Effect of chewing task on dysphagia
Project/Area Number |
20K10069
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 57050:Prosthodontics-related
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Research Institution | Niigata University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
井上 誠 新潟大学, 医歯学系, 教授 (00303131)
上羽 瑠美 東京大学, 医学部附属病院, 准教授 (10597131)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
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Keywords | 咀嚼 / 嚥下 / 一口量 / 食塊動態 / 筋活動 / 咳嗽 / TRPV1 / ASIC / 電気生理学 / 摂食嚥下障害 |
Outline of Research at the Start |
高齢者の肺炎予防として歯科介入の重要性が認識されており,特に摂食嚥下リハビリテーションにおける咀嚼の役割が注目されている.咀嚼により嚥下が制御されることは実験的に証明されているものの,そのメカニズムは解明されていない.本研究は,“咀嚼は安全かつ円滑な嚥下運動に寄与する”という仮説を立て,咀嚼による嚥下の制御メカニズムを解明することを最終目標とする.研究成果は,咀嚼および嚥下機能への理解を深めることに加えて,摂食嚥下障害患者に対する咀嚼の有効性ならびに「食」における咀嚼の意義を明らかにすることにつながり,国民のQOL向上に貢献すると期待できる.
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Outline of Final Research Achievements |
The aim of this study was to investigate the effect of chewing well on chewing and swallowing. Participants ate 8, 12, and/or 16 g of steamed rice with barium sulphate under two condition; chewing freely (CF) and chewing well (CW). We evaluated bolus transport and muscle activity using videofluorography and electromyography of the masseter, suprahyoid and infrahyoid muscles. Hypopharyngeal transit time (HTT) at the first swallow for CW was significantly shorter and longer than FC in 12 and 16 g, respectively. HTT did not differ between two conditions in 8 g. Upper esophageal sphincter transit duration was significantly longer for CW than CF in 16 g. The hypopharyngeal bolus velocity for CW was significantly faster than FC in 12 g. The difference between CW and CF in the estimated swallowed bolus volume was positively correlated with that in upper esophageal sphincter transit duration in 16 g. We speculate that CW modulates HTT during swallowing depending on the ingestion volume.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究は,よく噛むことが咀嚼・嚥下に与える影響を目的として,健常成人を対象として行われた.咀嚼機能において,よく噛むことは,少量および中等量では咀嚼時筋活動を減少し,多量では筋活動に影響はないものの,初回嚥下量を増加することが確認された.一方,嚥下機能において,よく噛むことは,中等量では下咽頭通過時間を短縮し,多量では下咽頭通過時間を延長することが確認された.以上から,よく噛むことは,一口量に応じて咀嚼・嚥下機能に与える効果が異なることがわかり,このことは摂食嚥下障害患者における一口量と咀嚼動作の重要性を示唆している.
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Report
(4 results)
Research Products
(5 results)