Project/Area Number |
20H04128
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Kyoto Prefectural University |
Principal Investigator |
Iwasaki Yusaku 京都府立大学, 生命環境科学研究科, 教授 (60528420)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
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Budget Amount *help |
¥18,070,000 (Direct Cost: ¥13,900,000、Indirect Cost: ¥4,170,000)
Fiscal Year 2022: ¥3,770,000 (Direct Cost: ¥2,900,000、Indirect Cost: ¥870,000)
Fiscal Year 2021: ¥3,510,000 (Direct Cost: ¥2,700,000、Indirect Cost: ¥810,000)
Fiscal Year 2020: ¥10,790,000 (Direct Cost: ¥8,300,000、Indirect Cost: ¥2,490,000)
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Keywords | GLP-1 / 求心性迷走神経 / 体熱産生 / アドレナリン / 骨格筋 / 副腎 / 熱産生 / エネルギー代謝 |
Outline of Research at the Start |
食事は顕著に体温を上昇させるが、この食後熱産生の機序は未だ不明である。研究代表者は、カロリーゼロの希少糖:アルロースが食後腸ホルモンであるGLP-1(Glucagon-Like Peptide-1)を強力に分泌させることを発見した。そして、予備的成果としてアルロースが体温を上昇させることを見出した。本研究では、アルロースを用いて「腸GLP-1が<感覚神経→脳→副腎アドレナリン分泌>軸を活性化して体熱産生を誘導する」という仮説を立て、検証する。本研究成果は、食後熱産生の機構を解明し、さらに、代謝低下に伴う疾患の新規治療薬/機能性食品の開発基盤となる。
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Outline of Final Research Achievements |
In this study, to clarify the driving principle of diet-induced thermogenesis, we analyzed the thermogenic effect of the intestinal hormone GLP-1 (Glucagon-Like Peptide-1), whose secretion is promoted after a meal, via vagal afferent nerves. Allulose, a zero-calorie rare sugar, was used as a GLP-1 secretagogue. The present study demonstrates that the release of intestinal GLP-1 by allulose activates the hypothalamic X neurons via the vagal afferent nerves, and this information is transmitted to the adrenal medulla to promote adrenaline secretion, and the action of adrenaline on the skeletal muscle β2 receptor induces body heat production.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
世界規模で肥満が増加する中、食事を介してエネルギー代謝を亢進させる現象の機序解明研究は将来的に肥満の予防や対策にも繋がる。従って、本研究で明らかとなった希少糖・腸GLP-1放出によるエネルギー代謝亢進・体熱産生作用は、肥満の予防や対策に繋がる基礎研究となる。 本研究では、これまでに余り注目されてこなかった骨格筋による熱産生機能を明らかにするものであった。骨格筋の機能低下は糖尿病やフレイル、サルコペニアとの関連が指摘されていることから、本研究のさらなる発展が、骨格筋機能を高める研究に繋がることが期待される。
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