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Method of controlling Galvanic tongue stimulation enabling spatio-temporal gustatory control in the oral cavity and pharynx

Research Project

Project/Area Number 20K19842
Research Category

Grant-in-Aid for Early-Career Scientists

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Basic Section 61020:Human interface and interaction-related
Research InstitutionThe University of Tokyo

Principal Investigator

Aoyama Hiromi  東京大学, 大学院情報学環・学際情報学府, 特任准教授 (20774251)

Project Period (FY) 2020-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2023: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2022: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Keywords味覚電気刺激 / 経皮電気刺激 / 神経刺激 / 感覚ディスプレイ / 味覚制御 / 食体験 / インタフェース / 味覚提示 / 感覚提示ディスプレイ
Outline of Research at the Start

本研究は電気味覚刺激による味覚制御において,口腔内及び咽頭の任意の位置に任意のタイミングで味覚の提示・増強・抑制の効果を生起させる口腔内味覚総合制御手法を構築する.その為に複数電極配置と刺激種類の組み合わせを用いた刺激設計を行い,1. 口腔内並びに咽頭の任意の個所での味覚の提示・増強・抑制,2. 電気刺激による味覚の提示・増強・抑制の空間的分解能,3. 電気刺激による味覚の提示・増強・抑制の時間的分解能,また制御によってどの程度刺激と味覚への効果の間に遅延が生じるかの3点に注力した検証を行う.これにより既存の食体験では達成困難な新しい食体験を成立させうる味覚のデジタルテクノロジーの確立を狙う.

Outline of Final Research Achievements

The purpose of this research was to establish a “Methodology for the Comprehensive Control of Intra-Oral Gustatory Perception” that controls taste at arbitrary positions in the oral cavity at arbitrary timing.
In order to establish a method to control taste at arbitrary locations, we developed a method to present taste at arbitrary locations on the flat surface of the tongue by electrical stimulation from outside the mouth and a method to simultaneously stimulate multiple points on the tongue by attaching edible gold leaf to the surface of dried food. We also found that it is possible to present a sense of movement, although it is limited, as well as to confirm the spatiotemporal resolution of each resolution. In addition, we constructed a device that can be operated from a smartphone as an interface.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究の学術的・社会的意義として、食メディア・食のデジタルテクノロジーのさらなる発展に寄与する点があげられる。本研究は、舌上の任意の点で味を感じさせたり、味を『動かす』ことを可能にするなど、これまで非現実的と考えられていた味覚表現を可能としている。
人は有史以降食環境の改善に努め続け、新しい味や新しい食を作り出すための技術や技法の研鑽を行い続けてきたが、デジタル技術が可能とする味覚制御として、食の歴史に新たなページを加えるものとなる。また、このような基礎的な研究へも継続的な支援を得られたことで、本研究の発端となった研究報告に対しイグノーベル賞という賞をいただく機会を得られている。

Report

(5 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • Research Products

    (13 results)

All 2024 2023 2022 2021

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 2 results) Presentation (9 results) (of which Int'l Joint Research: 4 results,  Invited: 3 results) Book (2 results)

  • [Journal Article] Anodal Galvanic Taste Stimulation to the Chin Enhances Salty Taste of NaCl Water Solution2021

    • Author(s)
      Nakamura Hiromi、Amemiya Tomohiro、Rekimoto Jun、Ando Hideyuki、Aoyama Kazuma
    • Journal Title

      Journal of Robotics and Mechatronics

      Volume: 33 Issue: 5 Pages: 1128-1134

    • DOI

      10.20965/jrm.2021.p1128

    • NAID

      130008105988

    • ISSN
      0915-3942, 1883-8049
    • Year and Date
      2021-10-20
    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Method of Modifying Spatial Taste Location Through Multielectrode Galvanic Taste Stimulation2021

    • Author(s)
      Nakamura Hiromi、Mizukami Makoto、Aoyama Kazuma
    • Journal Title

      IEEE Access

      Volume: 9 Pages: 47603-47614

    • DOI

      10.1109/access.2021.3068263

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] FoodSkin: Fabricating Edible Gold Leaf Circuits on Food Surfaces2024

    • Author(s)
      Kunihiro Kato, Kaori Ikematsu, Hinako Suzaki, Hiromi Nakamura, Yuki Igarashi
    • Organizer
      CHI2024
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 味わい深い味覚電気刺激2024

    • Author(s)
      中村裕美
    • Organizer
      第4回 香り・味と生体情報研究委員会/ 神経刺激インタフェース研究委員会合同研究会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] イグノーベル賞 受賞者対談2024

    • Author(s)
      栗原一貴 ,塚田浩二,中村裕美,宮下芳明
    • Organizer
      インタラクション2024
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] Demonstrating FoodSkin: A Method for Creating Electronic Circuits on Food Surfaces by Using Edible Gold Leaf for Enhancement of Eating Experience2023

    • Author(s)
      Kunihiro Kato, Ami Motomura, Kaori Ikematsu, Hiromi Nakamura, Yuki Igarashi
    • Organizer
      CHI2023
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Dynamically Controlling Spatial Taste Location by Extraoral Galvanic Taste Stimulation2022

    • Author(s)
      So Tanaka, Takuji Narumi, Hiromi Nakamura, Tomohiro Amemiya, Hideaki Kuzuoka, Kazuma Aoyama
    • Organizer
      International Symposium on Mixed and Augmented Reality (ISMAR) 2022
    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 金箔回路を用いた食品の機能的拡張2022

    • Author(s)
      元村 愛美, 中村 裕美, 池松 香, 五十嵐 悠紀, 加藤 邦拓
    • Organizer
      第 30回インタラクティブシステムとソフトウェアに関するワークショップ (WISS '22)
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] FoodSkin: 金箔回路を用いて電気味覚を実現する食品拡張手法の提案2022

    • Author(s)
      元村 愛美, 中村 裕美, 池松 香, 五十嵐 悠紀, 加藤 邦拓
    • Organizer
      情報処理学会研究報告ヒューマンコンピュータインタラクション(HCI)
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 多電極味覚電気刺激における味覚生起閾値の調査2022

    • Author(s)
      田中 壮・鳴海拓志・中村裕美・雨宮智浩・葛岡英明・青山一真
    • Organizer
      メディアエクスペリエンスとバーチャル環境基礎研究会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] Augmenting abilities, body, and taste2021

    • Author(s)
      Hiromi Nakamura
    • Organizer
      Asian CHI 2021 Symposium
    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Book] バーチャルリアリティ学ライブラリ 2 神経刺激インタフェース2024

    • Author(s)
      日本バーチャルリアリティ学会 (編集), 青山 一真 (編集, 著), 安藤 英由樹 (著), 玉城 絵美 (著), Yem Vibol (著), 高橋 哲史 (著), 中村 裕美 (著), 前田 太郎 (著), 武見 充晃 (著), 雨宮 智浩 (著), 河野 通就 (著), 北尾 太嗣 (著)
    • Total Pages
      176
    • Publisher
      コロナ社
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Book] 味以外のおいしさの科学2022

    • Author(s)
      山野 善正
    • Total Pages
      496
    • Publisher
      エヌ・ティー・エス
    • ISBN
      9784860438029
    • Related Report
      2022 Research-status Report

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Published: 2020-04-28   Modified: 2025-01-30  

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