An innovative cultivation technique for regulating grape berry number on bunch based on a mechanism for determining flower number in grapevine
Project/Area Number |
20K06032
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 39030:Horticultural science-related
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Research Institution | University of Yamanashi |
Principal Investigator |
Suzuki Shunji 山梨大学, 大学院総合研究部, 教授 (60372728)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
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Keywords | 醸造用ブドウ / 果粒数制御 / 花数決定メカニズム / 裂果 / 密着果房 / 栽培技術 / トレハロース / サイトカイニン / ブドウ / 花数 / 果粒数 / サイトカイニンオキシダーゼ / 花数決定 / RAMOSA |
Outline of Research at the Start |
我々は「花芽分裂組織においてSISTER OF RAMOSA3 がトレハロース代謝系を活性化し、それにより生じたトレハロースがサイトカイニンオキシダーゼ/デヒドロゲナーゼを発現誘導する。この酵素により花芽分裂組織のサイトカイニンが分解され、花芽形成が抑制される」という仮説を提唱している。本研究では「トレハロース代謝系がブドウの花数を決定する」という全く新しい概念を証明するとともに、トレハロース処理による果粒数制御技術を開発する。
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Outline of Final Research Achievements |
The number of flowers per inflorescence determines the compactness of grape bunches. Wine grape cultivars with tight bunches and thin-skinned berries easily undergo berry splitting, especially in growing areas with heavy rainfall during the grapevine growing season, such as Japan. We report herein decreasing the number of berries per bunch in field-grown Pinot Noir by injecting trehalose into swelling buds nearing bud break using a microsyringe. Trehalose did not affect pedicel branching on grapevine inflorescences, suggesting that trehalose regulates flower formation but not inflorescence branching. The findings may provide new information on the crosstalk between trehalose metabolism and cytokinin degradation for determining the number of berries per bunch. The applicability of trehalose injection in viticulture, contribute to popularizing this labor-saving technique to loosen tight bunches of wine grapes.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
萌芽直前のブドウ芽へトレハロースを注入することにより房あたりの果粒数を減らすことに成功した。加えて、「トレハロース代謝により生じたトレハロースがサイトカイニン分解を促進することで花芽分裂が抑制され、房あたりの果粒数が減少する」ことを見出した。今後、トレハロース処理による革新的な果粒数制御技術が確立されれば、これまで我が国では栽培が難しかった密着果房醸造用ブドウ品種、例えば‘ピノ・ノワール’の栽培拡大および果実品質の向上並び日本ワインの品質向上に貢献できるであろう。加えて、密着果房でない品種にも本技術を応用することにより房内の風通しがよくなり、病気の発生を抑えるという副次効果も想定される。
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Report
(4 results)
Research Products
(4 results)