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Alcoholic beverage as food in protein shortage region.

Research Project

Project/Area Number 19K20112
Research Category

Grant-in-Aid for Early-Career Scientists

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
Research InstitutionNiigata University (2022)
Hiroshima Jogakuin University (2020-2021)
Nagoya University (2019)

Principal Investigator

SUNANO YUI  新潟大学, 人文社会科学系, 助教 (20748131)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
Fiscal Year 2019: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Keywords酒 / 栄養 / 健康 / 食文化 / 環境 / 発酵 / 食嗜好 / 嗜好 / 救荒食 / グローバル化 / 発酵食品 / エチオピア / ネパール / 清酒 / 醸造 / 地域研究
Outline of Research at the Start

本研究では、酒を主食とする食習慣を持つ人々を対象とし、彼らが酒を食事にすることを可能にしている要因を解明する。また、栄養源となる食物の種類や量が限られる地域において、食事となる酒と酒を食事とする食習慣の普及を通じて栄養状態改善を図る方法を考案することを試みる。
そのために、ネパールとエチオピアのそれぞれで暮らす酒を主食とする習慣を持つ民族とその周辺の酒を嗜好品として消費する民族の酒の成分、消費方法、身体機能、健康状態、地域の環境・社会・歴史を比較し、前者が酒を食としつつ健康を保っている要因を解明する。調査は、現地での聞き取りや参与観察、簡易分析と、研究施設での分析からなる。

Outline of Final Research Achievements

It is clear that brewage is considered a source of nutrition in areas where food is scarce or where there are many physical labor positions. Brewage is also consumed for nourishment during the busy farming season, and during the off-season when food is scarce. Ethiopian people who consume brewage as a meal have a high alcohol tolerance, and their preference for alcohol and safe drinking practices is shaped by their nutritional education. In contrast, people in Nepal consume brewage as a meal to satisfy their hunger and drink distilled spirits for the intoxicating effects of alcohol as a luxury drink. In the mountainous areas of Japan, the custom of acquiring nutrition from doburoku (unfiltered brewage) has disappeared as stable, year-round nutrition has become available, leaving only sake as a luxury drink.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

同じ穀物でも、酒にすることでアミノ酸スコアは高まる。穀物を酒に醸造して消費することで、本来はタンパク質が不足する地域でも人々の栄養状態を改善できる可能性がある。また、酒に含まれるアルコールを危険視する風潮が高まりつつあるが、酒を食事とする人々は飲酒によって健康を増進している。酒を栄養源とする人々について多面的な視点から明らかにした本研究の結果は、栄養不良の改善やアルコール問題の解決に関する新しい知見を示している。

Report

(5 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (17 results)

All 2022 2021 2020 2019

All Journal Article (7 results) (of which Peer Reviewed: 3 results,  Open Access: 2 results) Presentation (8 results) (of which Invited: 1 results) Book (2 results)

  • [Journal Article] 酒を食事とする人びとの食嗜好の形成ーエチオピア南部を事例としてー2022

    • Author(s)
      砂野 唯
    • Journal Title

      農耕の技術と文化

      Volume: 31 Pages: 73-91

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  • [Journal Article] ペットの鶏を食べられた2020

    • Author(s)
      砂野 唯
    • Journal Title

      風と人と土5

      Volume: 5 Pages: 112-113

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  • [Journal Article] Traditional Storage Pit, Polota, for Storing Sorghum as a Long-Term Survival Strategy in Dirashe Special Worenda, Southern Ethiopia2019

    • Author(s)
      Yui SUNANO
    • Journal Title

      Agroecology and Sustainable Food Systems

      Volume: 43(5) Issue: 4 Pages: 1-24

    • DOI

      10.1080/21683565.2019.1631933

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    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 酒は食べ物―エチオピアとネパールの事例2019

    • Author(s)
      砂野 唯
    • Journal Title

      科学:特集発酵食品の世界

      Volume: 89(9) Pages: 0811-0817

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  • [Journal Article] 健康補完食品・換金源へと広がるモリンガ2019

    • Author(s)
      砂野 唯
    • Journal Title

      グリーン・パワー:森と人の文化誌

      Volume: 11 Pages: 26-27

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      Volume: 4 Pages: 64-68

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      フィールドで出会う風と人と土

      Volume: 4 Pages: 72-77

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      砂野 唯
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  • [Book] 「酒を主食にするネパールとエチオピアの人びとの暮らし」「フィールドノート「コーヒーが示す村での立ち位置」」横山智編著『世界の発酵食をフィールドワークする』, 40-542021

    • Author(s)
      砂野 唯
    • Total Pages
      235
    • Publisher
      農山漁村文化協会
    • ISBN
      9784540212222
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  • [Book] 「富を蓄えつつ分配する人びとーエチオピア農耕民の地下貯蔵庫」寺嶋秀明編『わける・ためる』,155-1882021

    • Author(s)
      砂野 唯
    • Total Pages
      296
    • Publisher
      京都大学学術出版会
    • ISBN
      9784814003440
    • Related Report
      2021 Research-status Report

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Published: 2019-04-18   Modified: 2024-01-30  

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