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Anti-inflammatory effect and mechanisms of action of synephrine contained in kawachi-bankan peel

Research Project

Project/Area Number 19K15790
Research Category

Grant-in-Aid for Early-Career Scientists

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionEhime University

Principal Investigator

Ishida Momoko  愛媛大学, 農学研究科, 助教 (20800634)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Keywords河内晩柑 / シネフリン / マクロファージ / 抗炎症効果 / RAW264.7細胞 / 炎症性サイトカイン / LPS / アドレナリン受容体 / デキストラン硫酸ナトリウム / 大腸炎モデルマウス / SIRS
Outline of Research at the Start

愛媛県の特産柑橘の一つである河内晩柑について、果皮水溶性抽出物が過剰炎症状態のマクロファージに対して抗炎症効果を示すことが明らかになった。また、抽出物には活性物質が複数含まれており、その一つはアルカロイドの一種であるシネフリンと同定された。本研究は、河内晩柑果皮水溶性抽出物、およびシネフリンの生体内外における抗炎症効果とその作用機構を明らかにし、機能性食品への応用に向けた基礎的データを蓄積することが目的である。本研究により、将来的には河内晩柑果皮を活用した機能性食品へと応用展開し、食による健康寿命の延伸に寄与することを目指す。

Outline of Final Research Achievements

In vitro experiments, we elucidated the anti-inflammatory effects and the underlying mechanisms of action of aqueous extract from kawachi-bankan peel and p-synephrine on macrophages. In particular, the anti-inflammatory effect of p-synephrine on macrophages is mediated by β-adrenergic receptors. In vivo experiments using systemic inflammatory response syndrome (SIRS) and dextran sulfate sodium (DSS)-induced colitis model mice indicate that the aqueous extract from kawachi-bankan peel and p-synephrine exert anti-inflammatory effect in vivo.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

柑橘果皮に含まれる機能性成分の機能性食品への応用は、ノビレチンやオーラプテンなどの脂溶性成分に偏っており、水溶性成分の機能性についての研究報告や活用例は極めて少ない。本研究により、河内晩柑果皮水溶性抽出物および果皮成分p-シネフリンの新規機能として、マクロファージに対する抗炎症効果が明らかになったことで、河内晩柑を含め、柑橘果皮の保健機能を基にした機能性食品の開発が飛躍的に活発化すると期待できる。

Report

(4 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (8 results)

All 2022 2020 2019

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 3 results) Presentation (5 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 1 results)

  • [Journal Article] p-Synephrine suppresses inflammatory responses in lipopolysaccharide-stimulated RAW264.7 cells and alleviates systemic inflammatory response syndrome in mice.2022

    • Author(s)
      M. Ishida, C. Takekuni, K. Nishi, T. Sugahara
    • Journal Title

      Food and Function

      Volume: In press Issue: 9 Pages: 1-11

    • DOI

      10.1039/d2fo00299j

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] LPS誘発性の過剰炎症反応における河内晩柑果皮水溶性抽出物の抗炎症効果2020

    • Author(s)
      石田萌子, 竹國千尋, 西甲介, 菅原卓也
    • Journal Title

      果汁協会報

      Volume: 739 Pages: 12-23

    • NAID

      40022222250

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Anti-inflammatory effect of aqueous extract from Kawachi-bankan (Citrus maxima) peel in vitro and in vivo2019

    • Author(s)
      Ishida M., Takekuni C., Nishi K., Sugahara T.
    • Journal Title

      Cytotechnology

      Volume: 71 Issue: 4 Pages: 797-807

    • DOI

      10.1007/s10616-019-00323-4

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] <i>p</i>-シネフリンの抗炎症効果とその作用機構に関する研究2022

    • Author(s)
      石田萌子, 竹國千尋, 西 甲介, 菅原卓也
    • Organizer
      第76回日本栄養・食糧学会大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 河内晩柑果皮成分のマクロファージに対する抗炎症効果2020

    • Author(s)
      石田萌子, 竹國千尋, 西甲介, 菅原卓也
    • Organizer
      第8回あしなが予防医学研究会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] Anti-inflammatory effect of p-synephrine in vitro and in vivo2019

    • Author(s)
      Ishida M., Takekuni C., Nishi K., Sugahara T.
    • Organizer
      International Conference of Food Safety and Health 2019 (FSAH2019)
    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 柑橘成分の抗炎症効果に関する研究2019

    • Author(s)
      石田萌子, 竹國千尋, 西甲介, 菅原卓也
    • Organizer
      日本動物細胞工学会2019年度大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 石田萌子, 菅原卓也2019

    • Author(s)
      柑橘成分の抗炎症効果とその分子メカニズム
    • Organizer
      第62回(令和元年度)果汁技術研究発表会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Invited

URL: 

Published: 2019-04-18   Modified: 2023-01-30  

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