Project/Area Number |
20H01623
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
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Research Institution | Kanagawa Institute of Industrial Sclence and Technology |
Principal Investigator |
Abe Keiko 地方独立行政法人神奈川県立産業技術総合研究所, 「次世代ライフサイエンス技術開発」プロジェクト, 研究顧問 (10151094)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
篠崎 文夏 日本薬科大学, 薬学部, 准教授 (00359647)
亀井 飛鳥 地方独立行政法人神奈川県立産業技術総合研究所, 「次世代ライフサイエンス技術開発」プロジェクト, サブリーダー (40514112)
嶋田 耕育 地方独立行政法人神奈川県立産業技術総合研究所, 食品機能性評価, 研究員(任期有) (50634185)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥17,680,000 (Direct Cost: ¥13,600,000、Indirect Cost: ¥4,080,000)
Fiscal Year 2022: ¥5,070,000 (Direct Cost: ¥3,900,000、Indirect Cost: ¥1,170,000)
Fiscal Year 2021: ¥5,980,000 (Direct Cost: ¥4,600,000、Indirect Cost: ¥1,380,000)
Fiscal Year 2020: ¥6,630,000 (Direct Cost: ¥5,100,000、Indirect Cost: ¥1,530,000)
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Keywords | polyphenol / epigenome / transcriptome / brain / ポリフェノール / エピゲノム / 発達期 |
Outline of Research at the Start |
近年、若年期の栄養環境がエピゲノムに影響し、将来的な疾病発症のリスク因子になる可能性が明らかになり、『食』による『エピゲノム』への影響に関心が急速に高まっている。非栄養成分である食品ポリフェノール類にはエピゲノムによる作用を介した遺伝子発現調節などの幅広い機能を有することが知られている。本研究では若年期の食品ポリフェノール摂取が全身代謝や脳機能に与える影響と、その作用機序についてエピゲノムランドスケープを基盤にゲノムワイドに明らかにする。本研究の成果は食品機能性評価研究における革新的な知見になるとともに、食育などの身近な生活環境提案のための重要な基盤となる。
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Outline of Final Research Achievements |
Efficacious components occur in foods as non-nutritious factors. Recently, various functions of these non-nutritious components have been clarified, and, especially, information is available to consumers regarding food for specified health uses and foods with functional claims. In our study, we clarified the fact that intake of efficacious polyphenols as non-nutrient factors induces changes in the brain epigenome and transcriptome, even for a short period of time. In particular, taking resveratrol famous red wine polyphenol is involved in the regulation of gene expression of signaling pathways, suggesting that food polyphenol intake are factors to cause cognitive and behavioral differences. This case may be included in the next generation functional food science.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
ポリフェノールがエピゲノム修飾に与える影響についてまではほとんど解明されていない。食生活や健康に関するエピゲノム研究が脳機能を含む幅広い分野で展開され始め、食品・健康を取り巻くエピゲノムに関する知見集積が社会的にも強く期待されている。本研究では、主に栄養環境に敏感な若年期における食品由来ポリフェノール摂取の影響を代謝、脳機能、エピゲノムおよびトランスクリプトームから総合的に検討し、レスベラトロールを例に健康増進効果についての新しい遺伝子科学の開拓を目指した。食品非栄養成分によるエピゲノムランドスケープを明らかにすることは、現世代だけでなく、次世代型機能性食品の一類型となることと期待したい。
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