Project/Area Number |
20K08802
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 54020:Connective tissue disease and allergy-related
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Research Institution | Shimane University |
Principal Investigator |
Morita Eishin 島根大学, 医学部, 客員研究員 (90182237)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2022: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
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Keywords | 小麦依存性運動誘発アナフィラキシー / オメガ5-グリアジン / 低アレルゲン小麦 / 耐性獲得 / 根治療法 / 小麦アレルギー / ω-5グリアジン / 免疫寛容 / 好塩基球活性化試験 / 1BS-18ホクシン / 1BS-18ホクシンパン |
Outline of Research at the Start |
1BS-18ホクシンパンによる経口減感作の成立を基礎的に裏付ける根拠を得ることを目的として、成人小麦アレルギー患者の1BS-18ホクシンパンによる減感作療法の前後に、患者末梢血の免疫担当細胞の動態を観察する。検討項目は、血清ω-5グリアジン特異的IgEおよびIgG4、小麦抗原による末梢血好塩基球活性化、1BS-18ホクシン小麦添加による末梢血単核球からのIL-4、IL-10、TGF-ベータの産生量、末梢血中の抑制性T細胞(Treg)の割合とする。患者における減感作療法の成否をこれらの免疫担当細胞の動態と比較検討することにより、減感作療法の成立機序を明らかにすることができると考えている。
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Outline of Final Research Achievements |
As a basic study to develop a tolerance for wheat allergy in adults, wheat allergen-specific IgE test and basophil activation test were investigated before and after continuous consumption of wheat strain 1 BS -18 bread lacking major wheat allergen omega 5-gliadin for 3 months. There was no significant reduction in either test. However, in a rat wheat allergy model, it was found that continuous intake of 1 BS -18 gluten in advance prevented sensitization by the administration of gluten of normal wheat or omega 5-gliadin. This indicates that T cell epitope of omega 5-gliadin in 1 BS -18 gluten is sufficient for the induction of tolerance.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
小麦は成人の食物アレルギーでは頻度の高い原因食品で、多くが重篤な小麦依存性運動誘発アナフィラキシーとなる。小麦アレルギー患者は小麦摂取制限や食後の運動制限を強いられることになり、QOLが著しく低下している。申請者らは、小麦依存性運動誘発アナフィラキシーの主要アレルゲンであるω-5グリアジンを欠失したChinese Spring 1BS-18小麦系統を見出し、小麦依存性運動誘発アナフィラキシー患者が1BS-18系統の小麦を一定量継続摂取できることを確認した。さらにラットの小麦アレルギーモデルで、1BS-18小麦を継続摂取することで耐性を獲得する可能性を示した。
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