• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Mechanism of adaptation to a low-protein diet observed among the indigenous population of New Guinea Island, whose primary sustenance revolves around sago starch.

Research Project

Project/Area Number 20K11560
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
Research InstitutionOkayama Prefectural University

Principal Investigator

Irie Yasuyuki  岡山県立大学, 保健福祉学部, 教授 (70303948)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 井上 里加子  岡山県立大学, 保健福祉学部, 助教 (10508039)
國澤 純  国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所, 医薬基盤研究所 ワクチン・アジュバント研究センター, センター長 (80376615)
Project Period (FY) 2020-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2022: ¥130,000 (Direct Cost: ¥100,000、Indirect Cost: ¥30,000)
Fiscal Year 2021: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
Keywords低蛋白質食 / サゴ / 低栄養 / 低蛋白食への適応 / 腸内細菌叢 / 蛋白・エネルギー低栄養 / 次世代シーケンサー / サゴ澱粉
Outline of Research at the Start

ニューギニア島低地において、サゴ澱粉を主食とし、蛋白質摂取が少ない伝統的な食生活にもかかわらず、健康に暮らす少数民族が存在する。炭水化物に偏った食生活を送る彼らがサルコペニアや蛋白・エネルギー低栄養(PEM)を発症しないのはなぜか?を調べるため、同じ少数民族のなかで、低蛋白質食である伝統的な食生活の人々と、米を主食とする一般的な食生活の人々について、食生活の実態、体組成や栄養状態の調査を行い、さらに両群間で腸内細菌叢の違いが見出せるかを次世代シーケンサーおよびバイオインフォマティクスの手法を用いて検討する。さらに日本人の腸内細菌叢との比較を行い、低蛋白食への適応機構解明を目指す.

Outline of Final Research Achievements

A comprehensive survey and collection of samples were undertaken among the ethnic minorities residing in the western region of New Guinea Island. Local physicians interviewed the traditional dietary group (n=25), predominantly reliant on sago palm, as well as the modern dietary group (n=25). Subsequently, they carried out medical examinations, dietary surveys, body composition measurements, blood tests, and analysis of intestinal microbiome. Moreover, alongside comparing the traditional diet group and the modern diet group, a comparative analysis of diet and nutritional status was conducted between the modern diet group and the elderly population in Japan. The protein intake of the traditional diet group was remarkably low, amounting to approximately half of that observed among institutionalized elderly individuals and inpatients residing in nursing wards. Nonetheless, none of the ethnic minorities on New Guinea Island exhibited protein-energy malnutrition (PEM) in either group.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

介護施設入所中の後期高齢者では PEMの者が多く、さらに、施設や病院で提供される食事を完食するにもかかわらず低栄養状態になる者、同じ食事をしていても低栄養にならない者がいる。現在は、低栄養の者に蛋白質摂取を目的とした補助食品の付加が行われているが、効果的とは言い難い。
本研究では、ニューギニア島少数民族に、摂取カロリーは同等だが蛋白質摂取量が施設入所高齢者の半分程度と非常に少ない、サゴヤシを主とする伝統食を摂取する人々があり、彼らがPEMを発症しないことから、低蛋白食に適応する機構を持つことが示唆された。これは日本の高齢者におけるPEMの予防法や治療法の確立にも寄与すると考えられる。

Report

(4 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • Research Products

    (26 results)

All 2022 2021 2020 Other

All Int'l Joint Research (3 results) Journal Article (7 results) (of which Int'l Joint Research: 4 results,  Peer Reviewed: 7 results,  Open Access: 4 results) Presentation (16 results) (of which Int'l Joint Research: 4 results)

  • [Int'l Joint Research] Universitas Hasanuddin(インドネシア)

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Int'l Joint Research] ハサヌディン大学医学部(インドネシア)

    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Int'l Joint Research] ハサヌディン大学医学部(インドネシア)

    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Journal Article] Protein-Energy Nutritional Status of Moderately Low Protein Intake-Sago Diets Compared to Sufficiently Protein Intake-Rice Diets in Well-Nourished Lowlanders in Papua, Indonesia2022

    • Author(s)
      A. Yasmin Syauki, Aki Ogawa, Uli Rina Pelegia Simanjuntak, Ingrid Gloria Mangiwa4, Miki Doi, Suzumi Kageyama, Rikako Inoue, Nurpudji A. Taslim, Yasuyuki Irie
    • Journal Title

      F1000Research

      Volume: 11 Pages: 138-155

    • DOI

      10.12688/f1000research.76099.1

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] 重症心身障害児 (者) を含む在宅療養障害児 (者) における6週間の米麹甘酒摂取に伴う便秘症状の変化2022

    • Author(s)
      井上里加子, 影山鈴美, 須賀朋, 寺本千秋, 綾部誠也, 土井美希, Syauki A. Yasmin, 入江康至
    • Journal Title

      小児保健研究

      Volume: 81(1) Pages: 34-44

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 米麹甘酒摂取が入院高齢者の排便と栄養状態に及ぼす影響2022

    • Author(s)
      土井美希・井上里加子・Syauki A. Yasmin・影山鈴美・坂上遥香・田辺耕三・入江康至
    • Journal Title

      日本臨床栄養学会雑誌

      Volume: 第44巻・第4号 Pages: 163-179

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] Effects of Malted Rice Amazake on Constipation Symptoms and Gut Microbiota in Children and Adults with Severe Motor and Intellectual Disabilities: A Pilot Study.2021

    • Author(s)
      Kageyama S, Inoue R, Hosomi K, Park J, Yumioka H, Suka T, Kurohashi Y, Teramoto K, Syauki AY, Doi M, Sakaue H, Mizuguchi K, Kunisawa J, Irie Y.
    • Journal Title

      Nutrients.

      Volume: 13(12) Issue: 12 Pages: 4466-4466

    • DOI

      10.3390/nu13124466

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Role of heme oxygenase-1 in human placenta on iron supply to fetus2021

    • Author(s)
      Inoue Rikako、Irie Yasuyuki、Akagi Reiko
    • Journal Title

      Placenta

      Volume: 103 Pages: 53-58

    • DOI

      10.1016/j.placenta.2020.09.065

    • Related Report
      2021 Research-status Report 2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] 中高年者における米麹甘酒摂取に伴う腸内環境と排便の変化2020

    • Author(s)
      井上里加子、綾部誠也、平松智子、 佐藤ゆかり、小川亜紀、土井美希、Syauki A. Yasmin、影山鈴美、瀬戸千尋、角田光男、住吉和子、入江康至
    • Journal Title

      臨床栄養学会雑誌

      Volume: 42(1) Pages: 54-65

    • NAID

      40022414589

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] 地域在住高齢者における健康行動自己効力感と オーラルフレイルの関連2020

    • Author(s)
      井上里加子,佐藤ゆかり,入江康至
    • Journal Title

      メンタルヘルスの社会学

      Volume: 26 Pages: 3-9

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] Effects of malted rice amazake on constipation symptoms and gut microbiota in children/adults with severe motor and intellectual disabilities2022

    • Author(s)
      Yasuyuki Irie
    • Organizer
      The 4th International Conference on Food, Nutrition, Health & Lifestyle
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] The Role of Gut Microbiota in Elderly2022

    • Author(s)
      Yasuyuki Irie
    • Organizer
      The 5th Makassar Meeting on Clinical Nutrition
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Effect of Malted-rice amazake Intake on Defecation and Nutritional Status of Elderly who are Hospital Inpatients and Institutionalized Residents2022

    • Author(s)
      Miki Doi, Rikako Inoue, Syauki A. Yasmin, Suzumi Kageyama, Haruka Sakaue, Hiroe Ohara, Kazunori Takemoto, Kozo Tanabe, Kaori Harano, Yasuyuki Irie
    • Organizer
      22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Effect of Japanese fermented rice malt beverage on defecation status in home-care patients with disabilities including severe motor and intellectual disabilities2022

    • Author(s)
      Suzumi Kageyama, Rikako Inoue, Tetsuzo Tagawa, Natsuko Shiomi, Michiko Sakamoto, Miki Doi, A. Yasmin Syauki, Masahisa Funato, Toshisaburo Nagai, Yasuyuki Irie
    • Organizer
      22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 若年女性を対象とした習慣的な甘酒摂取による便秘改善効果2022

    • Author(s)
      坂上遥香,井上里加子,細見晃司,朴鐘旭,弓岡仁美,水口賢司,國澤純, 入江康至,影山鈴美 ,土井美希
    • Organizer
      第89回日本体力医学会中国・四国地方会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 低蛋白食のインドネシア少数民族と日本人高齢者との比較検討について2022

    • Author(s)
      井上里加子、A.Yasmin Syauki、小川亜紀、Uli Rina Pelegia Simantjuntak、Ingrid Gloria Mangiwa、土井美希、影山鈴美、坂上遥香、Nurpudji A. Taslim、入江康至
    • Organizer
      第 55 回 日本栄養食糧学会 中国四国支部大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 施設入所高齢者の米麹甘酒摂取による腸内腐敗産物への影響2022

    • Author(s)
      井上里加子,原野かおり,坂上遥香,土井美希,影山鈴美,入江康至
    • Organizer
      第44回日本臨床栄養学会総会・第43回日本臨床栄養協会総会 第20回大連合大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 6週間の米麹甘酒摂取が在宅療養障害児(者)の排便状況に与える影響:比較対照試験2022

    • Author(s)
      影山鈴美,井上里加子,田川哲三,塩見夏子,坂本道子,土井美希,坂上遥香,船戸正久,永井利三郎,入江康至
    • Organizer
      第44回日本臨床栄養学会総会・第43回日本臨床栄養協会総会 第20回大連合大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 入院高齢者の栄養状態と腸内環境に対する経管栄養法の影響2021

    • Author(s)
      土井美希,井上里加子,細見晃司,朴鐘旭,弓岡仁美,水口賢司,國澤純,佐々木瞳,Syauki A.Yasmin, 影山鈴美,坂上遥香,田辺耕三, 入江康至
    • Organizer
      第75回日本栄養食糧・学会大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 施設入所高齢者におけるフレイルのサブグループについて2021

    • Author(s)
      坂上遥香,井上里加子,細見晃司,朴鐘旭,弓岡仁美,水口賢司,國澤純,Syauki A.Yasmin, 影山鈴美,土井美希,原野かおり, 入江康至
    • Organizer
      第75回日本栄養食糧・学会大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 在宅療養障害児(者)における6週間の米麹甘酒摂取に伴う腸内細菌叢の変化2021

    • Author(s)
      影山鈴美,井上里加子,須賀朋,黒橋佳洋,寺本千秋,綾部誠也,細見晃司,朴鐘旭,弓岡仁美,水口賢司,國澤純,坂上遥香,土井美希,Syauki A. Yasmin,入江康至
    • Organizer
      第43回日本臨床栄養学会総会・第42回日本臨床栄養協会総会 第19回大連合大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 認知症対応高齢者施設におけるフレイルと排便の『傾向と対策』2021

    • Author(s)
      入江康至
    • Organizer
      第43回日本臨床栄養学会総会・第42回日本臨床栄養協会総会 第19回大連合大会シンポジウム
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 低蛋白質摂取の食習慣をもつニューギニア島民の身体組成の調査2020

    • Author(s)
      A.Yasmin Syauki,小川亜紀,Uli Rina Pelegia Simantjuntak, Ingrid Gloria Mangiwa,土井美希,影山鈴美,井上里加子,Nurpudji A.Taslim,入江康至
    • Organizer
      第74回日本栄養・食糧学会大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 在宅療養障害児(者)における6週間の米麹甘酒摂取に伴う便秘症状の変化2020

    • Author(s)
      井上里加子, 影山鈴美, 土井美希,Syauki A.Yasmin, 入江康至
    • Organizer
      第42回日本臨床栄養学会総会・第41回日本臨床栄養協会総会 第18回大連合大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 重症心身障害児(者)の米麹甘酒摂取による便秘症状及び腸内環境への影響2020

    • Author(s)
      影山鈴美,井上里加子,細見晃司,朴鐘旭,須賀朋,黒橋佳洋,寺本千秋,土井美希,Syauki A.Yasmin,石原彩花,水口賢司,國澤純,入江康至
    • Organizer
      おかやまバイオアクティブ研究会第57回シンポジウム
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 施設入所高齢者における米麹甘酒摂取による下剤使用回数の変化2020

    • Author(s)
      井上里加子,原野かおり,三谷彩嘉,影山鈴美,土井美希,Syauki A.Yasmin,細見晃司,朴鐘旭,水口賢司,國澤純,入江康至
    • Organizer
      第53回日本栄養・食糧学会中国・四国支部大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report

URL: 

Published: 2020-04-28   Modified: 2024-12-25  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi