Association between bone mass gain and dietary patterns in junior aesthetic female athletes.
Project/Area Number |
20K19728
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
|
Research Institution | Osaka Shoin Women's University |
Principal Investigator |
Kakutani Yuya 大阪樟蔭女子大学, 健康栄養学部, 講師 (00815863)
|
Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
|
Budget Amount *help |
¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Fiscal Year 2022: ¥520,000 (Direct Cost: ¥400,000、Indirect Cost: ¥120,000)
Fiscal Year 2021: ¥520,000 (Direct Cost: ¥400,000、Indirect Cost: ¥120,000)
Fiscal Year 2020: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
|
Keywords | 食事パターン / 女性スポーツ選手 / 骨量 / 疲労骨折 / 主食・主菜・副菜 |
Outline of Research at the Start |
審美系女子スポーツ選手の選手生命を脅かす疲労骨折を予防するためには、発育期に骨量を最大限増加させておくことが重要である。本研究では、骨量増加に寄与する栄養学的要因として、食事全体を評価する食事パターンに着目する。発育期審美系女子スポーツ選手を対象に1年間追跡調査をおこない、1)望ましい栄養素摂取と関連する食事パターンおよび、2)骨量増加と関連する食事パターンを明らかにする。これらにより、発育期に頻発する疲労骨折に対する栄養学的予防法確立の科学的基盤構築を目指す。
|
Outline of Final Research Achievements |
The aim of this study was to identify dietary patterns associated with increased bone mass in junior aesthetic female athletes. As Research 1, we examined dietary patterns associated with adequate nutrient intake. The results showed that dietary patterns assessed by the modified JFG score, which was developed based on the Japanese Food Guide (JFG), were associated with adequate nutrient intake. As Research II, the relationship between the modified JFG score and bone mass gain was examined in female junior high school dance athletes followed for two years. These results indicate that even dietary patterns associated with adequate nutrient intake do not clearly affect bone mass gain.
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
発育期審美系女子スポーツ選手において、適切な栄養素摂取と関連する食事パターンを明らかにした点が本研究の重要な成果である。適切な栄養素摂取を実現するためにさまざまな食事パターンが示されており、その代表が食事バランスガイドである。しかし、食事バランスガイドに沿った食事が適切な栄養素摂取に繋がるかどうかは十分には明らかにされていなかった。そのような状況下で、限られた特徴の集団ではあるものの、スポーツに取り組む者においても適切な栄養素摂取に繋がる可能性を示した。この食事バランスガイドに基づいた食事を推奨することの根拠となり、学術的にも社会的にも意義のある成果と言える。
|
Report
(4 results)
Research Products
(1 results)