Studies in antioxidant property of loquat fruit
Project/Area Number |
20K06013
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 39030:Horticultural science-related
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Research Institution | Chiba University |
Principal Investigator |
Hitoshi Ohara 千葉大学, 環境健康フィールド科学センター, 教授 (40160931)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥3,250,000 (Direct Cost: ¥2,500,000、Indirect Cost: ¥750,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2020: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
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Keywords | ビワ品種 / 抗酸化物質 / 抗酸化能 / プロヒドロジャスモン(PDJ) / アブシシン酸(ABA) / エチレン / エセフォン / 抗酸化物質含量 / ビワ果実 / ジャスモン酸 / アブシシン酸 |
Outline of Research at the Start |
日本におけるビワ果実生産において、近年の著しい結果樹面積および収穫量の減少を改善する一助として、ビワ果実の消費拡大に寄与できる高付加価値果実生産を図るために、日本で栽培・保存されている多数のビワ品種の果実の抗酸化性の品種間比較を行い、高機能性ビワ果実品種を選択できる基礎資料を得るとともに、ビワ果実の抗酸化性を高める技術として、植物ホルモンであるジャスモン酸類あるいはアブシシン酸の好適な処理方法と作用機構を探る。
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Outline of Final Research Achievements |
For the purpose of obtaining fundamental knowledge and developing technology to enable high value-added fruit production that contributes to increased consumption of loquat fruit, antioxidant properties in fruits of 24 loquat cultivars were compared at the optimum harvesting time. As a result, it was found that the fruits of 'Nagasakiwase', 'Fusahikari', and 'Obusa' have relatively high antioxidant property and high health functionality. In addition, methods to improve the antioxidant property in fruit were investigated using ‘Tanaka’ fruit. As a result, 2000 mg/L abscisic acid (ABA) treatment 10 days before the beginning of fruit coloration was effective. It was suggested that ABA treatment induced ethylene biosynthesis and improved antioxidant properties. Therefore, as a result of examining the treatment effect of ethephon, an ethylene releasing agent, treatment at 200 mg/L was the most effective.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究では、ビワの高付加価値果実生産の高付加価値化の対象を抗酸化性として、ビワ果実の抗酸化性について、入手可能な多数の日本における栽培品種を用いて初めて明らかにしようと試みたこと、さらに、樹上ビワ果実の抗酸化性を高める技術開発を実際と理論から初めて試みたことに本研究成果の学術的意義があり、また、本研究成果がビワと異なる種類の果樹の高付加価値果実生産の技術開発を考えるうえで参考となる知見となり得る可能性が考えられることに社会的意義がある。
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Report
(4 results)
Research Products
(3 results)