Project/Area Number |
20K18631
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 57050:Prosthodontics-related
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Research Institution | Niigata University |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2021: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
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Keywords | 高齢者歯科 / 摂食嚥下 / 食品工学 / 顎口腔機能学 |
Outline of Research at the Start |
近年,高齢化に伴い食品の安全性に対するニーズは高まっている.摂食嚥下(噛む,飲み込む)に問題のある高齢者への安全な食事の提供は必要不可欠であるが,食事の提供基準は医療者や介助者の主観的な経験と試行錯誤に大きく依存しており,客観的指標がない.そこで,健康な高齢者を対象として,噛む力や舌の力などを測定し,5種類の硬さの食品を摂取してもらい,食べやすさや飲み込みやすさを客観的に評価することを計画している.測定によって得られる生体データから,どれくらいの口の機能を持つ人がどのような食品が食べやすいかという関係性を明らかにする予定である.
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Outline of Final Research Achievements |
The purpose of this study is to clarify the effects of oral functions and mechanical properties of foods on bioinstrumentation data during food ingestion. Tongue pressure, the contact pressure that tongue compresses against the hard palate) and peri-oral muscles were measured during food ingestion in a total of 44 healthy young and healthy elderly participants. As a result, we found that the maximum tongue pressure (the tongue pressure which is generated by the maximum effort; one of the oral functions) of the participants was related to the number of squeezing until swallowing and the magnitude of each tongue pressure during squeezing of the gels. We also revealed that the maximum tongue pressure and the fracture properties of gels which can be crushed by tongue compression were positively correlated.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
近年,高齢化に伴い,摂食嚥下障害者のための介護食の開発や提供が発展してきた.その結果,歯による咀嚼以外にも舌のよる押し潰しや歯茎での押し潰しといった代償的な咀嚼を考慮する必要が出てきた.しかし,これら代償的な咀嚼に関しては不明な点が非常に多い.本研究で得られた「最大舌圧は舌押し潰し嚥下時の舌押し潰し行動に影響を与える」という知見は,食品の摂食嚥下様相を口腔機能から予測できることを示唆し,今後,摂食嚥下障害を有する高齢者に対して,摂食嚥下能力に応じた介護食を提供する際に有益な基礎的知見になると考えられる.
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