Project/Area Number |
19K19426
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 58020:Hygiene and public health-related: including laboratory approach
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Research Institution | Osaka Institute of Public Health |
Principal Investigator |
Matsui Hiroshi 地方独立行政法人 大阪健康安全基盤研究所, 衛生化学部, 研究員 (40827284)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2021: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
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Keywords | ケモメトリックス / 食品分析 / 微分スペクトル / 着色料 / MCR / 食品添加物 / ソルバトクロミズム / トリアリルメタン / 青色1号 / 防カビ剤 / チアベンダゾール / PARAFAC / 三次元蛍光スペクトル / PLS回帰分析 / 防ばい剤 |
Outline of Research at the Start |
食品安全性確保の観点から食品中の食品添加物の含有量には継続的な検査・分析が必要であり、その手法は可能な限り簡便・迅速・安全・安価であることが望ましい。しかし、現在主流である手法は、対象物質の精製・分離の必要性により高額で時間がかかることに加え、分析者に分析機器・手法への高い習熟度が求められることから、検査・分析手法のさらなる迅速化・簡略化が困難になっていた。本研究では、溶媒種に依存した物質の吸光・発光特性の変化(ソルバトクロミズム)を蛍光スペクトルという容易・迅速・安価に取得可能なデータと組み合わせて解析することで、食品添加物を迅速かつ簡便に検出可能な新規分析手法の開発を目指す。
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Outline of Final Research Achievements |
This project succeeded developing a simple analysis method for simultaneous determination of food additives by using chemometric techniques. Conventional methods have required complicated and time-consuming purification processes for analysis of multicomponents similar each other. Through this project, it is found that use of change of absorption spectra depending on solvent (solvatochromism) and derivative-spectra on a chemometric method enables enhancement of specificity of an analysis method. In addition, a novel method to estimate derivative-spectra of unexpected interferants was developed by using basis set expansion.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究で得られた成果は、より迅速簡便な食品添加物の分析を可能とし、社会における食の安全の維持をより効率的に行うことにつながる。開発した分析法は、対象とした食品添加物の分析を高速化・簡便化するだけでなく、そのデータ解析手法の汎用性から、食品添加物のみならず他の様々な物質や測定手法に応用が可能であり、広範な分野への波及効果が期待される。
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