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Development of a taste palatability visualization system specialized for green tea

Research Project

Project/Area Number 19K12197
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 61060:Kansei informatics-related
Research InstitutionKurume Institute of Technology

Principal Investigator

Shinichi Etoh  久留米工業大学, 工学部, 教授 (80380591)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥3,900,000 (Direct Cost: ¥3,000,000、Indirect Cost: ¥900,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Keywords味嗜好性 / 味覚センサ / 緑茶 / 食品選択 / 八女茶
Outline of Research at the Start

本研究の目的は、嗜好性食品である緑茶に対して、先行研究で構築した好みの味質検出アルゴリズムを用いて、個人が好みを判断している基準となっている味質・強さ(味嗜好性データ)と緑茶味データベース(緑茶味DB)からその個人の嗜好性に合った食品を提示するマッチングアルゴリズムを開発し、視覚化システムを構築することである。まだ口にしたことのない未知の緑茶の中から、その個人の味嗜好性に合った食品を見つけ出すことが出来るシステムとなる。上記の目的を実現するために以下の研究・実験をおこない、真に味嗜好性を合った緑茶を提示できるシステムとなっているかを証明する。

Outline of Final Research Achievements

In this research, we have developed taste preference matching system with a green tea taste DB, and conducted a demonstration experiment. In the green tea taste DB, we were able to construct a total of 70 green tea taste DB. In the development of the taste-preference matching system, we built three algorithms and succeeded in creating an application using Python.
Furthermore, the demonstration experiment was conducted multiple times, and the application was improved and the demonstration experiment was improved each time, and a taste preference matching system capable of deriving the favorite green tea for the subject was realized.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究にて構築した味嗜好性マッチングシステムを用いることにより、被験者の好みを選択する際に基準としている味質・味数値を数値化・視覚化することが実現し、さらにはそのデータを基に未知・未食の食品の中から被験者にとっての好みの食品を検索することが実現した。これによって、これまで主観的評価であった「おいしさ】の視覚化・数値化の実現に近づいたこととなる。さらには人の感性評価ツールとしての可能性も示され、食品の評価ツールまたは新たなマーケティングツールになる可能性を示すことができた。

Report

(4 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (4 results)

All 2021 2020 2019

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 2 results) Presentation (2 results)

  • [Journal Article] Demonstration Experiment of Taste Preference Matching System2021

    • Author(s)
      ETOH Shinichi
    • Journal Title

      Transactions of Japan Society of Kansei Engineering

      Volume: 20 Issue: 2 Pages: 163-169

    • DOI

      10.5057/jjske.TJSKE-D-20-00018

    • NAID

      130008031760

    • ISSN
      1884-0833, 1884-5258
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Development of taste preference visualization system specialized for green tea2019

    • Author(s)
      Etoh, Shinichi
    • Journal Title

      Impact

      Volume: Volume 2019,December 2019 Issue: 10 Pages: 21-23

    • DOI

      10.21820/23987073.2019.10.21

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 八女茶に対する味嗜好性マッチングシステムの構築2020

    • Author(s)
      江藤 信一
    • Organizer
      第22回日本感性工学会大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 八女茶を用いた味嗜好性マッチングシステムの開発2019

    • Author(s)
      江藤 信一
    • Organizer
      2019年度(第72回)電気・情報関係学会九州支部連合大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report

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Published: 2019-04-18   Modified: 2023-01-30  

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