Identification of novel cell-to-cell signaling substances in yeast stress response and their effects on proliferation
Project/Area Number |
19K16070
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 43030:Functional biochemistry-related
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Research Institution | The University of Tokyo |
Principal Investigator |
Oda Arisa 東京大学, 大学院総合文化研究科, 助教 (00760084)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
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Keywords | 酵母 / ストレス応答 |
Outline of Research at the Start |
酵母は、古くから発酵や醸造などで人類に利用されており、また、扱いやすい単細胞の真核モデル生物として、分子生物学の黎明期から、細胞内での遺伝子発現や代謝経路などが詳しく調べられて来た。近年の定量生物学分野でも、1細胞レベルでの定量的な計測が注目されている。 ところが、酵母が本来生息する自然環境や発酵の状況下では、単一の細胞として振舞っているわけではなく、細胞集団として振舞っているはずである。本研究では、分裂酵母のストレス適応時の増殖速度を連続的に測定することで、従来の研究では見落とされがちだった酵母の増殖時の振舞いを細胞集団で観察する。
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Outline of Final Research Achievements |
In this study, a phenomenon called " latecomer killing" was observed. We found that yeast cells releases several stress responsive toxins that poisoned other microorganisms when adapting to a glucose depleted environment. These toxins can also have effect on the yeast cell growth, but cells which produced the toxins acquired resistance to them. Behavior of secreting toxins which can also kill its own clonal cells during critical survival situation of glucose starvation seems risky. But when the cells which had already adapted to glucose starvation and toxins, they can keep food resources for themselves as the toxins inhibit growth of "latecomer" microorganisms.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究では、酵母の集団レベルでの適応を観察することで、細胞間相互作用を介した生存戦略を理解することを目指した。その結果、ストレス環境下で、酵母が自身のリニエージの生存に有利なように環境中に物質を分泌することがわかった。この研究は、従来報告されてきた細胞内の応答と同時に、酵母自身による環境変化も取り扱うことで、より高次な酵母の環境適応現象の理解へとつながった。
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Report
(2 results)
Research Products
(2 results)