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Mechanism of starch granule formation specific to barley and use of its mutations

Research Project

Project/Area Number 20K05970
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 39010:Science in plant genetics and breeding-related
Research InstitutionOkayama University

Principal Investigator

Matsushima Ryo  岡山大学, 資源植物科学研究所, 准教授 (80403476)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 久野 裕  岡山大学, 資源植物科学研究所, 准教授 (70415454)
Project Period (FY) 2020-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Keywordsオオムギ / 胚乳 / 種子 / 成分育種 / アミロペクチン / 突然変異体 / 澱粉 / 穀類 / 育種 / アミロプラスト / 糖 / 澱粉粒
Outline of Research at the Start

澱粉粒とは、植物細胞内で合成された澱粉が形成する粒子のことである。イネ科植物の澱粉粒の形状は種間多様性を示し、中でも二極性単粒型澱粉粒(以下、二極性単粒型)は、ムギ類近縁にのみ存在する特異的な形状の澱粉粒である。本研究課題では、二極性単粒型に異常を示すオオムギ突然変異体を単離解析し、二極性単粒型の形状決定に関与する分子群を明らかにする。また、得られた変異体の澱粉特性を調査し、二極性単粒型の形状変異と澱粉特性との間の関係を明らかにする。

Outline of Final Research Achievements

Starch is a chain of glucose and is the major substance in cereal seeds, accounting for more than 70% of their composition. The starch stored in the seeds is utilized as energy for plant germination and is also an essential source of energy for humans, as seeds are a staple food. This study isolated two barley mutants with mutations in the genes involved in starch synthesis. The double mutant seeds combined these two mutations contained less starch and more sugars, such as glucose and sucrose. This double mutant has a different seed composition than conventional barley, which could lead to new applications.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

オオムギは、醸造用、食用、飼料用、飲料用に利用される多用途作物であり、種子の澱粉特性や成分特性は重要形質である。本研究で作出した二重変異体の種子は、澱粉が少なく単糖類や二糖類が野生型よりも多いため、新しい用途を開発できる可能性がある。また、単離した変異体の1つであるhvisa1の原因遺伝子であるイソアミラーゼは、トウモロコシではスイートコーンの原因遺伝子として利用されており、本研究で得られたhvflo6変異がイソアミラーゼ変異の表現型を亢進するという知見は、トウモロコシのスイートコーン育種に利用できる可能性がある。

Report

(4 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • Research Products

    (22 results)

All 2023 2022 2021 2020

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 4 results,  Open Access: 4 results) Presentation (16 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 1 results) Patent(Industrial Property Rights) (2 results) (of which Overseas: 1 results)

  • [Journal Article] FLOURY ENDOSPERM 6 mutations enhance the sugary phenotype caused by the loss of ISOAMYLASE1 in barley2023

    • Author(s)
      Matsushima Ryo、Hisano Hiroshi、Galis Ivan、Miura Satoko、Crofts Naoko、Takenaka Yuto、Oitome Naoko F.、Ishimizu Takeshi、Fujita Naoko、Sato Kazuhiro
    • Journal Title

      Theoretical and Applied Genetics

      Volume: 136 Issue: 4 Pages: 94-94

    • DOI

      10.1007/s00122-023-04339-5

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Starch Biosynthetic Protein Complex Formation in Rice <i>ss2a be2b (</i>+<i>)</i> Double Mutant Differs from Their Parental Single Mutants2022

    • Author(s)
      Ida Tamami、Crofts Naoko、Miura Satoko、Matsushima Ryo、Fujita Naoko
    • Journal Title

      Journal of Applied Glycoscience

      Volume: 69 Issue: 2 Pages: 23-33

    • DOI

      10.5458/jag.jag.JAG-2021_0015

    • ISSN
      1344-7882, 1880-7291
    • Year and Date
      2022-05-25
    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Mutation in BEIIb mitigates the negative effect of the mutation in ISA1 on grain filling and amyloplast formation in rice.2022

    • Author(s)
      Nagamatsu S, Wada T, Matsushima R, Fujita N, Miura S, Crofts N, Hosaka Y, Yamaguchi O, Kumamaru T
    • Journal Title

      Plant Molecular Biology

      Volume: 108 Issue: 4-5 Pages: 497-512

    • DOI

      10.1007/s11103-022-01242-3

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Structure and Properties of Starch in Rice Double Mutants Lacking Starch Synthase (SS) IIa and Starch Branching Enzyme (BE) IIb2021

    • Author(s)
      Tamami Ida, Naoko Crofts, Satoko Miura, Ryo Matsushima, Naoko Fujita
    • Journal Title

      Journal of Applied Glycoscience

      Volume: 68 Issue: 2 Pages: 31-39

    • DOI

      10.5458/jag.jag.JAG-2021_0002

    • NAID

      130008050916

    • ISSN
      1344-7882, 1880-7291
    • Year and Date
      2021-06-11
    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 澱粉関連遺伝子間の遺伝的相互作用2023

    • Author(s)
      松島良
    • Organizer
      オオムギ研究の未来開拓ワークショップ
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 多重変異体を用いたオオムギ澱粉変異の遺伝的相互作用解析2023

    • Author(s)
      松島良, 久野裕, 金俊植, Ivan Galis, 三浦聡子, クロフツ尚子, 追留那緒子, 藤田直子, 佐藤和広
    • Organizer
      第143回日本育種学会講演会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] オオムギ多重変異体を用いた澱粉関連遺伝子の遺伝的相互作用解析2022

    • Author(s)
      松島良, 久野裕, Ivan Galis, 三浦聡子, クロフツ尚子, 追留那緒子, 藤田直子, 佐藤和広
    • Organizer
      第17回ムギ類研究会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 澱粉粒の形状多様性とオオムギの種子澱粉改変に向けての取り組み2022

    • Author(s)
      松島良
    • Organizer
      第2回植物研究拠点アライアンス公開シンポジウム
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      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 種子中の澱粉量が減少し、糖を高蓄積するオオムギ変異体の作出2022

    • Author(s)
      松島良・久野裕・Ivan Galis ・竹中悠人・追留那緒子・石水毅・藤田直子・佐藤和広
    • Organizer
      第141回 日本育種学会講演会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] Cytological studies of starch grain morphologies of cereals - Towards the understanding of the morphological diversity of starch grains.2021

    • Author(s)
      Matsushima, R.
    • Organizer
      2021 Starch Round Table
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      2021 Research-status Report
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] スターチシンターゼ(SS)IIaと枝作り酵素(BE)IIbの二重変異体米が登熟胚乳で形成する澱粉生合成関連酵素の超高分子量タンパク質複合体の解析2021

    • Author(s)
      井田圭美・クロフツ尚子・三浦聡子・保坂優子・松島 良・藤田直子
    • Organizer
      日本応用糖質科学会2021年度大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] オオムギうどんこ病菌による宿主表皮細胞プラスチド内在デンプンの分解メカニズムの解析2021

    • Author(s)
      在間玄香・井上 博・久野 裕・松島 良・小林括平・山岡直人・中神弘史・八丈野孝
    • Organizer
      第85回日本植物学会
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      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 遺伝子改変能を付与した低澱粉オオムギ変異系統の開発2021

    • Author(s)
      久野裕・松島良・佐藤和広
    • Organizer
      第16回 ムギ類研究会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 澱粉が減少し、糖が高蓄積するオオムギ変異体の単離2021

    • Author(s)
      松島良・久野裕・Ivan Galis・竹中悠人・追留那緒子・石水毅・藤田直子・佐藤和広
    • Organizer
      第16回 ムギ類研究会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 澱粉蓄積量可変のオオムギの開発と機能性多糖の蓄積への応用2021

    • Author(s)
      松島良
    • Organizer
      岡山大学新技術説明会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 澱粉粒の形状に異常を示すオオムギ突然変異体の表現型解析2020

    • Author(s)
      松島 良、久野 裕、追留那緒子、藤田直子、佐藤和広
    • Organizer
      第15回ムギ類研究会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 澱粉粒の形状に異常を示すオオムギ突然変異体の澱粉特性評価2020

    • Author(s)
      松島 良、久野 裕、追留那緒子、藤田直子、佐藤和広
    • Organizer
      第12回中国地域育種談話会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 澱粉粒の形状に異常を示すオオムギ突然変異体の遺伝学的解析2020

    • Author(s)
      松島 良、久野 裕、三浦聡子、保坂優子、追留那緒子、高橋里香、藤田直子、佐藤和広
    • Organizer
      日本育種学会 第138回講演会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] スターチシンターゼ(SS)IIaと枝作り酵素(BE)IIbの二重変異体米の澱粉構造とその性質2020

    • Author(s)
      井田圭美, クロフツ尚子, 三浦聡子, 保坂優子, 松島良, 藤田直子
    • Organizer
      日本応用糖質科学会 第69回講演会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] スターチシンターゼ(SS)IIaと枝作り酵素(BE)IIbの二重変異体米が登熟胚乳で形成する澱粉生合成関連酵素の超高分子量タンパク質複合体の解析2020

    • Author(s)
      (17)井田圭美, クロフツ尚子, 三浦聡子, 保坂優子, 松島良, 藤田直子
    • Organizer
      日本育種学会 第138回講演会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Patent(Industrial Property Rights)] イネ科植物及びその作製方法2021

    • Inventor(s)
      松島 良、久野 裕、佐藤 和広
    • Industrial Property Rights Holder
      松島 良、久野 裕、佐藤 和広
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Filing Date
      2021
    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Overseas
  • [Patent(Industrial Property Rights)] イネ科植物及びその作製方法2020

    • Inventor(s)
      松島 良、久野 裕、佐藤和広
    • Industrial Property Rights Holder
      松島 良、久野 裕、佐藤和広
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      2020-169225
    • Filing Date
      2020
    • Related Report
      2020 Research-status Report

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Published: 2020-04-28   Modified: 2024-01-30  

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