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An Investigation of the Mechanisms for Providing High-Value-Added Food and Beverage Services in Japanese Restaurants

Research Project

Project/Area Number 20K01883
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 07080:Business administration-related
Research InstitutionKyoto Prefectural University

Principal Investigator

Hiramoto Takeshi  京都府立大学, 文学部, 准教授 (30469184)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 宗田 好史  京都府立大学, 生命環境科学研究科, 教授 (70254323)
松原 斎樹  京都府立大学, 生命環境科学研究科, 特任教授 (80165860)
Project Period (FY) 2020-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2023: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2021: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Keywords飲食サービス / 価値創出 / 和食料理店 / しつらい / もてなし / 高付加価値 / サービス / 価値共創 / エスノメソドロジー / サービス提供 / しつらえ / 京都 / 文脈的質問法
Outline of Research at the Start

①京料理芽生会所属店舗の経営者に対する聞き取り調査、②店舗での実際の飲食場面の観察調査、③接客場面の相互行為分析により、各料理店が消費者(客)にどんな体験を提供しているかを調べる。これにより、味の繊細さ、高度な調理技法、食材の多様性、健康促進、四季折々の文化や歴史を取り込んだ構成、細やかな接客、自然を取り入れた店舗のしつらえなどの諸要素の組み合わせとして、和食料理店がどんなサービス価値を実現しているか、分類を行い(例:対面コミュニケーション重視型と、物語提供重視型)、その価値創出メカニズムを解明する。

Outline of Final Research Achievements

In this study, fieldwork, questionnaire surveys, and interaction analysis were conducted at Japanese restaurants in Kyoto to elucidate the mechanisms of providing high-value-added food and beverage services in terms of the quality of the food and beverage facilities (architecture, etc.) and hospitality (service interaction with nakai and okami, etc.). The results suggest that Japanese restaurants can be categorized into ryotei, counter kappo, ryokan, and specialty restaurants in terms of value creation, and that each has its own unique value creation mechanism in terms of a combination of shitsurai and hospitality. An empirical analysis of the historical evolution of shitsurai, the details of hospitality, and the importance of the customer's cultural background revealed the foundation for providing high value-added food and beverage services.

Translated with DeepL.com (free version)

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

世界的なサービス産業の隆盛に伴いその価値創出メカニズムの解明が望まれる中で、日本の歴史的な和食料理店における高付加価値な飲食サービスがいかに成立しているかを明らかにすることで、しつらい、もてなしといった要素がいかに総体的にはたらいて顧客にとってのサービスの価値につながるかを知ることができる。本研究ではフィールドワーク、質問紙調査、相互行為分析といった経験的分析手法の採用により、具体的な価値創出メカニズムの一端を明らかにすることができたが、これはサービス産業の生産性向上に資するものと考えられる。

Report

(5 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • Research Products

    (14 results)

All 2023 2022 2020

All Journal Article (4 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 3 results) Presentation (8 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results) Book (2 results)

  • [Journal Article] 和食料理店を取り巻く状況と建物・しつらいの変化の実態2023

    • Author(s)
      田村圭吾・松原斎樹・杉本直子・宗田好史・池田維・平本毅・大関綾
    • Journal Title

      和食文化研究

      Volume: 6 Pages: 4-28

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 京料理屋における仲居・女将による料理の説明のエスノメソドロジー研究2023

    • Author(s)
      平本毅・松原斎樹・杉本直子・宗田好史・池田維・大関綾・田村圭吾
    • Journal Title

      和食文化研究

      Volume: 6 Pages: 30-58

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 京料理の文化とサービス2023

    • Author(s)
      田村圭吾・平本毅
    • Journal Title

      サービソロジー

      Volume: -

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Journal Article] Performative Achievement of Routine Recognizability: An Analysis of Order Taking Routines at Sushi Bars2020

    • Author(s)
      Yamauchi Yutaka、Hiramoto Takeshi
    • Journal Title

      Journal of Management Studies

      Volume: 未定 Issue: 8 Pages: 1610-1642

    • DOI

      10.1111/joms.12555

    • NAID

      120006898120

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
  • [Presentation] 料亭の座敷空間の評価における店主の説明と伝統的文化活動の経験の影響2023

    • Author(s)
      田村圭吾・池田維・松原斎樹・杉本直子・宗田好史・平本毅・大関綾・森下正修・神代圭輔・古田裕三
    • Organizer
      和食文化学会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] How waitresses explain the concept and design of dishes at Kyoto's high-end Japanese restaurants2023

    • Author(s)
      Takeshi Hiramoto
    • Organizer
      The 6th International Conference on Conversation Analysis, 2023
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 和食料理店をとりまく状況と建物・しつらいの変化の実態2022

    • Author(s)
      和食料理店をとりまく状況と建物・しつらいの変化の実態
    • Organizer
      第5回和食文化学会研究大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 田村 圭吾, 松原 斎樹, 宗田 好史, 杉本 直子, 平本 毅, 大関 綾, 池田 維2022

    • Author(s)
      客の満足度の向上を意図した日本料理店の建築・しつらえの実態
    • Organizer
      人間・環境学会第29回大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 京都の和食料理店はいかにしてコアコンピタンスを発揮するか2022

    • Author(s)
      平本毅・松原斎樹・宗田好史・池田維・杉本直子・大関綾
    • Organizer
      和食文化学会第四回研究大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 和食料理店の建物、しつらえの実態に関する調査研究2022

    • Author(s)
      松原斎樹・杉本直子・宗田好史・平本毅・大関綾・池田維
    • Organizer
      和食文化学会第四回研究大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 京料理屋のサービス提供にかんする経験的研究2020

    • Author(s)
      平本 毅・松原 斎樹・宗田 好史・池田 維・杉本 直子・大関 綾
    • Organizer
      和食文化学会第3回研究大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] しつらえに引きつけられる注意が飲料の苦味やおいしさに及ぼす影響2020

    • Author(s)
      松原 斎樹・池田 維・森下 正修
    • Organizer
      和食文化学会第3回研究大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Book] 外界と対峙する(相互行為の中の共視)2022

    • Author(s)
      伝康晴, 前川喜久雄, 坂井田瑠衣, 牧野遼作, 砂川千穂, 徳永弘子(平本毅)
    • Total Pages
      256
    • Publisher
      ひつじ書房
    • ISBN
      9784823411274
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Book] 「和食とサービス」『知っておきたい和食の文化』2022

    • Author(s)
      平本毅
    • Total Pages
      396
    • Publisher
      勉誠出版
    • ISBN
      9784585330011
    • Related Report
      2021 Research-status Report

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Published: 2020-04-28   Modified: 2025-01-30  

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