Project/Area Number |
20K21346
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Research Category |
Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Medium-sized Section 41:Agricultural economics and rural sociology, agricultural engineering, and related fields
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Research Institution | The University of Tokyo |
Principal Investigator |
Yamori Wataru 東京大学, 大学院農学生命科学研究科(農学部), 准教授 (90638363)
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Project Period (FY) |
2020-07-30 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥6,370,000 (Direct Cost: ¥4,900,000、Indirect Cost: ¥1,470,000)
Fiscal Year 2022: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Fiscal Year 2021: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
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Keywords | 高付加価値 / アントシアニン / 養液栽培 / 植物工場 / 光合成 / 変動光 / UV照射 / 根圏温度 / 環境記憶 |
Outline of Research at the Start |
近年、日本では植物工場の普及が急速に進められており、作物の高効率生産・高付加価値を実現する栽培法の確立が喫緊の課題となっている。健康に良い機能性成分を多く含む高付加価値作物の生産には、これまでUV照射法が提案されてきた。しかし、UV-LEDは寿命が短く、発光強度が低い光源であるため、UV-LEDに代わり、実用化しやすいUV光源の開発が期待されている状況にある。本申請課題では、UV光源を用いずに、可視光領域の変動光照射によって植物の機能性成分を増強し、高付加価値作物の新規栽培法の提案を目指す。
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Outline of Final Research Achievements |
In recent years, plant factories have been spreading rapidly in Japan, and the establishment of cultivation methods that realize highly efficient production and high added value of crops has become an urgent issue. The objective of this research project was to develop a novel treatment method to efficiently accumulate functional components in plants. We succeeded in improving functional components by variable light irradiation in the visible light range and by changing the root zone temperature during cultivation.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究課題では、可視光領域の変動光照射や栽培途中の根圏温度の変化によって機能性成分を向上させることに成功した。これまでにも、申請者は、植物工場における葉菜類の栽培において、植物体への下から上に向けてのLED照射(上方照射)によって、外葉の老化を抑制する新たな栽培法を提案してきた。将来的に、上方照射法によって高い作物生産性を維持したまま、収穫前の数時間~数日間だけ、可視光領域の変動光照射や根圏温度を制御することによって機能性成分を増大することができれば、他に類をみない高機能性野菜の高効率生産を実現できると考えられる。
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