Multiplex determination of meat species for beef, pork, and chicken in meat products: Toward simultaneous analysis of food allergens
Project/Area Number |
19K21487
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Project/Area Number (Other) |
18H06408 (2018)
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Research Category |
Grant-in-Aid for Research Activity Start-up
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Allocation Type | Multi-year Fund (2019) Single-year Grants (2018) |
Review Section |
0908:Society medicine, nursing, and related fields
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Research Institution | Osaka Institute of Public Health |
Principal Investigator |
Yamasaki Tomomi 地方独立行政法人 大阪健康安全基盤研究所, 衛生化学部, 研究員 (30827275)
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Project Period (FY) |
2018-08-24 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥2,990,000 (Direct Cost: ¥2,300,000、Indirect Cost: ¥690,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2018: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
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Keywords | サンドイッチELISA / モノクローナル抗体 / イムノセンサ / 表面プラズモン共鳴 / 特定原材料 / 食品認証 / 食品表示 / ハラール / ELISA / ミオグロビン / 豚肉 / イムノセンサー / 食肉 / 肉種鑑別 / 食物アレルギー |
Outline of Research at the Start |
本研究では、加工食品において混合使用される機会が多い食肉に着目し、牛肉、豚肉および鶏肉を識別する各モノクローナル抗体を活用し、これらを同時に識別定量できる新規イムノセンサーを開発する。 食物アレルギーの原因食品の混入や誤食による事故を防ぐため、ELISA による検査が普及しているが、複数の原因食品を同時に識別定量(いわゆる一斉分析)することは難しく、それが可能な検査法の開発が望まれる。 本研究により、一斉分析法の開発における基礎的情報を提供できる。また、加工食品に含まれる食肉種の識別定量は、宗教や信条による食品選別の要求においても、役立つと考えられる。
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Outline of Final Research Achievements |
Monoclonal antibodies showing different reactivity to beef, pork and chicken myoglobin (Mb) were obtained. The obtained antibodies were used to construct a sandwich ELISA, which is a more practical pork determination method compared to conventional methods. This ELISA did not cross-react with beef Mb, chicken Mb, lamb, or goat meat, and was able to quantitatively measure pork Mb and detect 1% (w/w) pork added to beef. It was also able to detect pork with similar sensitivity when cooked after pork addition. Furthermore, the obtained and commercially available antibodies were applied to a surface plasmon resonance (SPR) measurement instrument to construct an SPR immunosensor. It was suggested that this immunosensor was capable of simultaneously quantifying beef, pork, and chicken.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
従来、食肉偽装対策や原材料表示を監視するために食品中の豚肉量を測定するイムノアッセイがいくつか開発されているが、食品の調理・加工によるタンパク質の変性や抽出効率の低下の影響を受けるため、正確な測定が困難だった。本研究で構築したELISAはこの問題を克服し、生肉及び加熱調理肉中の豚肉を正確に定量でき、食肉製品の認証や誤表示の防止への利用が期待できる。さらにイムノセンサ構築を含め得られた成果は、食肉の分析に限らず、他のアレルギー原因食品の分析にも応用可能である。将来的に特定原材料の一斉分析法開発への道を拓くと共に、食肉に関する宗教や信条により課せられる食品選別法の開発に役立つ知見を提供できる。
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Report
(5 results)
Research Products
(5 results)