Project/Area Number |
20K11929
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 61020:Human interface and interaction-related
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Research Institution | National Institute of Advanced Industrial Science and Technology |
Principal Investigator |
Ohmori Nobuyuki 国立研究開発法人産業技術総合研究所, 情報・人間工学領域, 客員研究員 (20506133)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
遠藤 博史 国立研究開発法人産業技術総合研究所, 情報・人間工学領域, 研究グループ付 (20356603)
近井 学 国立研究開発法人産業技術総合研究所, 情報・人間工学領域, 主任研究員 (60758431)
井野 秀一 大阪大学, 大学院工学研究科, 教授 (70250511)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2024-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
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Keywords | 嚥下 / 咀嚼 / 振動 / 刺激 / 飲料 / 知覚 / 咽頭 / のどごし / 触感 / 頸部 / 押付 / 炭酸 / ざらつき / 介護食品 / 咽頭感覚生成 / 食塊通過 / 嚥下音 / 振動刺激 |
Outline of Research at the Start |
食塊を口腔から咽頭に送り込む嚥下機能が低下するとペースト状あるいは軟らかく調整した介護食による食事が中心となる。単調な食形態によって、食欲が低下すると体力、全身状態の低下につながり、さらに摂食嚥下機能が低下してしまう。 我々は、このような食形態の制限において、それまで普通食で得られてきた感覚、体験の喪失を課題と捉えて、介護食であっても普通食と同様の感覚、体験を得る方法を研究してきた。その結果、疑似咀嚼音による食感改善効果が検証されている。本研究は、嚥下において聴覚や触覚を通して得られる咽頭の食塊通過感覚を実現し、楽しさや美味しさといった食のQOL向上や、リハビリや摂食意欲の改善を目指す。
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Outline of Final Research Achievements |
Impaired functions like chewing and swallowing lead to the provision of care foods to mitigate the risk of aspiration. Since the physical properties of the nursing care food are limited and the texture is poor, the sensations and experiences that were obtained with regular food prior to the functional impairment are lost. Therefore, there is a need for a method to provide the same sensory experience as that of a regular meal, even when nursing care food is ingested. In this study, we developed a vibration stimulator for the neck to generate the sensation of passing through a food mass by vibration stimulation, and investigated the effect of vibration on the perceived texture changes during beverage ingestion. The results showed that vibration stimulation was effective in enhancing the sensation of carbonation and other food sensations, and that the enhancement effect depended on the type and concentration of the beverage.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
侵襲性の低い外部からの振動刺激により食感,咽頭通過感覚を変化させる方法を明らかにした.これまでに解明されていない方法であり,摂食嚥下機能のリハビリテーション及び食品開発等の分野の研究進展,産業発展に寄与できる成果が期待できる.
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