Development of Sulfoprotein Analytical Methods
Project/Area Number |
20K05575
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 34020:Analytical chemistry-related
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Research Institution | National Institute of Advanced Industrial Science and Technology |
Principal Investigator |
Asakawa Daiki 国立研究開発法人産業技術総合研究所, 計量標準総合センター, 上級主任研究員 (60584365)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
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Keywords | 質量分析 / 気相イオン / ラジカル / タンパク質 / タンデム質量分析法 / ラジカル分解 / ペプチド / 翻訳後修飾 / マトリックス支援レーザー脱離イオン化 / エレクトロスプレーイオン化 / クロマトグラフィー |
Outline of Research at the Start |
タンパク質の硫酸化は最も重要な翻訳後修飾の一つであるにも関わらず、硫酸化のメカニズムや、生体内における詳細な機能は明らかにされていない。本研究はタンパク質の網羅的な計測に広く用いられている質量分析法を用いて、タンパク質の硫酸化の本質を理解するための分析基盤の構築を目的とする。 具体的には「硫酸化ペプチド、およびタンパク質の選択的抽出法」と「硫酸化タンパク質の同定のためのラジカル分解質量分析法」の高度化により、生体内に存在する硫酸化タンパク質の網羅的に同定する分析技術の開発を行う。
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Outline of Final Research Achievements |
The sulfoproteins are difficult to analyze by mass spectrometry with positive-ion operation due to their strong acidic nature. In this study, I examined a mass spectrometry method with radical-induced dissociation for negative ions, with the aim of analyzing sulfated proteins. In particular, I clarified the dissociation mechanism of peptides by radical degradation using electron radicals and hydrogen radicals, and provided theoretical basis for the usefulness of this method for negative ion analysis of peptides. These basic studies made to establish mass spectrometry techniques as a basis for sulfated proteomics.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
生体中に存在するタンパク質のチロシン残基のおおよそ1%が硫酸化を受けていると報告されている重要なタンパク質翻訳後修飾である。質量分析法の発展により、生体中に含まれるタンパク質の網羅的な計測、プロテオミクス研究が可能となったが、ほとんどの研究報告がタンパク質の正イオンのみを対象としている。硫酸化を受けたタンパク質は強酸性であるため、正イオンを計測対象とした質量分析法では検出が困難である。硫酸化タンパク質をはじめとした酸性タンパク質の網羅的な計測のために開発が急務であった負イオンを対象としたラジカル分解質量分析法を開発した。
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Report
(4 results)
Research Products
(12 results)