第26回日本フードファクター学会学術集会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] メドウスウィートに含まれるヒスタミン産生抑制成分の探索2021

    • Author(s)
      竹元優花、小原理加、高砂美有、新田陽子、小倉裕範、菊崎泰枝
    • Organizer
      第35回日本香辛料研究会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] ヒスチジン脱炭酸酵素および芳香族アミノ酸脱炭酸酵素の活性に及ぼす香辛料成分2021

    • Author(s)
      新田陽子
    • Organizer
      第35回日本香辛料研究会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] エラジタンニン、ガロタンニンによるモルガン菌由来ヒスチジン脱炭酸酵素の阻害2021

    • Author(s)
      葛西円、菊崎泰枝、新田陽子
    • Organizer
      日本生物高分子学会2021年度大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] エラジタンニン、ガロタンニンによる食品中ヒスタミン蓄積抑制機構の解明2021

    • Author(s)
      葛西円、菊崎泰枝、新田陽子
    • Organizer
      第466回ビタミンB研究協議会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] The inhibitory activity of ellagitannins on recombinant human histidine decarboxylase2019

    • Author(s)
      Nitta Yoko, Ito Hideyuki, Komori Hirohumi, Ueno Hiroshi, and Kikuzaki Hiroe
    • Organizer
      The 9th International Conference on Polyphenols and Health
    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Int'l Joint Research

URL: 

Published: 2019-04-18   Modified: 2024-01-30  

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