Study on high-sensitivity analysis of proanthocyanidins using chemical probes
Project/Area Number |
20K15483
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
|
Research Institution | Okayama Prefectural University |
Principal Investigator |
Iwaoka Yuji 岡山県立大学, 保健福祉学部, 助教 (10835416)
|
Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
|
Budget Amount *help |
¥3,900,000 (Direct Cost: ¥3,000,000、Indirect Cost: ¥900,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
|
Keywords | 高感度検出 / プロアントシアニジン / 化学プローブ / プロアントシアニジン-血中タンパク質複合体 / アガロースゲル電気泳動 / ニトロブルーテトラゾリウム染色 / プロアントシアニジン-タンパク質複合体 / Nitroblue tetrazolium染色 / 電気泳動 / 化学プローブ化 / 質量分析 / 蛍光HPLC分析 |
Outline of Research at the Start |
ポリフェノールの一種であるプロアントシアニジン(PAC)は抗酸化作用や抗腫瘍作用など多様な生理作用を有することから,有用な機能性食品成分の一つとして近年注目されている。しかし,微量成分の高感度分析に有効なHPLC-MS分析などにおいてPACは低感度であるため,食品から経口的に摂取したPACの生体内における吸収・排泄量などの体内動態は不明な点が多い。そこで,本研究ではPACの体内動態の解明の一助とするべく,検出感度の低いPACに特異的に化学プローブ導入後,そのプローブ化PACの質量分析装置や蛍光検出器を導入したHPLCによる分析条件を検討し,PACの新たな高感度分析法の確立を目指す。
|
Outline of Final Research Achievements |
We carried out electrophoresis under various conditions focusing on proanthocyanidin (PAC)-blood protein complex to analyze of PAC in blood with high sensitivity. PAC hexamer isolated from peanuts skin-rat blood protein complex could be detected by agarose gel electrophoresis with nitro blue tetrazolium (NBT) staining. The component related to (+)-catechin as a monomer of PAC is possible to be detected by our method in rat plasma after oral administration of (+)-catechin. These results suggested that our method can be available for high-sensitivity analysis method of PAC in blood after oral administration of PAC. It is expected that the pharmacokinetics of PAC is revealed by this method.
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
PACはカカオやリンゴなどの食品に含まれ,抗酸化作用,抗炎症作用,抗腫瘍作用などの多様な生物活性を有する成分であると考えられている。カカオやリンゴには高分子のPACオリゴマーが含まれており,これらが生体内において活性へ関与する可能性が示されているが,一方でLC-MSなどを使用した高感度分析による検出感度が極めて低いため,その体内動態は未だ不明な点が多い。未解明なPACオリゴマーの体内動態を明らかにすることで,PACオリゴマーの作用メカニズムの解明への手がかりになると同時に,PACオリゴマーを多く含む食品素材の栄養的価値を示す事ができるため,その学術的意義,社会的意義は高いと考える。
|
Report
(4 results)
Research Products
(18 results)