Project/Area Number |
21K05705
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 40020:Wood science-related
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Research Institution | Shizuoka University |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2021-04-01 – 2024-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
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Budget Amount *help |
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2023: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2022: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2021: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
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Keywords | 食材性昆虫 / フラス / マテリアル利用 / 木質材料 / 木質複合材料 |
Outline of Research at the Start |
本研究では、木部に穿孔する様々な食材性昆虫の残渣(糞やフラス)から、セルロースナノファイバーをはじめとする木質複合材料の原料として利用可能な機能性を有するものを探索し、将来的な木質バイオマス利用体系の革新を目指す。残渣の表面構造、主要構成成分、原料(食樹)や産生速度の評価を通じて、将来のマテリアル利用に応用可能な種類をデータベース化し、これを原料とした木質材料の試作を行う。食材性昆虫は自然界においては木質バイオマスの物質循環に重要な役割を担う一方で、林産業界にとっては経済的損失を与える害虫として認識されていたが、本研究により食材性昆虫や食害を受けた木質バイオマスに新たな産業的価値を創出する。
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Outline of Final Research Achievements |
The morphological and chemical characteristics of the frass produced by larvae of the families Coccinellidae, Lucanidae and Cerambycidae were examined with the aim of exploiting the utilization. Near-infrared spectroscopy, holocellulose determination and thermogravimetric analysis showed that the frass produced by Lucanidae and Cerambycidae larvae were degraded in hemicellulose and cellulose compared to wood itself. The production ratio of frass by Apriona japonica larvae less than 50 days after hatching was 0.062 ± 0.018 g/week . The frass produced by the larvae of Trichoferus campestris were self-adhesive when subjected to heat pressure, and the molded material showed greater than 3 MPa of tensile strength.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
食材性昆虫のフラスのマテリアル利用の可能性を探索するために、カミキリムシ科をはじめとするいくつかの食材性昆虫のフラスの基本的な構造的、化学的特徴を明らかにした。また、フラス産生速度やフラスを原料とした成型体の試作を通じて、フラスの生産システムや利用方法に関する知見を得た。これまで資源としてほとんど顧みてこられなかった食材性昆虫およびフラスを、将来的に有効活用するための基礎的な知見が得られた。
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