Project/Area Number |
19K20179
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Fukushima University |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2021-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2020)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,470,000 (Direct Cost: ¥1,900,000、Indirect Cost: ¥570,000)
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Keywords | 安定同位体ラベル化脂肪酸 / 過酸化脂質 / リノール酸 / リノール酸過酸化物 / 呼気 / 体内動態 / 同位体比質量分析計 / 体燃焼性 / 安定同位体ラベル / 脂肪酸過酸化物 / 多価不飽和脂肪酸 / 光酸化 / 安定同位体 / ラベル化 / 合成 / 多価不飽和脂肪酸過酸化物 / 可視化 / 安定同位体ラベル化物過酸化物 / PUFA過酸化物体内代謝 / イメージング質量分析計 / PUFA体燃焼性 |
Outline of Research at the Start |
脂質の酸化はアルデヒドやケトンなどの毒性物質を生成するため、食品中脂質の酸化を抑制することは重要である。ところが、これら毒性物質を発生する前駆体である多価不飽和脂肪酸過酸化物(以降、PUFA過酸化物)の生体内における動態に関して精査されていない。そこで本研究では、安定同位体ラベル化PUFAを合成し、その過酸化物を動物に投与し、各種質量分析計を用いて各臓器・組織を定量的・定性的に測定し、呼気によって体燃焼性を精査する。これにより、①PUFA過酸化物の体内分布、②PUFA過酸化物の体内における元のPUFAへの変換と体内分布、③PUFA過酸化物の体内代謝、の3点を明らかにする。
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Outline of Final Research Achievements |
Polyunsaturated fatty acid (PUFA) hydroperoxides are produced by automatic oxidation and photo-oxidation of PUFA, and are oxidized to secondary oxides causing food poisoning. However, the effects of ingestion of PUFA hydroperoxides in human body are unknown. We aimed to develop the visualization technique of isotope labeled PUFA hydroperoxides distribution and metabolism in the mouse body. In this study, the catabolic rates of synthesized 13C-labeled ethyl linoleate hydroperoxides (*LAEE-OOH) and ethyl linoleate (*LAEE) in the mouse were compared using isotope ratio mass spectrometry to elucidate the metabolism of linoleic acid (LA) hydroperoxide. The catabolic rate of *LAEE-OOH was significantly higher than that of *LAEE in the mouse. The results suggested that LA hydroperoxide could be hydrolyzed by the gastric acid, and then β-oxidized rapidly in the liver.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究結果により、リノール酸過酸化物の体内動態の一部を明らかにすることができ、リノール酸過酸化物は、胃で分解をされた後にβ酸化されること、未酸化物より体内に蓄積されにくいことが示唆された。本研究のように、PUFA過酸化物の体内動態を解明する一連の研究が推進されれば、どの過酸化脂質がヒトの健康に悪影響を及ぼすのかを解明する糸口となる。さらに、悪影響を及ぼす過酸化物を除去した食品や体に良い脂質の開発にも応用可能であり、学術的な波及効果だけでなく、社会的な波及効果も極めて高いと考える。
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