Function of the umami taste receptor and diets
Project/Area Number |
20H02941
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Meiji University |
Principal Investigator |
Toda Yasuka 明治大学, 農学部, 特任講師 (10802978)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥18,330,000 (Direct Cost: ¥14,100,000、Indirect Cost: ¥4,230,000)
Fiscal Year 2022: ¥2,990,000 (Direct Cost: ¥2,300,000、Indirect Cost: ¥690,000)
Fiscal Year 2021: ¥2,600,000 (Direct Cost: ¥2,000,000、Indirect Cost: ¥600,000)
Fiscal Year 2020: ¥12,740,000 (Direct Cost: ¥9,800,000、Indirect Cost: ¥2,940,000)
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Keywords | 味覚 / 旨味 / GPCR / 味覚受容体 / 食性 |
Outline of Research at the Start |
食品にとって「おいしさ」は重要な二次機能である。近年、申請者らは世界中で調味料として利用されてきた食材中に、旨味受容体活性化能を有する共通の成分が含まれることを明らかにした。このことは、ヒトがおいしいと感じるのに旨味が重要な役割を果たしてきたことを示している。 そこで、本研究では様々な脊椎動物間で、旨味受容体の機能及び食物を比較し、ヒト旨味受容体の特徴である「高グルタミン酸活性」及び「ヌクレオチド受容能」がどのような食品成分の味・栄養素検出と結びついているのかを明らかにする。本研究は、旨味感覚の本質の解明に繋がることと期待される。
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Outline of Final Research Achievements |
Umami tastes are sensed by a taste receptor complex, T1R1/T1R3, that detects proteinogenic amino acids. High sensitivity to glutamate is a characteristic of human T1R1/T1R3, but the T1R1/T1R3 of other vertebrates does not consistently show this glutamate response. By using functional, behavioral, phylogenetic, and ecological approaches in diverse primate lineages, we reveal a widespread and robust response to nucleotides across T1R1/T1R3 of primates. On the other hand, T1R1/T1R3 of large primates underwent adaptive evolution that improved their ability to detect glutamate, which is a major free amino acid in leafy diets.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
味覚は、食物が摂食可能であるかを判断する上で重要な感覚である。味は甘味、旨味、苦味、酸味、塩味の5基本味からなる。基本味のうち、旨味は日本人にとって馴染みのある味質だが、世界的にはあまり理解がされていない。一方、本研究によって、旨味感覚が動物の食嗜好形成において重要な役割を果たすことが裏付けられた。
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Report
(4 results)
Research Products
(23 results)
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[Journal Article] Synergism, Bifunctionality, and the Evolution of a Gradual Sensory Trade-off in Hummingbird Taste Receptors2022
Author(s)
Cockburn G, Ko MC, Sadanandan KR, Miller ET, Nakagita T, Monte A, Cho S, Roura E, Toda Y, Baldwin MW.
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Journal Title
Mol Biol Evol
Volume: 39
Issue: 2
DOI
Related Report
Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
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[Journal Article] Early origin of sweet perception in the songbird radiation2021
Author(s)
Toda Yasuka、Ko Meng-Ching、Liang Qiaoyi、Miller Eliot T.、Rico-Guevara Alejandro、Nakagita Tomoya、Sakakibara Ayano、Uemura Kana、Sackton Timothy、Hayakawa Takashi、Sin Simon Yung Wa、Ishimaru Yoshiro、Misaka Takumi、Oteiza Pablo、Crall James、Edwards Scott V.、Buttemer William、Matsumura Shuichi、Baldwin Maude W.
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Journal Title
Science
Volume: 373
Issue: 6551
Pages: 226-231
DOI
Related Report
Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
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