Evaluation of masticatory function from jaw/tongue movement and bolus transfer
Project/Area Number |
20K10265
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 57080:Social dentistry-related
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Research Institution | Showa University (2021-2022) Niigata University (2020) |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
井上 誠 新潟大学, 医歯学系, 教授 (00303131)
真柄 仁 新潟大学, 医歯学総合病院, 講師 (90452060)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
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Keywords | 咀嚼 / 嚥下 / 顎運動 / 舌骨上筋群 / 食塊 / リハビリテーション / 歯科 / 筋電図 / 舌運動 / 動作解析 / 食支援 |
Outline of Research at the Start |
本研究では健常若年者・高齢者を対象として,筋電図記録と顎舌運動軌跡の記録に加えて食品物性や水分値の計測を行い,最終的には咀嚼によって良好な嚥下運動を導くための食品 条件を見出すため,1)種々の食品摂取時の筋電図,顎舌運動軌跡,嚥下内視鏡検査の同時記録を行い食品条件の違いによる筋活動ならびに顎舌運動の定量的評価を行う 2)咀嚼時間を4分割して各ステージにおける食品物性を計測し,咀嚼過程における食塊物 性変化を評価することで,いかなる筋活動が食塊形成に携わるかを明らかにする 3)固形食品摂取時(咀嚼時)に必要とされる食品物性ごとの生体機能の要素を抽出する.
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Outline of Final Research Achievements |
The activities of supraspinal muscles were recorded by surface electromyography in healthy subjects during the tongue-pressing movement towards the palate, and electromyography, endoscopic images of swallowing, and three-dimensional trajectories of head and mandibular movements were recorded during free intake and unilateral chewing of rice crackers and peanuts of different oil content and hardness. The chewing time was prolonged, the number of chewing times increased and the chewing cycle time was slightly prolonged during unilateral mastication. In the early stage of mastication, when the food was mainly masticated, there was a high positive correlation between the amount of activity of the supralingual muscle group and the amount of mouth opening, which is expected to depend on this activity.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
高齢者の摂食嚥下障害に対して,安全な食の提供を目的とした介護食の基準が厚生労働省,農林水産省,日本介護食品協議会,日本摂食嚥下リハビリテーション学会などから様々な形で提案されているがその多くはミキサーなどで軟らかい,滑らか,均一,とろみ付などの性状に限られており,物性のバリエーションに乏しいため「食」を生活の中で最も楽しい時間と考えている要介護高齢者にとって不満が残る.本研究は摂食嚥下障害の臨床を行う中で,硬くてバラバラになりやすい食品であることから摂食嚥下機能が低下した患者には不適である思われていた米菓であっても,咀嚼時筋活動の特性を捉えれば摂取できる可能性があることを示した.
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Report
(4 results)
Research Products
(3 results)