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Establishment of umami hypogeusia treatments for maintaing health in older people

Research Project

Project/Area Number 20H03900
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Review Section Basic Section 57080:Social dentistry-related
Research InstitutionTohoku University

Principal Investigator

Shoji Noriaki  東北大学, 歯学研究科, 大学院非常勤講師 (70250800)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 西岡 貴志  東北大学, 歯学研究科, 講師 (50641875)
佐藤 しづ子  東北大学, 大学病院, 助教 (60225274)
駒井 三千夫  東北大学, 農学研究科, 名誉教授 (80143022)
坪井 明人  東北大学, 東北メディカル・メガバンク機構, 非常勤講師 (00241646)
Project Period (FY) 2020-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥13,520,000 (Direct Cost: ¥10,400,000、Indirect Cost: ¥3,120,000)
Fiscal Year 2022: ¥3,380,000 (Direct Cost: ¥2,600,000、Indirect Cost: ¥780,000)
Fiscal Year 2021: ¥2,990,000 (Direct Cost: ¥2,300,000、Indirect Cost: ¥690,000)
Fiscal Year 2020: ¥7,150,000 (Direct Cost: ¥5,500,000、Indirect Cost: ¥1,650,000)
Keywords高齢者 / うま味感受性低下 / 食欲不振 / 総唾液分泌量低下 / 小唾液腺分泌量低下 / 栄養不良 / うま味 / 感受性低下 / 味覚受容体遺伝子 / 味覚障害
Outline of Research at the Start

我が国では超高齢化や食生活の変化などを背景に味覚障害を有する高齢者が急増している。味覚障害は単なる感覚障害に留まらず、食欲不振から体重減少、さらに体調不良に直結することから社会問題になっている。我々は、他の基本4味(甘、酸、塩、苦)の感受性は正常でありながら、「うま味」の感受性のみが低下するため極度の食欲不振に陥る高齢者を数多く経験し報告している。本研究では、「うま味感受性低下」の原因は唾液中のグルタミン酸塩の低下および味覚受容体遺伝子に起因するという仮説を立証する。さらに本研究では、グルタミン酸塩補充療法による「うま味感受性低下」に対する治療基盤を確立し、健康長寿の実現に貢献する。

Outline of Final Research Achievements

In this study, we investigated the relationship between dry mouth which is most common cause of taste disorders among older people, and hypogeusia. As a result, it was found that elderly people with decreased whole salivary flow rate (WSF) had a higher incidence of umami hypogeusia than hypogeusia of other four basic tastes, that is sweet, salty, sour, and bitter. Furthermore, elderly people with only decreased minor salivary gland flow rate (MSF) also had the same high incidence of umami hypogeusia as those with whole salivary secretion, although there was a few hypogeusia of other four basic tastes. To improve umami hypogeusia, we applied repeated stimulation of Kobu dashi liquid (KDL) via umami-taste salivary reflex. Umami-taste hypogeusia improved in both elderly with decreased WSF and those with only decreased MSF, and normal umami taste sensation was sustainable by repeated stimulation of KDL.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

うま味障害は、高齢者フレイルのリスクである。また口腔乾燥は、高齢者味覚障害の最も多い原因である。これまで、味覚障害は、総唾液分泌量の低下で生じ、総唾液分泌量は正常である口腔乾燥感とは関連しないと考えられていた。しかしながら、本研究でうま味障害は、総唾液分泌量低下のみならず、口腔乾燥を訴える小唾液腺分泌量のみの低下者にも発生することが判明した。総唾液量が正常な口腔乾燥感のある高齢者は、一般には治療されていない。うま味唾液反射を利用した昆布ダシ液の繰り返しは、治療対象外であった一般の高齢者に対しても、副作用なく、うま味障害を改善しうま味感受性を維持してフレイルを予防し、高齢者の健康維持に貢献する。

Report

(4 results)
  • 2023 Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Annual Research Report
  • 2021 Annual Research Report
  • 2020 Annual Research Report
  • Research Products

    (17 results)

All 2023 2022 2021

All Journal Article (3 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 3 results,  Open Access: 1 results) Presentation (13 results) (of which Int'l Joint Research: 5 results,  Invited: 6 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] Analysis of Genetic Polymorphism of Bitter Taste Receptor <i>TAS2R38</i> and<i> TAS2R46</i>, and Its Relationship with Eating and Drinking Habits in Japanese ToMMo Subjects2023

    • Author(s)
      Michiko Yamaki, Hiroki Saito, Takahiro Mimori, Youichi Suzuki, Masao Nagasaki, Kichiya Suzuki, Shizuko Satoh-Kuriwada, Noriaki Shoji, Kunio Isono, Tomoko Goto, Hitoshi Shirakawa and Michio Komai.
    • Journal Title

      Journal of Nutritional Science and Vitaminology

      Volume: 69 Issue: 5 Pages: 347-356

    • DOI

      10.3177/jnsv.69.347

    • ISSN
      0301-4800, 1881-7742
    • Year and Date
      2023-10-31
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] PREVALENCE OF ALTERED TASTE AMONG THE ELDERLY IN BANGKOK, THAILAND2022

    • Author(s)
      Suteepichetpun I, Puengsurin D, Nishioka T, Satoh-Kuriwada S, Shoji N, Surarit R and Kiattavorncharoen S
    • Journal Title

      Southeast Asian Journal of Tropical Medicine and Public Health

      Volume: 53 Pages: 457-468

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] 味覚障害に対するリハビリテーションアプローチ -歯科的立場から-2021

    • Author(s)
      笹野高嗣、庄司憲明
    • Journal Title

      Journal of Clinical Rehabilitation

      Volume: 30

    • Related Report
      2020 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] COVID-19メンタルストレスが発症に関与した心因性味覚障害の症例  ―Profile of Mood States (POMS)の有用性について―2023

    • Author(s)
      佐藤しづ子, 八巻美智子, 駒井三千夫
    • Organizer
      日本味と匂学会第57回大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 苦味受容体(TAS2Rs)の遺伝子多型と苦味を含む食品摂取との関連性2023

    • Author(s)
      八巻美智子, 齋藤弘貴, 佐藤しづ子, 庄司憲明, 磯野邦夫, 後藤知子, 佐々木三智, 大崎雄介, 白川仁, 駒井三千夫
    • Organizer
      日本味と匂学会第57回大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] COVID-19ストレスが発症に関与した舌痛症の3例2023

    • Author(s)
      加地仁、佐藤しづ子、泉田明男、飯久保正弘
    • Organizer
      第36回日本口腔診断学会・第33回日本口腔内科学会・第32回日本感染症学会・第43回日本歯科薬物療法学会 4学会合同学術大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] Umami sensing and nutrition. -Symposium on umami and healthy diet-2023

    • Author(s)
      Shizuko Satoh
    • Organizer
      Symposium on umami and healthy diet- organized by Nutrition Society of Taiwan
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] The important role of umami taste in oral and overall health2022

    • Author(s)
      Noriaki Shoji
    • Organizer
      ACOMFR(アジア歯科顎顔面放射線学会)
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      2021 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] がん化学療法による味覚障害2022

    • Author(s)
      庄司憲明
    • Organizer
      日本味と匂学会 第56回大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] Umami sensing and nutrition; Sensory nutrition: Prospects for a new research field2022

    • Author(s)
      Shizuko Satoh-Kuriwada
    • Organizer
      IUNS-ICN 22nd International Congress of Nutrition
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] 苦味受容体TAS2R19の一塩基多型と苦味を含む嗜好飲料との関連性2022

    • Author(s)
      八巻美智子、齋藤弘貴、三森隆弘、鈴木洋一、長崎正朗、鈴木吉也、佐藤しづ子、庄司憲明、磯野邦夫、後藤知子、白川仁、駒井三千夫
    • Organizer
      日本味と匂学会 第56回大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 亜鉛関連因子から見た味覚障害患者の生理学的指標2022

    • Author(s)
      駒井三千夫、川又美南、佐藤しづ子、庄司憲明、島崎伸子、八巻美智子、大崎雄介、白川仁
    • Organizer
      日本味と匂学会 第56回大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 気管平滑筋における旨味受容体の発現と気管平滑筋収縮増強機構2022

    • Author(s)
      佐々木晴香、庄司憲明、水田健太郎
    • Organizer
      日本味と匂学会 第56回大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 味覚障害治療における小唾液腺の重要性2022

    • Author(s)
      佐藤しづ子
    • Organizer
      日本味と匂学会第56回大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] 味覚検査から判明した妊娠初期顔面神経麻痺の1例 ―診断・経過における味覚検査の有用性―2022

    • Author(s)
      佐藤しづ子、庄司憲明、古内壽、飯久保正弘
    • Organizer
      第35回日本口腔診断学会・第32回日本口腔内科学会・第33回日本臨床口腔病理学会 3学会合同学術大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] The important role of umami taste in oral and overall health2021

    • Author(s)
      Noriaki Shoji, Shizuko Satoh-Kuriwada
    • Organizer
      International symposium on lipids and food ingredients for health promotion
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Book] 口腔内科学 第3版 (第6章 4. 唾液腺疾患 9-5 味覚障害)2023

    • Author(s)
      佐藤しづ子, 庄司憲明, 飯久保正弘
    • Total Pages
      5
    • Publisher
      永末書店
    • Related Report
      2022 Annual Research Report

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Published: 2020-04-28   Modified: 2025-01-30  

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