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Visualization of neural mechanisms by which food aroma modulates feeding behavior

Research Project

Project/Area Number 21K10234
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 57080:Social dentistry-related
Research InstitutionMeikai University

Principal Investigator

Mizoguchi Naoko  明海大学, 歯学部, 講師 (00548919)

Project Period (FY) 2021-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywords嗜好 / 風味 / 味覚 / 嗅覚 / 光学計測
Outline of Research at the Start

摂食嚥下障害は、誤嚥性肺炎の重要なリスク因子である。一方、この障害は世界的に増加しているうっ血性心不全の急性憎悪因子としても注目されている。このように多方面から、摂食嚥下障害への理解と、根拠に基づいた対応方法の充実が期待される。
我々は摂食嚥下リハビリテーションに貢献することを念頭において、食に関する“満足感”の源は「おいしさ(風味)を感じること」と位置づけ、風味認識に関わる中枢神経機構の解明に取り組んできた。本研究では,風味学習と脳活動の記録を組み合わせて食に関連する化学感覚の情報処理について解析し、ニオイを効率的に臨床応用するための根拠を得ることを目指す。

Outline of Final Research Achievements

We aimed to elucidate the mechanism of perception and recognition of "flavor" of food and drink with a view to its application to rehabilitation of eating dysfunction. At first, we selected foods that the mice consumed in excess of the standard diet, a preferred food A, to use in subsequent studies. We observed cortical responses in mice exposed to a preferred food A when presented with the food A and odor components other than the food by in vivo optical imaging with flavoprotein autofluorescence. The results of nasal and oral odor presentation revealed that not only was the peak arrival time in the response area generally faster when the odor was presented from the nasal cavity, but also that the order of peak arrival in some areas differed depending on the method of presentation of the food odorant. Other findings suggested that information processing in the posterior piriform cortex differs depending on whether the odor is of food or not.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

「誤嚥性肺炎」は人口動態統計上,日本人の死因のうち第5位の肺炎に次ぐ第6位となっている。そして高齢者の肺炎は,とくに70歳以上では70%以上,90歳以上では約95%といったように誤嚥性肺炎が占める割合が高い。また,誤嚥性肺炎の主なリスク因子には摂食嚥下障害が挙げられる。そのため,すでに超高齢社会である日本では,誤嚥性肺炎および摂食嚥下障害について理解を深めるとともに,根拠に基づいた予防法や医療介護を含めた対応方法の充実が期待される。本研究で得られた成果は,その中でも風味認識に関わる香りの活用に応用できると考えられる。

Report

(4 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • Research Products

    (5 results)

All 2022 2021

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results,  Open Access: 2 results) Presentation (2 results) (of which Invited: 1 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] Optogenetic stimulation of cholinergic fibers for the modulation of insulin and glycemia2021

    • Author(s)
      Fontaine Arjun K.、Ramirez David G.、Littich Samuel F.、Piscopio Robert A.、Kravets Vira、Schleicher Wolfgang E.、Mizoguchi Naoko、Caldwell John H.、Weir Richard F. ff.、Benninger Richard K. P.
    • Journal Title

      Scientific Reports

      Volume: 11 Issue: 1

    • DOI

      10.1038/s41598-021-83361-3

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Optical vagus nerve modulation of heart and respiration via heart-injected retrograde AAV2021

    • Author(s)
      Fontaine Arjun K.、Futia Gregory L.、Rajendran Pradeep S.、Littich Samuel F.、Mizoguchi Naoko、Shivkumar Kalyanam、Ardell Jeffrey L.、Restrepo Diego、Caldwell John H.、Gibson Emily A.、Weir Richard F. ff
    • Journal Title

      Scientific Reports

      Volume: 11 Issue: 1

    • DOI

      10.1038/s41598-021-83280-3

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] Visualization of odor- and taste-evoked cortical responses by in vivo optical imaging study2022

    • Author(s)
      溝口尚子、村本和世
    • Organizer
      日本味と匂学会第56回大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 味やニオイの刺激で変わる!動物の脳活動2021

    • Author(s)
      溝口尚子
    • Organizer
      第30回日本バイオイメージング学会 学術集会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Invited
  • [Book] 第4版 イラストでわかる歯科医学の基礎2021

    • Author(s)
      天野 修、池尾 隆、石原 和幸、小川 祐三、川端 重忠、岸野 万伸、城戸 瑞穂、佐藤 元、住友 倫子、田畑 純、堂前 英資、長谷 則子、西村 康、溝口 尚子、山口 雅也、吉田 篤、李 昌一
    • Total Pages
      312
    • Publisher
      永末書店
    • ISBN
      9784816013935
    • Related Report
      2021 Research-status Report

URL: 

Published: 2021-04-28   Modified: 2025-01-30  

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