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Development of cultivation learning program for traditional crop varieties by a data-driven approach

Research Project

Project/Area Number 20K03208
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 09080:Science education-related
Research InstitutionShiga University

Principal Investigator

MORI Taro  滋賀大学, 教育学系, 准教授 (90725053)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 岩山 幸治  滋賀大学, データサイエンス学部, 准教授 (90737040)
久保 加織  滋賀大学, 教育学部, 教授 (10190836)
Project Period (FY) 2020-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Keywords在来作物 / ベイズ的最適化 / 栽培条件 / 総合的な学習の時間 / 技術科 / ナス / 甘トウガラシ / 辛味ダイコン / 栽培学習 / 在来野菜 / ガウス過程回帰分析 / 施肥 / 株間 / データマイニング
Outline of Research at the Start

本研究では、子どもの「生きる力」を育むため、体験活動の推進・伝統と文化の尊重の観点から充実が求められている在来作物を教材とした栽培学習について、データを基にそれを説明するモデルを見つけ出すデータ駆動型アプローチによりプログラムを開発することを目的とする。具体的には、1)ベイズ的最適化による栽培条件の探索、2)データ・テキストマイニングによる教育効果や改善点の明確化とPDCAサイクルの回転により在来作物の栽培学習プログラムを開発する。

Outline of Final Research Achievements

Optimization of cultivation conditions for indigenous crops ('Sugitani Nasubi', 'Sugitani Togarashi', and 'Ibuki Daikon') to obtain sufficient yield and quality. For 'Sugitani Nasubi' and 'Sugitani Togarashi', Bayesian optimization was used to search for cultivation conditions that lead to high yields, and for 'Sugitani Togarashi', significantly different cultivation conditions were found from the conventional conditions. In addition, for 'Ibuki Daikon', we clarified the amount of fertilizer suitable for production for different uses (for condiment and vegetable) and the differences in quality between them, and established cultivation techniques using covering materials in spring-sown cultivation to expand the cropping season. Furthermore, we developed a program for cultivation of indigenous vegetables for the period of integrated study in elementary schools and for the technology in junior high schools.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

生産者の経験や勘をもとに栽培され、栽培方法が確立されていないことが多い在来野菜について、本研究でデータを基に最適な栽培方法を明らかにできたことは、全国に多数存在する在来野菜の栽培方法の研究推進、維持・普及に寄与すると考える。また、ベイズ的最適化により、慣行と異なる栽培条件を見出すことができ、作物の栽培条件の探索において有効な手法の一つであることを示すことができたと考える。さらに、考案・実践した在来野菜の学習において、得られたデータを質的・量的に評価し、改善点を明確化して改善するPDCAサイクルを行う学習プログラムの開発のスキームを示すことができたことは在来作物の学習の活性化に寄与すると考える。

Report

(5 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • Research Products

    (11 results)

All 2023 2022 2021 2020

All Presentation (11 results)

  • [Presentation] 滋賀県在来‘伊吹大根’の維持・普及に向けた栽培・教育的アプローチ2023

    • Author(s)
      森 太郎,後藤憲正,島田拓哉,谷口隆一,久保加織
    • Organizer
      日本産業技術教育学会第66回全国大会(鹿児島)
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 小学校間の遠隔交流を取り入れた在来野菜の栽培学習プログラムの開発2023

    • Author(s)
      森 太郎,市川美音,森田結衣,深田航希,菰田智恵,池田修一,久保加織
    • Organizer
      第81回日本農業教育学会大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 滋賀県在来‘伊吹大根’の作期拡大に向けた栽培方法の検討2022

    • Author(s)
      森 太郎,雜賀彩乃,村田杏里,谷口隆一,久保加織
    • Organizer
      日本産業技術教育学会第65回全国大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 滋賀県在来‘伊吹大根’の呈味性および機能性2022

    • Author(s)
      森 太郎,荒槇純明,村田杏里,雜賀彩乃,谷口隆一,久保加織
    • Organizer
      日本産業技術教育学会第65回全国大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 総合的な学習の時間における栽培学習の充実を図るICT活用方法の検討 -滋賀県在来‘杉谷なすび’・‘杉谷とうがらし’を通して-2022

    • Author(s)
      森 太郎,寺坂圭吾,松尾幸澄,菰田智恵,池田修一,久保加織
    • Organizer
      第80回日本農業教育学会大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] ベイズ的最適化を用いた滋賀県在来‘杉谷とうがらし’の栽培条件の検討2021

    • Author(s)
      森 太郎,三浦 楓,粟津 虹,岩山幸治,久保加織
    • Organizer
      日本産業技術教育学会第64回全国大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 滋賀県在来‘杉谷なすび’の増収と品質安定を目指した施肥量の検討2021

    • Author(s)
      榊 千穂,岩山幸治,久保加織,森 太郎
    • Organizer
      日本産業技術教育学会第64回全国大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 総合的な学習の時間における在来作物の栽培学習プログラムの開発 ―滋賀県在来‘杉谷なすび’・‘杉谷とうがらし’の栽培学習を通して―2021

    • Author(s)
      森 太郎,山田 礼,大菅将史,菰田知恵,山本 寛,久保加織
    • Organizer
      第79回日本農業教育学会大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] ナスの調理加熱による嗜好性と抗酸化性の変化2021

    • Author(s)
      粟津 虹,高畷晶子,森 太郎,久保加織
    • Organizer
      日本調理科学会 2021年度大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 滋賀県在来'杉谷とうがらし’に適した栽培条件の検討2020

    • Author(s)
      森 太郎,山本さや香,田尾航太,岩山幸治,久保加織
    • Organizer
      日本産業技術教育学会第62回全国大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 近江の伝統野菜「伊吹大根」および「山田ねずみ大根」の特性評価2020

    • Author(s)
      久保加織,島田佳奈,森 太郎
    • Organizer
      日本家政学会第72回大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report

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Published: 2020-04-28   Modified: 2025-01-30  

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