Investigation of lipid production characteristics of thraustochytrids and application for accelerating transformation of food waste to eco-feed
Project/Area Number |
19K12398
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 64030:Environmental materials and recycle technology-related
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Research Institution | Hiroshima University |
Principal Investigator |
Nakai Satoshi 広島大学, 先進理工系科学研究科(工), 教授 (80313295)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
西嶋 渉 広島大学, 環境安全センター, 教授 (20243602)
新居 隆浩 広島大学, 統合生命科学研究科(生), 助教 (90804873)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
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Keywords | スラウストキトリッド / DHA / EPA / 食品残渣 / エコフィード / 家禽製品 / ドコサヘキサエン酸 / 食品廃棄物 / 産卵鶏 / 鶏肉 / 高度不飽和脂肪酸 / 植物性食品残渣 |
Outline of Research at the Start |
本研究では、植物性食品残渣を用いてドコサヘキサエン酸(DHA)などの有用物質を生産するスラウストキトリッドを培養し、食品残渣と同微生物バイオマスの混合物を、家禽生産物を高価値化させる飼料として利用する手法を確立する。まず、同微生物の炭素源、窒素源の要求性と共に、基質や培養条件が脂質生産量や組成に与える影響とその変遷機構も明らかする。さらに、脂質生産と養鶏に好適な植物性食品残渣を把握し、同微生物の増殖特性を利用して滅菌を伴わない簡便な培養法を見出す。そして、植物性食品残渣と各株バイオマスの混合物をニワトリに給餌し、産卵機能と鶏卵の有用脂質の蓄積量を評価し、混合物の給餌効果を実証する。
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Outline of Final Research Achievements |
The objectives of this study was to establish methodologies to cultivate thraustochytrids that produce docosahexaenoic and eicosapentaenoic acids (DHA and EPA) using food residues and to use the resultant mixture of thraustochytrid biomass and food residues as a functional eco-feed giving high values to poultry products via strengthening DHA and EPA contents. First, the lipid production characteristics of the thraustochytrids were investigated. Next, the thraustochytrids were cultivated using the food residues to obtain a mixture of food residues and thraustochytrid biomass, and the mixture was fed to poultry. The results confirmed that feeding of the biomass mixture increased the DHA and EPA content in chicken eggs and the DHA content in thighs and breast meat.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究では、DHAやEPAを生産するスラウストキトリッドという微生物を食品残渣を用いて培養し、結果として得られるバイオマス混合物を、鶏卵や鶏肉といった家禽製品に含まれるDHAやEPAの含有量を増加させられる、家禽飼料のサプリメントとして利用する手法について検討した。実際にバイオマス混合物を産卵鶏に与えた結果、鶏卵中のDHAやEPA、もも肉やむね肉といった鶏肉中のDHAが増加することを確認した。このように、本研究では食品残渣の再利用促進と価値の高い家禽製品の生産を両立させられる成果を得た。
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Report
(4 results)
Research Products
(9 results)