Project/Area Number |
20K04756
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 22060:Environmental systems for civil engineering-related
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Research Institution | Prefectural University of Hiroshima |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥3,900,000 (Direct Cost: ¥3,000,000、Indirect Cost: ¥900,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
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Keywords | ウェルシュ菌 / エンテロトキシン / 過酢酸 / 根菜類 / 下水放流水 / 塩素消毒 / 食中毒 / cpe遺伝子 / 糞便汚染指標 / cpe / 水循環システム |
Outline of Research at the Start |
本研究では、水循環システム(下水放流水-水環境-耕作地など)による食中毒起因ウェルシュ菌のリスクの評価とその有効な対策を考慮した安全な水循環システムについて考察することを目的として、以下の3つの課題について検討する。 ① 「cpe保有ウェルシュ菌の下水放流水-灌漑用水-耕作地土壌における挙動」 ② 「ウェルシュ菌を考慮した下水の消毒法としての過酢酸および紫外線消毒の効果」 ③ 「ウェルシュ菌のリスクを考慮した安全な水循環システム」
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Outline of Final Research Achievements |
The purpose of this study was to evaluate the involvement of Clostridium perfringens in sewage effluent, in which a large number of cpe-positive Clostridium perfringens exist, as a source of environmental and food contamination. Clostridium perfringens with cpe was isolated from surface attached soil of potato, and genotypes were investigated. The type with cpb2 isolated from sewage effluent was not isolated from surface attached soil, and no relationship with sewage effluent was observed. In addition, for the purpose of examining a disinfection method that alternative chlorine in sewage effluent, the disinfection of Clostridium perfringens using peracetic acid was investigated. Peracetic acid inactivated Clostridium perfringens in sewage effluent by approximately -2 log at 2,000 mg・min/L.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
根菜類(じゃがいも)表面付着土壌からcpe遺伝子保有ウェルシュ菌を分離し、ウェルシュ菌の環境での動態を明らかにする上で学術上意義の高い情報を得ることができた。加えて、本菌の根菜類の汚染状況は食品衛生上も極めて重要な情報である。さらに、過酢酸による塩素耐性のウェルシュ菌に対する不活化効果を示したことも、水質衛生学上ならびに健全な水循環システムの構築の上でも意義の高い情報であると考えられる。これらの成果は、微生物学、衛生学、衛生工学などの学術的側面および水処理や水循環、食品衛生などの社会的な側面の両面から意義のあるものである。
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