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Sensation generation method of bolus pass through the pharynx by using vibration stimulation

Research Project

Project/Area Number 20K11929
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 61020:Human interface and interaction-related
Research InstitutionNational Institute of Advanced Industrial Science and Technology

Principal Investigator

Ohmori Nobuyuki  国立研究開発法人産業技術総合研究所, 情報・人間工学領域, 客員研究員 (20506133)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 遠藤 博史  国立研究開発法人産業技術総合研究所, 情報・人間工学領域, 研究グループ付 (20356603)
近井 学  国立研究開発法人産業技術総合研究所, 情報・人間工学領域, 主任研究員 (60758431)
井野 秀一  大阪大学, 大学院工学研究科, 教授 (70250511)
Project Period (FY) 2020-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
Keywords嚥下 / 咀嚼 / 振動 / 刺激 / 飲料 / 知覚 / 咽頭 / のどごし / 触感 / 頸部 / 押付 / 炭酸 / ざらつき / 介護食品 / 咽頭感覚生成 / 食塊通過 / 嚥下音 / 振動刺激
Outline of Research at the Start

食塊を口腔から咽頭に送り込む嚥下機能が低下するとペースト状あるいは軟らかく調整した介護食による食事が中心となる。単調な食形態によって、食欲が低下すると体力、全身状態の低下につながり、さらに摂食嚥下機能が低下してしまう。
我々は、このような食形態の制限において、それまで普通食で得られてきた感覚、体験の喪失を課題と捉えて、介護食であっても普通食と同様の感覚、体験を得る方法を研究してきた。その結果、疑似咀嚼音による食感改善効果が検証されている。本研究は、嚥下において聴覚や触覚を通して得られる咽頭の食塊通過感覚を実現し、楽しさや美味しさといった食のQOL向上や、リハビリや摂食意欲の改善を目指す。

Outline of Final Research Achievements

Impaired functions like chewing and swallowing lead to the provision of care foods to mitigate the risk of aspiration. Since the physical properties of the nursing care food are limited and the texture is poor, the sensations and experiences that were obtained with regular food prior to the functional impairment are lost. Therefore, there is a need for a method to provide the same sensory experience as that of a regular meal, even when nursing care food is ingested. In this study, we developed a vibration stimulator for the neck to generate the sensation of passing through a food mass by vibration stimulation, and investigated the effect of vibration on the perceived texture changes during beverage ingestion. The results showed that vibration stimulation was effective in enhancing the sensation of carbonation and other food sensations, and that the enhancement effect depended on the type and concentration of the beverage.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

侵襲性の低い外部からの振動刺激により食感,咽頭通過感覚を変化させる方法を明らかにした.これまでに解明されていない方法であり,摂食嚥下機能のリハビリテーション及び食品開発等の分野の研究進展,産業発展に寄与できる成果が期待できる.

Report

(5 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • Research Products

    (23 results)

All 2023 2022 2021 2020 Other

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 2 results) Presentation (15 results) Remarks (4 results)

  • [Journal Article] Investigation of variation factors in EMG measurement of swallowing: instruction can improve EMG reproducibility2022

    • Author(s)
      Ohmori Nobuyuki、Watanabe Seiichi、Momose Hideya、Endo Hiroshi、Chikai Manabu、Ino Shuichi
    • Journal Title

      Medical and Biological Engineering Computing

      Volume: 60 Issue: 10 Pages: 2825-2840

    • DOI

      10.1007/s11517-022-02590-4

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      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 食事支援研究における嚥下機能診断と機能の改善維持に向けた検討(第3報)2022

    • Author(s)
      Ohmori Nobuyuki, Watanabe Seiichi, Momose Hideya, Endo Hiroshi, Chikai Manabu, Ino Shuichi
    • Journal Title

      長野県工業技術総合センター研究報告(17)

      Volume: 17

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  • [Journal Article] 食事支援研究における嚥下機能診断と機能の改善維持に向けた検討(第2報)-睡眠中の嚥下機能の計測方法への応用-2021

    • Author(s)
      大森信行,村澤智啓,相澤淳平, 小山吉人, 栗田浩, 西村美也子, 百瀬英哉, 杉田亨,渡辺誠一,遠藤博史,近井学,田辺健,井野秀一
    • Journal Title

      長野県工業技術総合センター 研究報告

      Volume: 16

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  • [Journal Article] 食事支援研究における嚥下機能診断と機能の改善維持に向けた検討2020

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      大森信行, 村澤智啓, 相澤淳平, 小山吉人, 栗田浩, 西村美也子, 百瀬英哉, 杉田亨, 渡辺誠一, 遠藤博史, 近井学, 田辺健, 井野秀一
    • Journal Title

      長野県工業技術総合センター 研究報告(材料技術部門)

      Volume: 15 Pages: 16-20

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      大森 信行, 八木橋 展生, 市川 綾花, 小木曽 加奈, 遠藤 博史, 近井 学井野 秀一
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  • [Presentation] 睡眠時の嚥下機能の非侵襲的な検査に向けた検討2021

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      電子情報通信学会研究会
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      大森信行,小山吉人,栗田 浩,西村美也子,百瀬英哉,杉田 亨,渡辺誠一,遠藤博史,近井 学,田辺 健,井野秀一
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  • [Presentation] 筋電計測を応用した診断および食事支援に向けた研究2021

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      大森信行,小山吉人,栗田 浩,西村美也子,百瀬英哉,渡辺誠一,近井 学,田辺 健,遠藤博史,井野秀一
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      LIFE2020-2021(ライフサポート学会、日本生活支援工学会、日本機械学会)
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  • [Presentation] 摂食嚥下機能の維持のための疑似咀嚼音による介護食品の食感向上方法の検討2021

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      大森信行,小山吉人,栗田浩,西村美也子,百瀬英哉,遠藤博史,近井 学,井野秀一,田辺 健
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      産業技術連携推進会議
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  • [Presentation] 摂食嚥下機能の早期診断と機能維持に関する研究 第2報2021

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      大森信行,村澤智啓,相澤淳平,小山吉人,栗田 浩,百瀬英哉,西村美也子,杉田 亨,渡辺誠一,近井 学,遠藤博史,井野秀一
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  • [Presentation] 筋電計を用いた睡眠中の嚥下筋活動の測定2020

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      渡辺 誠一,大平瑞季, 大森信行, 百瀬 英哉
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      電子情報通信学会MEとバイオサイバネティックス研究会
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  • [Presentation] 嚥下造影検査中の嚥下音同期計測システムの基礎的検討2020

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      近井 学,遠藤 博史,井野 秀一, 内藤 藍,吉田 美咲, 武田 有希, 西尾 大祐, 本田 哲三, 阿部 真也, 高橋 秀寿, 大森信行
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      第57回日本リハビリテーション医学会学術集会
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  • [Presentation] 筋電計測を応用した睡眠時の嚥下機能診断に向けた研究2020

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      大森信行,小山吉人,栗田浩,西村美也子,百瀬英哉,杉田亨,渡辺誠一,遠藤博史,近井学,田辺健,井野秀一
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  • [Presentation] 摂食嚥下機能の早期診断と機能維持に関する研究2020

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      大森信行,村澤智啓,相澤淳平,小山吉人,栗田浩,西村美也子,百瀬英哉,杉田亨,渡辺誠一,遠藤博史,近井学,田辺健,井野秀一
    • Organizer
      長野県工業技術総合センター 研究・成果発表会プログラムA
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  • [Remarks] 嚥下機能評価に関連した研究の紹介

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      https://www.gitc.pref.nagano.lg.jp/cms/content/files/zairyo/gijutujoho492-2.pdf

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  • [Remarks] 長野県工業技術総合センター 研究報告

    • URL

      https://www.gitc.pref.nagano.lg.jp/cms/shiryo/reports/

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  • [Remarks] 研究機関ホームページ

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      https://unit.aist.go.jp/hiiri/

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  • [Remarks] 研究機関ホームページ

    • URL

      https://www.gitc.pref.nagano.lg.jp/kenkyukatsudo.html

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Published: 2020-04-28   Modified: 2025-01-30  

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