Project/Area Number |
21H03768
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 90010:Design-related
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Research Institution | Waseda University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
ソン ヨンア 法政大学, デザイン工学部, 教授 (20831423)
城 一裕 九州大学, 芸術工学研究院, 准教授 (80558122)
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Project Period (FY) |
2021-04-01 – 2024-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
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Budget Amount *help |
¥12,740,000 (Direct Cost: ¥9,800,000、Indirect Cost: ¥2,940,000)
Fiscal Year 2023: ¥3,120,000 (Direct Cost: ¥2,400,000、Indirect Cost: ¥720,000)
Fiscal Year 2022: ¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2021: ¥5,070,000 (Direct Cost: ¥3,900,000、Indirect Cost: ¥1,170,000)
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Keywords | more-than-human / biological HCI / research-through-design / ontological design / entanglement / mutual care / pluriverse / 発酵 / 微生物 / ロボット / speculative ethics / ACI |
Outline of Research at the Start |
現代のグローバルな環境危機に対応するためのデザインの議論の中で,動植物,微生物,そして自然環境を含む「人間以外の自然存在」(more-than-human)に対するケアの視点を取り込んだ,脱人間中心的な倫理に基づいたデザイン理論の構築が要請されている.本研究では,思弁的倫理(speculative ethics)と呼ばれる理論的枠組みに沿って,不可視の微生物と人間の相互ケアの関係性を育むためのデザインの方法論を実践し,理論モデルの検証を行う.そのために,日本の伝統的な発酵食文化のプロダクトである糠床を技術的に拡張したデザインの実験評価を通して,人と発酵微生物の相互ケアの枠組みを明らかにする.
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Outline of Final Research Achievements |
This research project explored the possibility of a technology-mediated relationship of mutual care between human beings and micro-organism actors in the ancient Japanese fermented food culture of nukadoko. In this process, in addition to writing research papers and books in the fields of HCI, AI robotics ethics and microbiology, he also highlighted the desirable 'entanglement' of people, microbes and technology through several public exhibitions, which led to the proposal of his own design method called 'fermenting'. This led to the proposal of a unique design method called fermenting. The findings will contribute to ontological design around the interaction of people with natural beings in general and technological agents (AI and robots) in particular, not limited to micro-organisms.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究課題の学術的な成果は、微生物という不可視だが人間の生物学的実存と絡まりあう重要なアクターとの文化的・社会的な関係性における相互ケアの様相を、Human Computer Interaction、微生物学、そしてAI・ロボット倫理などという複数の研究領域を横断する形で調査し、Nukabotという具体的なシステムの提案につなげた点である。中でも1年半に及ぶ日本科学未来館と発酵食品店での展示型実験を通して、人、微生物、テクノロジー(AI・ロボット)という三者がどのように動的に絡まり合うのかという点を探求した成果は、今後テクノロジー研究の視座が非人間を含む多元世界を包含する上での議論に貢献する。
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