Primary and secondary metabolite production mechanism of shochu-producing fungi infected with fungal viruses
Project/Area Number |
20K05791
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38020:Applied microbiology-related
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Research Institution | Tokyo Kasei University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
近藤 秀樹 岡山大学, 資源植物科学研究所, 准教授 (40263628)
千葉 壮太郎 名古屋大学, 生命農学研究科, 准教授 (70754521)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
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Keywords | 糸状菌 / 菌類ウイルス / 発酵生産 / 糖化 / ウイルスフリー / クエン酸 / アスペルギルス / 醸造 / 黒コウジカビ / 焼酎 / マイコウイルス / Botourumiaviridae / Umbra-like virus / partitivirus / 二次代謝 / 生合成 |
Outline of Research at the Start |
黒麹菌がウイルス感染により、焼酎の味の変化や代謝物生産性の変化に影響を与えるのかは知られていない。そこで、1年目(令和2年度)は黒麹菌に存在する新規ウイルスの探索研究を行う。 2年目(令和3年度)は黒麹菌にウイルスの存在しないフリー株を用いてウイルスの機能解析研究を実施する。 最終年度(令和4年度)には、ウイルス保有・非保有の黒麹菌で醸造した焼酎の味などの評価を行い、ウイルスの効果を検証する。
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Outline of Final Research Achievements |
To clarify what kind of changes in biochemical reactions on the host side are caused by fungal viruses that infect Aspergillus luchuensis, and what kind of changes occur in the taste and palatability of brewed sake investigated changes in metabolites. As a result, overt infection with a certain virus decreased citric acid and total acid as primary metabolites, suggesting the influence of the virus on the transcripts of host fungi. The virus produces 1 or 2 enzymes in addition to the RdRp enzyme and CP protein, but 5 patterns of different band have been confirmed, and it is thought that the different expression patterns cause changes in the behavior of the host. We need additional research in future.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
ウイルス感染による宿主側の挙動解析は、宿主側の負の反応や状態の解析がほとんどである。発酵食品類の生産に関与する菌のウイルスに焦点を当てて、その感染によって宿主がどのように生理的な変化を呈しているかの挙動解析を行った本解析では、一次生産物のクエン酸を含む多くの有機酸の生産性がウイルス感染で低下していることが判明した事にとどまらず、そのような顕性感染をする、あるウイルスがそのセグメント構成に変化をきたして5パターンのウイルス粒子として存在していることが判明した。このようなセグメントパターンの変化によって、宿主側の総酸の生産への影響解析は、広くウイルスの感染制御系を理解する上では重要な知見となる。
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Report
(4 results)
Research Products
(5 results)