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Elucidation of the Mechanism of COVID-19-Induced Taste Disorders: An Approach Based on ACE2-BDNF Linkage

Research Project

Project/Area Number 21K09847
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 57020:Oral pathobiological science-related
Research InstitutionKanagawa Dental College

Principal Investigator

Kawata Akira  神奈川歯科大学, 歯学部, 准教授 (30329198)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 猿田 樹理  神奈川歯科大学, 歯学部, 教授 (30454151)
杉本 昌弘  慶應義塾大学, 政策・メディア研究科(藤沢), 教授 (30458963)
Project Period (FY) 2021-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2022: ¥520,000 (Direct Cost: ¥400,000、Indirect Cost: ¥120,000)
Fiscal Year 2021: ¥2,600,000 (Direct Cost: ¥2,000,000、Indirect Cost: ¥600,000)
KeywordsCOVID-19 / 味覚障害 / ACE2 / TMPRSS2 / Sタンパク質 / 味蕾 / BDNF
Outline of Research at the Start

新型コロナウイルス感染症(COVID-19)患者の90%近い人に味覚障害がみられる。申請者の研究で、味細胞に新型コロナウイルス(SARS-CoV-2)が直接感染を引き起こす可能性が明らかになったが、その感染メカニズムには不明な点が多い。本申請では、味細胞培養細胞株やSARS-CoV-2受容体であるACE2遺伝子改変動物を用いてそのメカニズムを明らかにすることを目的とした。本研究において、味覚障害がSARS-CoV-2の感染に基づく味細胞の代謝障害であることが明らかになれば、COVID-19の診断基準に含まれるための基礎的背景を提供することとなり極めて高い波及効果が期待できる。

Outline of Final Research Achievements

One of the symptoms of COVID-19 is taste disorder, and the applicant's research clearly showed that taste cells can also be directly infected by SARS-CoV-2, suggesting that the cause of taste disorder is abnormal cellular metabolism due to infection of taste cells with SARS-CoV-2. The present study aimed to elucidate the mechanism in molecular biology using cultured cells and experimental animals.
As the cell and animal experiments did not yield the expected results, tongue tissues from suspected COVID-19-related deaths were obtained and analysed. As a result, SARS-CoV-2 infection-promoting factors such as ACE2 and TMPRSS2, and S protein, a marker protein of SARS-CoV-2, were identified in the tongue mucosa of SARS-CoV-2 infected individuals, providing evidence that the tongue mucosa is a route of SARS-CoV-2 infection.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

味覚障害がSARS-CoV-2の感染に基づく代謝障害であることが明らかになれば、COVID-19の診断基準に含まれるための基礎的背景を提供することとなり極めて高い波及効果が期待できると考えている。本研究ではSARS-CoV-2の味細胞への感染メカニズムの解明には至らなかったが、舌苔などを含む舌表面にSARS-CoV-2が存在することが示され、舌が唾液中のウイルスの最も強力な感染源の1つであることが示された。したがって、舌苔の除去は口腔内のウイルス減少にも有効であると考えられ、口腔ケアがSARS-CoV-2対策に貢献することが期待されることを証明した点で大きな社会的意義を有すると考えられる。

Report

(4 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • Research Products

    (2 results)

All 2023

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (1 results)

  • [Journal Article] Detection of SARS-CoV-2 and Its Related Factors on the Mucosal Epithelium of the Tongue2023

    • Author(s)
      Tamiya Jun、Sakaguchi Wakako、Nakagawa Kimiko、Yamamoto Toshiharu、Saruta Juri、Kubota Nobuhisa、Kawata Akira、Hasegawa Iwao、Hamada Nobushiro、Tsukinoki Keiichi
    • Journal Title

      ACTA HISTOCHEMICA ET CYTOCHEMICA

      Volume: 56 Issue: 2 Pages: 29-37

    • DOI

      10.1267/ahc.22-00089

    • ISSN
      0044-5991, 1347-5800
    • Year and Date
      2023-04-25
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] COVID-19の味覚障害発生機序の解明2023

    • Author(s)
      河田亮
    • Organizer
      第58回神奈川歯科大学学会学術大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report

URL: 

Published: 2021-04-28   Modified: 2025-01-30  

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