Project/Area Number |
20K19481
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 59020:Sports sciences-related
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Research Institution | The University of Tokyo |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
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Keywords | 運動 / 消化吸収 / タンパク質 / たんぱく質 |
Outline of Research at the Start |
運動や栄養摂取が骨格筋に与える影響の解明が進む一方で、摂取した栄養素を処理する消化吸収器官が運動によってどのような影響を受けるかについては、未だ詳細が明らかではない。本研究では、運動が消化吸収系機構に与える影響、特に消化吸収に時間がかかるとされているタンパク質への影響について明らかにする。タンパク質の消化吸収に対する短期的・長期的な運動の影響およびその作用機序を解明することで、運動時における適切な栄養摂取方法を示す一助となることが期待される。
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Outline of Final Research Achievements |
It is well known that digestion and absorption of nutrients are suppressed after exercise. However, the details of how exercise affects protein digestion and absorption have been unclear. The results of this study reveal that protein ingestion after high-intensity exercise, compared to ingestion at rest, accelerates gastric emptying and increases the absorption speed of protein. However, while the rate of digestion and absorption increased, the amount of unabsorbed residue of ileal terminal also increased, suggesting a potential decrease in absorption efficiency.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
栄養素の摂取は、運動・トレーニングの効果に影響を与える要因の一つとなる。本研究では、高強度運動に伴い、タンパク質摂取時の消化吸収速度が増加する一方で、吸収効率が低下する可能性が示唆された。今後、運動に伴いタンパク質の吸収効率が低下する機序の解明や、その予防法を検討することで、運動実施者に対する適切な栄養摂取方法を示す一助になることが期待される。
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