Mechanism of adaptation to a low-protein diet observed among the indigenous population of New Guinea Island, whose primary sustenance revolves around sago starch.
Project/Area Number |
20K11560
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Okayama Prefectural University |
Principal Investigator |
Irie Yasuyuki 岡山県立大学, 保健福祉学部, 教授 (70303948)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
井上 里加子 岡山県立大学, 保健福祉学部, 助教 (10508039)
國澤 純 国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所, 医薬基盤研究所 ワクチン・アジュバント研究センター, センター長 (80376615)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2022: ¥130,000 (Direct Cost: ¥100,000、Indirect Cost: ¥30,000)
Fiscal Year 2021: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
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Keywords | 低蛋白質食 / サゴ / 低栄養 / 低蛋白食への適応 / 腸内細菌叢 / 蛋白・エネルギー低栄養 / 次世代シーケンサー / サゴ澱粉 |
Outline of Research at the Start |
ニューギニア島低地において、サゴ澱粉を主食とし、蛋白質摂取が少ない伝統的な食生活にもかかわらず、健康に暮らす少数民族が存在する。炭水化物に偏った食生活を送る彼らがサルコペニアや蛋白・エネルギー低栄養(PEM)を発症しないのはなぜか?を調べるため、同じ少数民族のなかで、低蛋白質食である伝統的な食生活の人々と、米を主食とする一般的な食生活の人々について、食生活の実態、体組成や栄養状態の調査を行い、さらに両群間で腸内細菌叢の違いが見出せるかを次世代シーケンサーおよびバイオインフォマティクスの手法を用いて検討する。さらに日本人の腸内細菌叢との比較を行い、低蛋白食への適応機構解明を目指す.
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Outline of Final Research Achievements |
A comprehensive survey and collection of samples were undertaken among the ethnic minorities residing in the western region of New Guinea Island. Local physicians interviewed the traditional dietary group (n=25), predominantly reliant on sago palm, as well as the modern dietary group (n=25). Subsequently, they carried out medical examinations, dietary surveys, body composition measurements, blood tests, and analysis of intestinal microbiome. Moreover, alongside comparing the traditional diet group and the modern diet group, a comparative analysis of diet and nutritional status was conducted between the modern diet group and the elderly population in Japan. The protein intake of the traditional diet group was remarkably low, amounting to approximately half of that observed among institutionalized elderly individuals and inpatients residing in nursing wards. Nonetheless, none of the ethnic minorities on New Guinea Island exhibited protein-energy malnutrition (PEM) in either group.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
介護施設入所中の後期高齢者では PEMの者が多く、さらに、施設や病院で提供される食事を完食するにもかかわらず低栄養状態になる者、同じ食事をしていても低栄養にならない者がいる。現在は、低栄養の者に蛋白質摂取を目的とした補助食品の付加が行われているが、効果的とは言い難い。 本研究では、ニューギニア島少数民族に、摂取カロリーは同等だが蛋白質摂取量が施設入所高齢者の半分程度と非常に少ない、サゴヤシを主とする伝統食を摂取する人々があり、彼らがPEMを発症しないことから、低蛋白食に適応する機構を持つことが示唆された。これは日本の高齢者におけるPEMの予防法や治療法の確立にも寄与すると考えられる。
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Report
(3 results)
Research Products
(19 results)
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[Journal Article] Effects of Malted Rice Amazake on Constipation Symptoms and Gut Microbiota in Children and Adults with Severe Motor and Intellectual Disabilities: A Pilot Study.2021
Author(s)
Kageyama S, Inoue R, Hosomi K, Park J, Yumioka H, Suka T, Kurohashi Y, Teramoto K, Syauki AY, Doi M, Sakaue H, Mizuguchi K, Kunisawa J, Irie Y.
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Journal Title
Nutrients.
Volume: 13(12)
Issue: 12
Pages: 4466-4466
DOI
Related Report
Peer Reviewed / Open Access
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