Project/Area Number |
20K02401
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
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Research Institution | Nihon Pharmaceutical University (2022) Kanagawa Institute of Industrial Sclence and Technology (2020) |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2022: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2021: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,600,000 (Direct Cost: ¥2,000,000、Indirect Cost: ¥600,000)
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Keywords | 食品機能性評価 / スプライシングバリアント / 遺伝子発現 / 食品機能性 / バイオマーカー |
Outline of Research at the Start |
個人の身体状態に最適な食品を摂取するテーラーメイド食品は健康維持に効果的であると考えられるが、その実現には正しく食品の機能性を判断するための信頼性の高い新規指標の開発が必須である。近年、遺伝子発現制御に食品成分が関与し、それが食品の機能発現に繋がる可能性が指摘され、ncRNAなどの遺伝子発現制御因子が鋭敏に応答する新規指標となる可能性が高い。遺伝子発現制御因子が疾病の要因となる場合もあるため、遺伝子発現制御システムのどれに食品が関与しているのかが明確になれば、食品毎に効果の標的を定められる可能性がある。本研究では食品機能性評価のための新規指標の開発を通じ、テーラーメイド食品実現への一歩とする。
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Outline of Final Research Achievements |
In this study, gene expression and splicing variants were examined in the liver and blood of mice fed a high-fat diet as a dietary change. The results showed that there were a number of genes whose gene expression did not change with the high fat load but were likely to have splicing variants. Some of them were presumed to be brought closer to the normal state by the food ingredient resveratrol, indicating that the occurrence of some splicing variants is regulated by food ingredients. Several splicing variants appearing in common in liver and whole blood, which are candidates for biomarkers, were found. In addition, splicing variants in whole blood showed potential for use as early response indicators for food functionality assessment.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
個人の体調に適合した食品を摂取するテイラーメイド食品の実現には食品の機能を正しく知る必要がある。本研究は食品機能性評価のために食品摂取に鋭敏に応答する新規の指標を開発することを目的とした。血液で検出された一部のスプライシングバリアントが食品成分で制御される可能性が示されたことから、早期に応答する指標としての利用可能性が示された。このことは、食品の効果を明らかにし健康の維持や改善に用いるための知見として社会に貢献するものと考える。
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